Nyheter

Frustrert over svar

Fastlegene i Sandnes og Stavanger varslet i fjor at de ikke vil gi skoleungdom attest for sykefravær før ved fjerde fraværsdag. Det har de ikke anledning til, svarer omsider departementet.

Innføringen av fraværsregelen i den videregående skolen har ført til merarbeid for landets fastleger. Slik regelen er blitt praktisert må elever dokumentere sykefraværet med legeerklæring. Det har ført til at en jevn og økende strøm elever oppsøker legene med småplager som de vanligvis ikke ville oppsøkt et legekontor for.

For å bremse denne utviklingen, varslet derfor fastleger i Sandnes og Stavanger i fjor at de fra skolestart 2018 ikke vil utstede attester for sykdomsfravær for elever i videregående skole før fjerde sykdomsdag, skrev RA i oktober.

Kunngjøringen sendte legene i brevs form til opplæringsavdelingen i Rogaland fylkeskommune i fjor. Men er en slik endring forsvarlig, lurte fylkeskommunen på – og ba Kunnskapsdepartementet vurdere saken. Nå – et halvt år senere – foreligger svaret: «Det er viktig at elever som trenger det, får dokumentasjon fra fastlegene eller andre sakkyndige, slik reglene om fraværsgrensen forutsetter», heter det i et brev fra departementet i slutten av mai.

– Vi tolker brevet som at fastlegene ikke kan innføre ny praksis, sier Randi Hummervoll, seksjonssjef i fylkeskommunens seksjon for opplæring i skole, til RA.

LES OGSÅ: Fastleger i Sandnes og Stavanger vil nekte å attestere skolefravær

– Rom for tolkning

Foreløpig har ikke fastlegene gjort alvor av varselet, og vil heller ikke gjøre det nå, ifølge Peter Christersson, hovedtillitsvalgt for fastlegene i Stavanger og leder i Allmennlegeforeningen i Rogaland. Han viser til at juridisk avdeling i Den norske legeforening kort tid etter oppslaget i RA i oktober ble kalt inn til møte med Kunnskapsdepartementet.

– Vi opplever at det er bevegelser fra den kanten, og da vil vi prøve å komme til en fornuftig løsning sammen med dem, sier Christersson.
De samme juristene i Legeforeningen tok i fjor en gjennomgang av fraværsreglene, og mener loven åpner for at elever i den videregående skolen likevel ikke trenger legeerklæring ved fravær, skrev RA i desember i fjor.

I det nye brevet fra Kunnskapsdepartementet heter det at det ikke er noe eksplisitt krav i forskriften om at legeerklæring skal brukes som dokumentasjon på fravær av helsegrunner. Legen kan også utstede «annen form for dokumentasjon».

Dokumentasjon på fravær kan dessuten utstedes av annen sakkyndig enn fastlegen «der det er naturlig», som for eksempel fysioterapeut eller tannlege. «Det må likevel kunne forventes at den sakkyndige som eleven oppsøker for det aktuelle helseforholdet, utsteder relevant dokumentasjon», skriver departementet.

Christersson synes departementet bringer lite nytt inn i debatten, og mener ennå at fraværskravet er åpent for tolkning.

Han mener det er gode grunner til å la for eksempel helsesøster dokumentere skoleelevers småplager.

– Dagens ordning er en uhensiktsmessig bruk av fastlegens ressurser. Det legger dessuten opp til en sykeatferd hos framtidens voksne som er veldig uheldig. Ungdom på videregående skole lærer at de må gå til legen for ethvert bagatellmessig problem, og det tror jeg ingen er tjent med, sier Christersson.

LES OGSÅ: Stort bildegalleri fra klimastreiken

Kan bli nedprioritert

RA spurte kunnskapsdepartementet om fastlegene har lov til å vente med å gi skoleungdom attest for sykefravær før fjerde fraværsdag.

– Dersom en elev oppsøker fastlegen, er det naturlig at eleven får en legeerklæring som dokumentasjon på helseplager som måtte bli konstatert. Elevene vil ikke kunne kreve å få time på dagen hos sin fastlege uavhengig av alvorlighet- og hastegrad. Fastlegene skal prioritere etter haste- og alvorlighetsgrad. Dette innebærer at syke elever med begrenset alvorlighetsgrad, på samme måte som andre pasienter, vil kunne bli nedprioritert av fastlegen, sier statssekretær Tom Erlend Skaug (H) på e-post til RA.

– I noen tilfeller vil det være naturlig for eleven å heller oppsøke for eksempel fysioterapeut og tannlege, som også kan dokumentere fraværet. Men er det også åpent for å bruke andre sakkyndige, som helsesøster, der det i dag er relevant å bruke lege?

– Regelverket gir ingen uttømmende liste over hvilke sakkyndige elevene kan oppsøke for å få dokumentert sitt fravær. Det er opp til skolene/skoleeier å vurdere om framlagt dokumentasjon kan godtas etter reglene om fraværsgrensen. Departementet er godt kjent med de kapasitetsutfordringene fastlegene har gitt uttrykk for. Hvem som skal kunne attestere fravær etter reglene om fraværsgrensen, er ett av de temaene departementet vil se nærmere på når sluttevalueringen av fraværsgrensen foreligger våren 2020. I denne prosessen vil vi ha dialog med blant annet legeforeningen, skriver Skaug i e-posten.

---

Fraværsregelen

  • Fraværsgrensen i videregående skole ble innført fra skoleåret 2016–17. Grensen innebærer at man ikke kan ha mer enn 10 prosent fravær i ett fag for å få karakter i faget. I spesielle tilfeller kan rektor bruke skjønn når det gjelder fravær opptil 15 prosent.
  • Fraværsgrensen gjelder udokumentert fravær, ikke fravær som skyldes dokumentert sykdom, organisasjonsarbeid, politiske verv osv.
  • Kilde: NTB

---

Mer fra Dagsavisen