Sportssjef Bård Wiggen i Viking legger ikke skjul på at forholdene nå ikke ligger til rette for at Viking skal kunne ta seg rett opp igjen ved et nedrykk. Han advarer dem som måtte tro på noen automatikk. FOTO: ESPEN IVERSEN

Frykter lengre tid på nivå to

Sportssjef Bård Wiggen har 14 utespillere på kontrakt fra 1. januar samtidig som klubben varsler kutt på 20 millioner. Nå advarer han de som tror det nærmest går automatikk i at Viking vil rykke opp igjen om de går ned. Samtidig skal styret nå se på problemstillingen – og åpner for å ta grep.

Følg RA Sporten på Facebook!

– Det er ikke katastrofe å rykke ned. Men det er katastrofe om vi ikke gjør de rette grepene ved et nedrykk. Skal man opp igjen må fundamentet for det være på plass, sier Wiggen til RA.

Han er veldig tydelig på at man nå må stikke fingeren i jorden og se totaliteten om hvor man ligger an i terrenget.

LES OGSÅ: «Ikke sitt ansvar bevisst»

14 utespillere på kontrakt

Ian Burchnall advarte forrige uke mot å gå på en lik smell som i januarvinduet i 2017. Slik situasjonen er akkurat nå står klubben ovenfor et likt scenario, men direktør Eirik Henningsen sier til RA at styret nå vil ta grep for at det ikke skal skje. Planen om hvor de 20 millionene skal tas er også i ferd med å konkretisere seg. Dette skal diskuteres på mandagens styremøte i AS.

Han er også klar over at det haster for sport.

– Det er vilje fra styret til å se på dette. De har nå bedt Ian og Bjarte om en behovsliste for neste sesong, sier Henningsen – og minner om at det også ligger penger igjen på bordet fra spillerinvesteringsfondet.
Disse ble ikke brukt opp i sommer.

Samtidig har definitivt Bård Wiggen en krevende jobb med å skru sammen en stall til et eventuell møte med OBOS-ligaen.

– Vi har 14 utespillere på kontrakt fra 1. januar i tillegg til to keepere. Troppen er fortsatt ubalansert med tanke på alder og posisjon. Kun to av disse er forsvarere og vi har overskudd av midtbanespillere. Dessuten vil vi igjen være der at det er for få spillere i primæralderen til fotballspillere. Samtidig er det også et pluss her. Vi har ingen dyre kontrakter løpende og stiller slik sett med blankt lerret.

Wiggen er likevel klar i talen:

– Vi står overfor en kjempeutfordring.

LES OGSÅ: Åpner for kunstrgress-unntak på Viking stadion

Bundet

Viking kan i utgangspunktet ikke gå i gang med å forlenge avtaler og signere nye spillere før de vet hvor mye de skal kutte og hvor det skal tas. Ei heller før stadionsaken er avklart.

Wiggen er på de fleste måter bundet på hender og føtter av økonomien – inntil videre.

På tross av elendigheten i Viking Wiggen ikke peke på noen. Han bare registrerer at det har blitt gjort veldig mange feil over tid som har gitt en klubb i en dårlig forfatning.

– Og man kan ikke fortsette med å bruke penger man ikke har og kjøre på som om man ikke har noe forhold til økonomi. Samtidig er dette kanskje en mulighet til å komme ut av hamsterhjulet. Nå jobber folk seg halvt i hel her og vi har ingen muligheter til å få det beste ut av folk eller bygge en kultur, sier han åpenhjertig.

Trønderen peker på det åpenbare på det åpenbare. Det er kutten mye allerede og en fotballklubb må ha rammene for å kunne prestere.

– I toppen av eliteserien kan du «benchmarke» det meste. Hva kreves av sport, marked og administrasjon? Så må du først sette deg mål når alle delene er på plass. Er de det i Viking nå? Svaret gir seg selv.

Han peker på den åpenbare sammenhengen mellom økonomi og sport.

– Økonomi er også et prestasjonsområde. Skal du være etablert i toppen må du ha en drift som går rundt og forutsigbar økonomi. Det er krevende, men mulig.

LES OGSÅ: Burchnall - Dette var et dødsstøt

Lokal satsning i bunn

Wiggen erkjenner at det er en utfordring å være tålmodig – samtidig som en skal omfavne fotballbransjens iboende utålmodighet iboende.

Strategien med å utvikle unge lokale spillere ligger fortsatt i bunn.

– Dette er den eneste farbare vei og den kursen avviker vi ikke fra. Samtidig skal en kunne ha en strategi med kjøp og salg av spillere – som Viking har gjort med det nigerianerne, sier sportssjefen og fortsetter:

– Så har vi i sommer satt det første litt på vent med å hente syv-åtte mann inn med bakgrunn i situasjonen. Men vi har ikke gått bort fra strategien. Vi jobber hardt blant annet med akademiklassifiseringen. Det kommer unge lokale spillere. Folk må ikke få hetta, sier han.

– Når skal dere ta valget med å slippe de unge til for å forberede dem på 2018?

– Vi har ikke diskutert det, men det skjer ikke før det ikke før all teori i forhold til å holde seg er ute. Men da må vi se på dette.

Selv fastholder han at han likevel er motivert for jobben – som har blitt noe helt annet enn da han kom for et par år siden.

– Jeg trigges litt av situasjonen også. Nå har vi muligheten til å bygge et fundament som er rigget for eliteserien, sier Wiggen.

LES OGSÅ: Viking 5,5 millioner i minus første halvår