Statssekretær Hanne Iversen og hennes minister Sylvi Listhaug har vært i hardt vær denne uken. – Både Listhaug og jeg blir beskyldt for å være inhumane i mediene. Samtidig står jeg her og ber dere: Hjelp oss å hjelpe flere, sier Iversen. Foto: Roy Storvik

Frp vil ha fart på bosettingen

Hanne Iversen (Frp) kom med en bønn til rogalandskommunene; bosett flere enslige mindreårige.

Den ferske statssekretæren til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) deltok på Fylkesmannens konferanse om inkludering og bosetting av flyktninger fredag. Hanne Iversen la ingenting imellom da hun ba representantene fra kommunene om å gjøre mer og bosette enda flere.

LES OGSÅ: Refusjons-kutt sinker bosetting

– Det er mange flyktninger som er bosettingsklare allerede, hovedsakelig enslige mindreårige og enslige menn. Men dere sier nei til å ta imot dem. Det synes jeg er trist, sier Iversen.

I løpet av året vil rundt 4400 enslige mindreårige ha behov for et hjem, enten på institusjon eller privat.

– Rekordmange ble bosatt i 2015. Det er nesten trist å be dere om å gjøre enda mer. Ingen skal tvinges, men jeg har en bønn til dere: Hjelp oss å hjelpe flere, sier statssekretæren.

Blant de flinkeste

Sandnes kommune har lenge hevdet seg i landstoppen når det gjelder bosetting og integrering. I 2014 var kommunen én av seks kandidater som var nominert til bosettingsprisen. I 2012, da køene og ventetiden i mottakene i Sandnes begynte å øke, satte kommunen i gang en kampanje for å finne boliger på det private markedet. Målet var å få flere til å ønske seg flyktninger som leietakere. Det lyktes de med.

LES OGSÅ: Går sammen for raskere bosetting

I år skal Sandnes bosette 50 enslige mindreårige. Neste år er tallet 80.

– Det viktigste er at vi ikke bare fungerer som en oppbevaringsplass. Utfordringen er å få integrert barna så fort som mulig. Det skal vi klare, sier ordfører Stanley Wirak (Ap).

– Ikke nok

For at kommunene skal ville bosette flere enslige mindreårige, må staten bidra med penger.

– Hvis det kommer lett tilpasningsdyktige barn, går det greit. Hvis det derimot kommer mange unger med store traumer, som har behov for tett oppfølging, har vi ikke nok, sier Wirak.

LES OGSÅ: Vil ta imot 452 nye flyktninger

I dag er dekningsgraden av kommunenes ekstrautgifter for enslige mindreårige rundt 90 prosent.

– Vi skal gjøre jobben, men samtidig må det jobbes for å få inn mer statlige midler, sier Wirak.

Hanne Iversen sier at det allerede er lagt inn ekstra ressurser for at kommunene skal bosette flere flyktningbarn.

– Vi jobber også med refusjonsordningen, slik at den skal bli bedre, sier Iversen.