Fra retten

Frykter domstolen blir flaskehals

Mens politiet nå klarer å redusere antallet eldre saker, er advokater urolige for den lange ventetiden hos domstolene.

Selv om det hos politiet har vært en drastisk nedgang i såkalte restanser (saker eldre enn 3 måneder) er gamle saker fortsatt et problem, skal en tro advokater RA har vært i kontakt med.

– Mitt inntrykk er at problemet har blitt verre, sier advokat Brynjar Meling til RA.

Det samsvarer altså ikke med tallene fra politiet som viser at det fra juni 2016 til juni i år har blitt hele 714 færre saker på vent.

– Både politiet og domstolene kan bli mer effektive, men det er i hovedsak mangel på folk og ressurser som er årsaken til at så mange saker er på vent, sier Meling.

Ansatte i norske domstoler har flere ganger uttrykket sin bekymring for budsjettkutt i år. Frykten er at domstolene blir flaskehalsen i rettssystemet.

– Særlig i rusrelaterte saker kan konsekvensene være alvorlige. Venter man på en dom, ser man ofte ikke poenget i å få seg en jobb eller behandling. Ønsker man at straff skal virke rehabiliterende, må det ta mye kortere tid mellom gjerningsøyeblikk og dom, sier Meling.

LES OGSÅ: iPhone gjør politiarbeidet lettere

Lukrativt

I tillegg til ressursmangel hos domstolene, peker Meling også på advokatene selv som medskyldige i at sakene hoper seg opp.

– Jo lengre tid saken tar, jo mer lukrativt er det for advokaten. Det er et problem at jeg som advokat tjener mer dersom jeg gir klienten min et dårlig råd om å ikke tilstå, sier Meling.

Selv om han ønsker tro at forsvarsadvokater har en høy etisk standard, innrømmer han at han noen gang stusser på råd andre advokater gir sine klienter.

– Jeg håper myndighetene kan se på hvordan de kan ha et system der det lønner seg å ha en effektiv prosess, sier Meling.

LES OGSÅ: Advokat overvåket av PST

Redusert straff

– Nærhet i tid er i mange saker essensielt for å få best mulig bilde av hva som har hendt, sier advokat Anne Kroken til RA.

Hun mener også at gamle saker er et stort problem, for alle involverte.

– For den fornærmede, for eksempel i en voldtektssak, kan ventetiden være en stor tilleggsbelastning, forteller hun.

Fordi det er nedfelt i lov at enhver har rett på å få sin sak avgjort innen rimelig tid, fører ofte brudd på saksbehandlingstid til at den tiltalte får redusert straff. For de fornærmede kan dette virke svært urettferdig.

– Dessuten gjør det lite med en straffereduksjon på 3 måneder når man har ventet tre år på dommen, sier Kroken.

Selv om hun i likhet med Meling tror at dette er et spørsmål om ressurser.

– Det har ikke blitt bedre. Tvert imot. Og selv om politiet klarer å raskt behandle en sak, er vi jo like langt dersom flaskehalsen er hos domstolen. For de berørte er problemet det samme enten saken ligger hos domstolen eller politiet.

Når det kommer til sistnevnte håper hun at politiet i større grad framover velger mindre ressurskrevende alternativer til fengsling, som meldeplikt eller opphold på institusjon.

– Vi ser dessuten ofte at politiet «overetterforsker». De bruker for lang tid på ting som allerede er godt nok belyst. Det koster mye penger.

LES OGSÅ: Dette skal holde kysten trygg

1174 færre saker på vent

– Vi har opplevd en markant ned gang i antall saker på vent, sier visepolitimester ved Sør-Vest politidistrikt, Trond Sekkingstad til RA.

Mens det i juni fjor lå 3946 saker over 3 måneder gamle og 915 saker over 12 måneder gamle hos politidistriktet, er de tilsvarende tallene i juni i år 455 og 3232. Det betyr totalt en reduksjon av såkalte restanser på hele 1174 saker.

– Nasjonalt har vi fått oppmerksomhet for det gode arbeidet vi har gjort, sier Sekkingstad og nevner blant annet prosjektet Politiarbeid på stedet (PPS) som en av grunnen til at det har blitt færre gamle saker.

– Samtidig systematiserer vi arbeidet på en annen måte enn før. De som tar imot sakene prioriterer umiddelbart. Saker som det ikke kan gjøres noe med legges vekk med en gang, mens det iverksettes etterforskning for de sakene det kan gjøres noe med, sier visepolitimesteren.

Med innføringen av regjeringens Nærpolitireform, som blant annet inkluderer PPS, forventer han at ventetiden på saker vil gå ned framover, særlig når ting som felles straffesaksinntak.

– Likevel må det påpekes at straffesaker er forskjellige og noen vil alltid ta lengre tid, med tanke på omfang og kompleksitet, sier han.

LES OGSÅ: Kraftig økning av politiavhør på stedet

Mer fra Dagsavisen