Sport

Frykter ikke at publikumssvikten går ut over rittets fremtid

Rittdirektør Roy Hegreberg erkjenner at det var flere tilskuere langs løypa bare i Mandal under Tour des Fjords enn i Hammer Stavanger i helgen, men er likevel ikke bekymret for rittets fremtid.

Følg RA Sporten på Facebook!

Nyvinningen Hammer Stavanger ble i helgen arrangert på Forum, og det vil være feil å si at publikum strømmet til for å se verdens beste syklister. Målt mot tidligere års sykkelarrangementer i Stavanger var det publikumsmessig en stor nedgang.

– Det var flere mennesker i Mandal, der vi bare passerte forbi, enn det var her i Stavanger. Grunnen til det er sammensatt, men jeg tror ikke folk helt har skjønt konseptet, og forstått at Hammer Stavanger kommer i stedet for Tour des Fjords, sier rittdirektør Roy Hegreberg og fortsetter:

– Det tar tid å fortelle folk, og få folk til å skjønne hva Hammer Series er. Tour des Fjords hører du med en gang er et sykkelløp, men det er ingenting i navnet som tilsier at det er et sykkelløp. Det tar tid å bygge opp noe nytt, og det erfarer vi nå, men vi har fått vist frem det potensialet vi har, og jeg tror de som har vært her vil snakke om det og komme tilbake neste år, sier Hegreberg.

LES OGSÅ: – Det var mer glissent her enn i Tour des Fjords

– Må lære opp folk

Da RA snakket med Alexander Kristoff om rittets fremtid, var han klar på at publikumsoppslutningen betyr mye for om rittet forsvinner eller ikke. Det er ikke noe Hegreberg frykter.

– Det handler om å lære opp folk til å komme hit til Forum, og at du her kan se syklistene 20 ganger i stedet for én gang. Samtidig ønsker vi også at det skal stå folk ute i løypene og være fullt i Vågen, men vi har fått ut noen helt fantastiske bilder til resten av verden og de som har vært her tror jeg har storkost seg. Nå har vi gjennomført det én gang, så tror jeg det kommer flere folk neste år, sier Hegreberg.

Før har målgangen vært nede i Vågen, og selv om det ikke er langt opp til Forum-området, har det vært med på å heve terskelen. Likevel kommer ikke Hegreberg og co. til å gjøre noe med plasseringen.

– En rundløype med spurtpunkt i Vågen hadde blitt for teknisk krevende. Vi er opptatt av at det skal være en god opplevelse for rytterne også, og hvis de skulle tatt ut alt og spurtet for livet på brosteinen i Vågen hver runde kunne det blitt farlig. Spesielt hvis det regnet, og vi har langt fra noen solgaranti her i Stavanger, selv om det har sett sånn ut i år, sier Hegreberg.

LES OGSÅ: Mitchelton-Scott vant Hammer Stavanger overlegent

Vil ha konserter, sykkelexpo og foredrag

I stedet ønsker han å utvide og utvikle konseptet videre på Forum-området.

– Vi har lyst til å få til flere aktiviteter på Forum-området, som for eksempel konserter på kvelden og andre aktiviterer for å trekke folk hit gjennom hele arrangementet. Sånn sett er området helt perfekt, da vi kan ha sykkelexpo her, vi kan ha presentasjoner og foredrag, alle lagbussene og bilene får plass og du trenger stor plass å boltre deg på for å arrangere et sånt ritt, forteller Hegreberg.

Flere har klaget på at poengsystemet og konseptet er for vanskelig å forstå, og det er en kritikk Hegreberg tar til seg.

– Hammer-konseptet vil utvikle seg, og det kan bli forandringer i måten poengene vil bli delt ut på. Samtidig er det lagene som er det viktigste her, så det å gi flest poeng til den siste spurten for å premiere en vinner strider med hele konseptet. Etter i fjor ble bonussekundene kuttet ut, og andre endringer kan skje, sier Hegreberg som mener det vil bli lettere når folk knekker koden for hvordan rittet faktisk foregår.

LES OGSÅ: Halvorsen slo Kristoff på oppløpet i Hammer Sprint

– Lagene må gå i seg selv

I motsetning til tidligere år hadde ikke Alexander Kristoff all verdens å kjøre for, da laget han kom med var for svakt til å kjempe høyt i sammendraget. Det kan også ha gått ut over publikumsoppslutningen, men Hegreberg mener der at lagene må gå i seg selv.

– Det er lagene som eier denne serien, så hvis de kommer hit med umotiverte ryttere som ikke legger noe i det må de gå i seg selv som lag. UAE har investert i dette, og hvis Hammer Series skal bli en suksess må lagene prioritere disse rittene og bygge produktet sammen med arrangørene. Mange av lagene som kom hit denne gangen var ikke godt nok forberedt, og det tror jeg de vil gå noen runder på før de kommer tilbake neste år, for du må være på fra første dag for å kunne kjempe om seieren, sier han.

Han mener det blir for enkelt for lagene å skylde på en for høy belastning med tanke på at lagene har syklister i både Giroen og som forbereder seg til å kjøre Tour de France.

– Disse lagene har 28 ryttere i stallen, og i Grand Tourene nå kan du bare stille med åtte. Da har du fortsatt mange tilgjengelige syklister, så den unnskyldningen kjøper jeg ikke. Det handler om prioriteringer, og det jeg har fått av tilbakemeldinger fra rytterne selv og sportsdirektørene tilsier at de ikke trodde rittene skulle bli så harde. Når de kommer tilbake til lagene sine tror jeg de kommer til å skryte av opplevelsen, som vil få flere av syklistene til å stille opp neste år, forteller rittdirektøren.

LES OGSÅ: Albasini ga laget en drømmestart på Hammer Stavanger

Mer fra Dagsavisen