Nyheter

Frykter budsjettkutt blir lærerkutt

– Innsparinger betyr færre lærere, for det er der den store utgiften i skolen ligger, mener leder i Utdanningsforbundet.

I rådmannens forslag til budsjett ble det blant annet satt av penger til ny skole og barnehage på Storhaug. Totalt fikk skolen et brutto driftsbudsjett på 1724 millioner, noe som er en økning på 4,3 prosent fra 2017. Men fortsatt kreves det kutt, og effektiviseringskravet på 0,4 prosent, tilsvarende 5,5 millioner kroner, faller ikke i god jord hos Utdanningsforbundet i Stavanger.

– Det er ikke mulig å effektivisere mer i skolen. Mange har ikke mer enn én lærer per klasse, og mange klasser er store. Det trengs styrking, ikke innstramming, sier leder Inger Grødem Haraldsen til RA.

– Under behandlingen av fjorårets handlings- og økonomiplan lovet politikerne økt satsing på skole. Det vi er mest bekymret for nå, er at den satsingen ikke følges opp med friske midler, legger hun til.

Utgiftspost

Haraldsen sier størsteparten av skolebudsjettet går til lærerlønn, og at et eventuelt kutt på 5,5 millioner vil gå ut over antall lærere.

– Innsparinger betyr færre lærere, for det er der den store utgiften i skolen ligger, sier hun.

– Hva vil kutt i lærerstaben bety?

– Det vil bli utfordrende å legge til rette for hver enkelt elev og å gi den gode undervisningen, sier Haraldsen,

– Men har dere forståelse for at kutt må gjøres?

– Vi forstår det, men vi mener at barna er det viktigste vi har, og å investere i barna er å investere i framtiden, sier hun.

– Merkelig avgjørelse

I tillegg reagerer Haraldsen på at 12 millioner kroner er foreslått omdisponert fra ordinær undervisning til spesialundervisningen.

– Det er flott med penger til spesialundervisning, men dette er altså penger som tas ut av den ordinære skolen. Her tar rådmannen penger rett ut av klasserommet, som igjen kan føre til en reduksjon av lærere, sier hun.

– Vi synes det er en veldig merkelig avgjørelse.

Dykke inn i budsjettet

Nestleder i kommunalstyret for oppvekst, Rune Askeland (V) ønsker ikke å gå i detalj om skolebudsjettet, men sier de nå er i en lesefase, før de skal begynne å snakke sammen.

– Blir det færre lærere med det budsjettet som er presentert nå?

– En får ikke håpe det, men det er noe vi må se på. Nå er vi i en lesefase, men vi noterer oss alle innspill, og så skal vi til slutt vedta et budsjett som fortsatt ivaretar god kvalitet og en god skole, sier Askeland til RA.

– Skole er viktig for Venstre, og det er noen ting i skolebudsjettet vi må dykke inn i, blant annet omfordelingen fra ordinær- til spesialundervisningen. Jeg synes rådmannen skal ha skryt for mye, men så kommer det nok litt endringer, legger han til.

Deler bekymringen

Dag Mossige (Ap) mener skolene i Stavanger drives så effektivt som det er mulig.

– Jeg er redd effektiviseringskutt dessverre for noen vil bety oppsigelse av lærere. Det er det eneste som er igjen å kutte i.  Jeg har fått tilbakemeldinger fra skoler om at disse ostehøvelkuttene er de verste, for det går på stillinger løs, sier Mossige.

Han deler Utdanningsforbundets bekymring knyttet til spørsmålet om lærerstillinger, og i likhet med Haraldsen mener han færre lærere betyr dårligere oppfølging, og mindre tid til hver elev. Likevel ser han lystpunkter i budsjettforslaget.

– Det er positivt med de store investeringsprosjektene på Tastaveden og Gautesete, så lenge de ikke utsettes og skyves enda lenger fram i tid, slik som ofte har skjedd med store prosjekter, sier han.

Mer fra Dagsavisen