Leder

Frp spiser sine egne

LEDER: «When the shit hits the fan» – når skiten treffer viften – beskriver situasjonen rundt Stavanger Frp for tiden, skriver Bjørn G. Sæbø om partibråket.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

En to års strid om makt og verv i Stavanger Frp fikk partiet sin foreløpige krasjlanding onsdag kveld. En pressemelding fra Frp-toppen og stortingsvararepresentanten Kari Raustein noen minutter før kl. 23.00, ble etterfulgt av enda en pressemelding fra ektefelle og menig bystyremedlem Øyvind Raustein. De to fløyene i Stavanger Frp sto i full splitt mot hverandre etter valget for halvannet år siden, og en artikkel i Aftenbladet om Rausteins angivelige inhabilitet i en utbyggingssak har tydeligvis vært dråpen.

Også i kretser som ikke deler Frps politiske ståsted er lokallagets hang til å spise sine egne, egnet til forbauselse. Det bakenforliggende alvoret ligger i at Stavanger Frp ikke er et aleneparti i opposisjon, men inngår som en viktig aktør blant Stavangers flertallspartier. En tilbakevendende sjau, uklarhet om hvem som egentlig bestemmer i Stavanger Frp og negative oppslag i mediene, kan på sikt gjøre partiet mindre attraktivt som politisk alliert. Et parti som ikke har orden i egen organisasjon, svekker sin egen styringsdyktighet. «When the shit hits the fan» – når skiten treffer viften – beskriver situasjonen rundt Stavanger Frp for tiden. Svært få vil stå i nærheten når møkken spres.

Stavanger Frps «saker» begynner å bli mange. Før Rausteins exit forsvant Tore B. Kallevig og Trond Birkedal på dramatisk vis, og for ti år siden endte en oppvaskrunde Frp-karrieren til veteranen Karl W. Sandvig. Bakteppene for «sakene» er høyst ulike, men for Stavanger Frps egen del bør det nedsettes en havarikommisjon som kommer til bunns i problemene. De forskjellige krasjlandingene har lite med ideologi og de store veivalgene å gjøre, men har klare organisatoriske fellestrekk. Personer har tydeligvis betydd mer enn kollektivet, og organisasjonen har ikke vært sterk nok til å definere rammene. For hvem skal fronte partilaget? Hvordan skal utspillene koordineres i en bystyregruppe med mange sterke personligheter som også er heltidspolitikere?

Mer fra: Leder