Nyheter

Fretex Madla legges ned

Forrige uke ble det kjent at Fretex må legge ned åtte av 49 butikker. Fretex Madla er én av disse.

Fretex opplyste i en pressemelding at omsetningen har stått stille eller gått ned i mange av butikkene. Det har bidratt til underskudd over tid, som gjør det umulig å drive de butikkene som rammes hardest.

– De åtte butikkene som stenges har over lengre tid tapt penger. Flere av disse har tapt over én million i år, og i 2018 gikk hele kjeden 18 millioner i underskudd, sier Glenn Hole. Han er daglig leder i Fretex Miljø AS, og uttaler seg på vegne av de nedlagte butikkene.

– Vi har avtalt at jeg skal ta meg av pressen, ettersom vi ønsker å la de berørte slippe medietrykket. Det er viktig for oss at de vernes, sier han til RA.

Nå ser de seg nødt til å kutte driften i flere butikker, ettersom de har gått i underskudd i flere år.

– Det er selvfølgelig ikke en hyggelig beskjed, sier Hole.

LES OGSÅ: The Old Irish Pub må betale 300.000 kroner etter ulovlig innkvartering

Kostbar prosess

Hole mener at grunnen til at de stadig går i underskudd, kan skyldes at de ikke klarer å konkurrere med andre butikkers billige drift.

– Vi gjennomgår en lang prosess før produktene kommer i butikkene, i motsetning til de butikkene som bestiller varer fra Asia, sier han.

Fretex må belage seg på betydelige kostnader allerede før de får muligheten til å legge plaggene ut for salg.

– Det finnes hele 3000 Fretex-bokser rundt om i landet, og disse tømmes flere ganger i uken. Deretter skal klærne sorteres, prises og klargjøres, før de transporteres til butikkene. De ansatte må så ta imot leveringene, og henge klærne opp for salg, sier han.

Hole påpeker at det å handle brukt har store miljøgevinster, men han tror det sitter langt inne for folk å kjøpe noe noen andre har brukt før dem. Han tror det gjelder spesielt menn. Tekstilindustrien er den nest mest forurensende sektor i verden etter olje og gass, og ved å handle brukt sparer man miljøet for betydelig forurensning.

LES OGSÅ: Fornøyd tross millioner i underskudd

Følger nøye opp

Fretex Madla åpnet i 2013, og etter seks år skal butikken nå stenges.

– Madla har dessverre tapt penger over flere år, sier Hole.

Han vet ikke hvor mange som mister jobben – verken på Madla, eller samlet på alle de åtte butikkene. Dette skal ledelsen se nærmere på i august.

– Flere av de ansatte har lang ansiennitet, og har dermed fortrinnsrett. Mange har allerede fått jobb i en annen Fretex-butikk. Uansett ønsker vi å gi de ansatte den hjelpen de trenger for å komme seg videre i arbeidslivet, sier han.

Hole forteller RA at de tilbyr hjelp med søknadsprosessen, og at alle de ansatte følges nøye opp.

Ledelsen i Fretex Miljø besluttet å fortelle de ansatte om nedleggelsen før ferien.

– Hvorvidt dette er en riktig måte å gjøre det på eller ei, er sikkert diskutabelt. Dette var likevel et krav fra de tillitsvalgte i de respektive butikkene. Vi ønsker å gi de ansatte muligheten til å se etter nye jobber allerede nå, sier Hole.

LES OGSÅ: Fretex legger ned åtte butikker

Usikker framtid

Fretex Madla legges ned allerede i løpet av året.

– Vi ser et behov for å satse på de butikkene som gir økonomisk gevinst, og ligger der kjøperne befinner seg, sier Hole.

Han ser ikke bort ifra at de muligens må legge ned flere butikker dersom omsetningen fortsetter å stupe.

– Ingenting er avgjort enda, sier han.

Mer fra Dagsavisen