Kristoffer Sivertsen, leder i Stavanger Frp. Innfelt: Saken slik den så ut da Stavanger Frp delte den. Foto: Roy Storvik

Frp vinklet om RA-artikkel på Facebook

– Dette er rett og slett en forfalskning, sier Gunnar Bodahl-Johansen, ekspert på presseetikk.

RA skrev en sak der Torstein Tvedt Solberg (Ap) kom med Arbeiderpartiets krav til Nasjonal Transportplan.

Da Stavanger Frp delte saken på Facebook, var det ikke mye som tydet på at det var sakens hovedinnhold.

RAs opprinnelige hovedbilde var av Tvedt Solberg med tittelen «Ap om Nasjonal Transportplan: Krever bomhjelp, E39 og Rogfast».

I Stavanger Frps Facebook-post er bildet av samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), mens tittelen er endret til «Han mener Ap er lite troverdige. Ap gir få garantier og Ketil Solvik-Olsen mener Ap har vist motsatt».

– Forfalskning

Gunnar Bodahl-Johansen, en av Norges fremste eksperter på presseetikk, mener det er alvorlig at Stavanger Frp tar seg friheten og endrer RAs opprinnelige sak på Facebook.

– Dette er en reell forfalskning. Når leserne kommer til Frps side, får de et inntrykk av at artikkelen ser slik ut. Saken er at RA har vinklet helt annerledes, sier Bodahl-Johansen til RA.

Han uttalte seg nylig i en tilsvarende sak, der Senterpartiet endret tittel og bilde i en Dagbladet-sak på Facebook. 

Dagsavisen har tidligere omtalt en tilsvarende sak fra Oslo, der en profilert Venstre-politiker endret tittelen på Facebook-posten fordi hun var uenig i den. 

LES OGSÅ: Var uenig i Dagsavisen-tittel – redigerte den selv på Facebook

Det er nemlig slik at om du har en side på Facebook og ikke bare en ordinær profil, så kan du teknisk gjøre dette. Men kildemerket blir stående, slik at det likevel vil se ut for Facebook-brukerne som om avsender er den opprinnelige.

– Alvorlig

Bodahl-Johansen mener vi lever i en tid det er særlig viktig at de redaktørstyrte mediene vokter sin egen troverdighet.

– Manipulasjoner som vi ser nå er med på å undergrave journalistikken. Jeg synes det er særlig alvorlig at det er politikere som driver med dette, sier han.

Han mener politikere gjerne må være uenige i og kritisere den redaksjonelle linjen, men at man ikke kan gjøre det ved å skape et falskt inntrykk av artikkelen.

– Man skal aldri tukle med nyhetsartikler slik. Troverdigheten til nyhetsstoffet må være høy. Stavanger Frp undergraver nettopp det.

LES OGSÅ: Brente avis – nå får Anundsen ansvar for Frps mediepolitikk

– Gjort i god tro

Kristoffer Sivertsen, leder i Stavanger Frp, sier til RA at en skal være varsom med den typen praksis.

– Vi ser når vi blir gjort oppmerksom på det at vi må ta en større diskusjon på om dette er greit. Vi har gjort det i god tro og uten et ønske om å endre journalistikken. Vi har kopiert bilde og tekst fra et annet sted i artikkelen. Grunnen til at vi har gjort dette er at vi ønsker svært gjerne å dele artikkelen, som er balansert, men at det ville vært umulig for oss med en ensidig tekst og bilde. Dette ville sett ut som vi reklamerte for Arbeiderpartiets standpunkter og kritikk, og det vil vi ikke gjøre, da den er meningsløs og uten troverdighet, sier han.

Han sier samtidig at partiet ønsker å diskutere de politiske sakene, enten det er snakk om satsing på vei, innvandringspolitikk eller skatter og avgifter. 

Stavanger Frp har tilbudt seg å fjerne den omtalte Facebook-delingen, noe partiet nå har gjort.