Stavanger Katedralskoles tradisjonsrike skoleteater Iduns Julekomedie hadde premiere på «The Breakfast Club» fredag. Stykket skal spilles til og med fredag 13. januar. Foto: Thor Erik Waage

Frisk frokostklubb på Kongsgård

Åpningen satt som et skudd for Kongsgård-elevene i Iduns Julekomedie. Etter måneder med forberedelser var det endelig klart for premiere på årets oppsetning «The Breakfast Club» fredag kveld.

Foran fullsatt sal og med store forventninger ble det full klaff for skoleteateret på første kveld.

Språket er friskt, tonen 2017-ensk, plottet er noe moderert og modernisert, men likevel i grunntema det samme som i ungdomsklassikeren fra 1985.

Det er fem high school-kids som har oppført seg ugreit og må sitte igjen en lørdag på skolen, godt passet på av en streng lærer og en vaktmester.

De er fem stereotyper: idrettsutøveren, pøbelen, nerden, utskuddet og den pene prinsessen. I alle fall på overflaten. Under venter mer.

Formidabel formidling

Filmen «The Breakfast Club», som stykket er basert, på handler om ensomhet, sorger, gleder og galskap.

Det samme gjør Iduns Julekomedies 2017-versjon.

Det handler om identitet, om fasade, kjerne, hormoner, humor og ikke minst en formidabel formidlingsevne fra de unge skuespillerne Selma Dybvig Søreide, Trym Ekrheim, Anne Gulliksen, Telma Dagestad, Ingrid Eline Øverby, Ingunn Vestbøstad og Julio Daniel Ragnhildstveit som ble trampeklappet av Stavanger Katedralskoles historiske scene etter premieren.

De medvirkende har også selv vært med på å oversette og tilrettelegge stykket fra engelsk til Stavanger-dialekt.

Mye arbeid

Rundt 100 av skolens elever har på en eller annen måte en finger med i oppsetningen i form av scene, kostyme, lys og lyd, i tillegg til de syv skuespillerne og teatersjefene Thale Krohn-Pettersen og Emma Lysanne Bruin. 

Skuespillerspirene har lagt ned mye arbeid for å kunne stå på scenen den kommende uken, trygge på at det kommer til bli bra.

– Det har vært en veldig kjekk, veldig lærerik og veldig hektisk periode. I hvert fall den siste delen fram mot premiere og forestillinger. Vi har jobbet lenge og gleder oss til at folk kommer for å se, sier Emma Lysanne Bruin til RA.

Naturlig med dialekt

Teatersjefen forteller at valget om å oversette stykket til dialekt var enkelt.

–  Det føltes naturlig med stavangerdialekt i dialogen, at skuespillerne snakker sitt eget daglige språk gjør at det kjennes mer realistisk og nært, sier hun.

– Nervøs

Skuespiller Vegard Hoel spiller også en ikke ubetydelig rolle på Idun-laget – som instruktør for skoleteateret andre året på rad.

Det var Hoel som hadde ideen om å sette opp «The Breakfast Club». Han har vært med fra den første audition til premiere og hadde følgende å si før første forestilling fredag kveld.

– Jeg blir mer nervøs av å se på enn å være på selv, men det kommer til å gå fint. Vi har jobbet bra og er godt forberedt til forestillingene, sier Hoel til RA.

Stolte tradisjoner

Elevene som står på scenen blir en del av en stolt tradisjon ved Stavanger Katedralskole, og det er de klar over selv.

Iduns Julekomedie er blant Norges eldste skoleteater, og betyr mye for skolen.

– Skolen er stolt av teateret. Det gir litt ekstra press på oss, det er klart. Men det går bra. Alle involverte har lagt ned en stor innsats for å få dette til, sier teatersjefene Krohn-Pettersen og Bruin.

Kom og se

Teatersjefene, skuespillerne og resten av de medvirkende har en klar oppfordring til folk.

– Kom og se stykket. Vi håper på flest mulig blant publikum i salen i flest mulig av forestillingene, sier Emma Lysanne Bruin til RA.

Iduns Julekomedie spiller «The Breakfast Club» hver kveld til og med fredag 13. januar.