Nyheter

Frykter 18 etasjers Ydstebø-blokk

Det politiske slaget om Base-gruppens høyblokk i St. Olav-kvartalet nærmer seg. Naboene protesterer kraftig.

Bilde 1 av 6

– Base Gruppen planlegger en blokk som blir høyere enn dagens St. Olav-blokker, med en bygning bare 2,5 meter unnta tomtegrensen og 8,5 meter unna stuevinduene til de som bor i St. Olav nummer 2 og 4, sier Egil Thomsen, styremedlem i Sameiet St. Olav.

Kommunalstyret for byutvikling skal 13. september ta stilling til planprogrammet for Knud Holms gate 8, der Base Gruppen og eier Alfred Ydstebø i utgangspunktet søkte om å bygge kontorlokaler i 26 etasjer på tomten der Misjonskirken ligger i dag. Nå er prosjektet justert ned til 18 etasjer. Velges denne byggehøyden, vil kontorblokken uansett rage høyere enn dagens St. Olav-blokker.

– Bakgård

– Hvis politikerne godtar dette, vil det bli en vegg som tar all utsikt mot øst. Beboerne i nr. 2 og 4 vil bli bygd inn i en bakgård, sier Thomsen.

Styret i Sameiet St. Olav har gått hardt ut mot høyblokkplanene.

– En slik blokk vil ikke tilføre St. Olav-kvartalet noe som helst positivt. Det vil bli en vegg av mørk skygge, med kontorlokaler uten lys på kveldstid. Det vil redusere bokvaliteten til dagens boliger, og hvis politikerne ønsker at folk skal bo i sentrum, må det viktigste være å ha et godt bomiljø, sier Thomsen.

Han og styret reagerer også på at planene som skisseres også inkluderer området som Sameiet St. Olav er eier av.

– Base-gruppen skisserer å bygge et forsamlingslokale under dagens lekepark, som er sameiets eiendom. Det er vi ikke interessert i, sier Thomsen.

Skissen Base Gruppen har fått utarbeidet, preges av store trær og parkdrag, mens blokken er plassert i bakgrunnen.

– Politikerne får presentert et nærmest grønt prosjekt, plassert på vår eiendom, og der St. Olav-blokkene knapt synes. Offentlig vei legges fram som parkområde, sier Thomsen.

Parkering og vei

Han spør seg hvordan Base Gruppen har tenkt å løse problemer med veirett til småhusene i St. Olavs gate, parkering for kontorblokken og atkomst for varelevering.
Thomsen og hans styrekolleger er også provosert over at Base Gruppen etter møter framholder overfor kommunen at styret i sameiet «ikke ser høyden som noe problem».
– Det er direkte feil. Selvsagt ser vi på byggehøyden som et problem. For dem som bor i St. Olav nummer 2 eller 4, vil enhver bebyggelse som er høyere enn dagens kirke, være til stor sjenanse, og gi en massiv vegg, 18 etasjer høy, bare 8,5 meter unna vinduene, sier Thomsen.

Vil ordne opp

Base Property lover å ordne opp hvis naboer mister lys.

Styret i Sameiet St. Olav reagerer på at lys og utsikt forsvinner hvis den opptil 18 etasjer høye blokken oppføres i Knud Holms gate.

– Noen av naboene vil dessverre bli påvirket i forhold til redusert dagslys og utsikt, og det tar vi på alvor. Vi er i dialog med de fleste naboene som blir rammet av dette, og vil holde de skadesløse dersom dagslysforholdene blir vesentlig forringet, sier prosjektleder Andreas Poulsson i Base Property til RA.

Nær

Lavblokkene St. Olav 2 og 4 har boliger i andre etasje, og kan få høyblokken bare 8,5 meter unna vinduene.

– Byen trenger aktivitet og arbeidsplasser, og vi skal skape 700 av dem for å tiltrekke nye bedrifter til både regionen og sentrum.Vi mener at bygget ikke vil medføre dårligere boforhold i området, men at fortetting i bysentrum er positivt for byen, sier han.

Styret reagerer også på at utbyggerne innlemmer sameiets egen eiendom, lekeplassen, i utbyggingsplanene.

– I utredningsfasen vurderer vi også hvordan området kan løftes generelt og hvordan bygget påvirker planområdet. Vi har derfor foreslått å oppgradere den eksisterende parken, som eies av Sameiet St. Olav, men om de ikke ønsker en slik oppgradering forholder vi oss til det, sier Poulsson.

Base ikke vil bygge egne parkeringsplasser.

– Både vi og politikerne tror beliggenheten ved Stavanger stasjon tror vil føre til økt kollektivbruk, i samsvar med målsettingen for hele sentrumsplanen, sier han.

Naboene har reagert på at Base har framlagt at høyden på kontorblokken i seg selv ikke er et problem.

– Her er det en misforståelse eller mistolkning av teksten i planprogrammet, denne er også endret i den nye versjonen. I et møte med sameiet ble det sagt at hvis bygget først blir realisert er det ikke høyden over eksisterende bebyggelse som er problemet, men nærheten til de nederste etasjene, sier Poulsson.

Nye runder

Prosjektplanene skal gjennom nye runder.

– Hvis politikerne vedtar planprogrammet slik det nå foreligger, vil vi utrede dagslysforhold, sol- og skyggeforhold, vindforhold og arkitektonisk uttrykk til bebyggelsen i St. Olav i fire alternativer, både dagens eksisterende forhold, 18 etasjer, 16 etasjer og 8 etasjer, sier Kirsten Welschemeyer, arkitekt og partner i MAD AS, som tar seg av reguleringsarbeidet på oppdrag fra Base Property.

– Denne utredningen skal så danne grunnlaget for den politiske behandlingen når planene kommer opp som detaljreguleringssak. Jeg forstår derimot Base Property slik at det laveste alternativet ikke vil være gjennomførbart, legger hun til.

PS: Etter at denne artikkelen stod på trykk i torsdagens papiravis, har informasjonsansvarlig Lars Petter Einarsson ønsket å presisere at de jobbet med tilsvaret utover ettermiddagen og kvelden onsdag, og at Base Property hadde forståelse av at torsdagens papirsak om beboernes bekymring ikke ville bli publisert uten selskapets tilsvar.

– Vi var flere som var på reise og mener tilsvarsretten her burde vært ivaretatt på en bedre måte, all den tid dette ikke var en hendelsesnyhet som som krevde umiddelbar publisering, skriver Einarsson i en epost til Rogalands Avis.

Mer fra Dagsavisen