Fritt Ords Pris til Greta Thunberg og Natur og Ungdom

Den svenske skoleeleven Greta Thunberg og Natur og Ungdom har mobilisert tusenvis av ungdommer til klimastreik. Nå hedres de med Fritt Ords Pris 2019.

Fritt Ords Pris er en ytringsfrihetspris. Fritt Ord peker på at klima- og miljødebatten er en usedvanlig tøff samfunnsdebatt å delta i, der aktivister møter motstand av mange slag.

– Natur og Ungdom og Greta Thunberg gjør en stor innsats i vår tids viktigste debatt ved å insistere på at det ikke først og fremst er mer kunnskap og bedre analyser som nå trengs, men handling og tiltak, sier Stiftelsen Fritt Ords styreleder Grete Brochmann.

Les også: 40.000 klimastreikende ungdommer: – Vi vil ha en framtid

– Dette gjør de på både saklige og engasjerende måter: Natur og Ungdom ved å mobilisere over lang tid i enkeltsaker, sist ved skolestreikene – Greta Thunberg ved å skape seg et ytringsrom som enkeltmenneske og på kort tid få globalt gjennomslag, sier Brochmann.

Prisen er på 500.000 kroner. Prisutdelingen skjer i Operaen 8. mai.

– Det er en utrolig stor ære å få denne prisen, for det er en stor anerkjennelse av alt arbeidet som ungdom legger ned for å ta vare på naturen og klimaet vårt. Pristildelingen motiverer oss i kampen mot handlingslammede politikere som frarøver oss framtida vår, sier leder i Natur og Ungdom, Gaute Eiterjord

Les også: Kongen om klimastreikere: – Det er deres verden de snakker om, ikke vår