Fredsprisvinner Yunus ønsker at kommunen fjerner platen

Fredsprisvinner Muhammad Yunus ønsker ikke at noen skal såres av at hans navn står på bronseplaten i Vågen. Muslimsk Fellesråd ønsker selv ikke å følge saken videre.

– Ingen samfunn skal såres av at mitt navn står skrevet i deres by, sier Muhammad Yunus til RA.

På Fisketorget i Stavanger kan man finne en bronseplate med hans navn og fotavtrykk på, og i det siste har denne installasjonen skapt blest i mediene. Ettersom fredsprisvinneren deler fornavn med muslimenes hellige profet, har enkelte ment at bronseplaten bør fjernes fra bakken.

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) sier til RA at hun på bakgrunn av saken og fredsprisvinnerens svar, vil personlig ta kontakt med Muhammad Yunus for å få en dialog rundt saken.

LES OGSÅ: Ordføreren avviser ønske fra Muslimsk Fellesråd – fjerner ikke plate

Nobel fredsprisvinner Muhammad Yunus mener at bronseplaten med hans navn på, bør fjernes slik at ingen tråkker på den.
Foto: AFP / Alexander Klein

Forstår følelsene

Nobel fredsprisvinner Muhammad Yunus mener at bronseplaten med hans navn på, bør fjernes slik at ingen tråkker på den.

– Jeg kan fullt ut forstå følelsene deres. For at de skal slippe å oppfatte det som krenkende, mener jeg at platen bør fjernes fra bakken, sier Yunus.

Han mener den må flyttes til et annet sted, og fram til et slikt sted har blitt funnet, bør den ifølge han selv oppbevares slik at ingen får tråkket på den.

LES OGSÅ: Muslimsk råd mener deres profet Mohammad tråkkes på med dette skiltet

Unødvendig

Leder i Muslimsk Fellesråd Rogaland, MFR, Mubarak Ali, sier at etter en prosess i styret, har MFR sendt ut en pressemelding i dag, hvor MFR har bestemt seg for å ikke følge denne saken videre.

I en pressemelding fra MFR står det at initiativet til henvendelsene som omhandler bronseplaten, ble tatt av to enkeltindivider. Grunnet ferieavvikling, var ikke MFR koordinert i denne saken. Som Summer Ejaz selv sa, har MFR vært kjent med denne problemstillingen i flere år, men det har ikke vært prioritert som en viktig sak for dem. 

– Vi har forståelse for at enkelte kan føle seg krenket, men kunstinstallasjon har ikke hatt som intensjon å krenke verken Profeten eller islam. Muslimer burde uttrykke sin kjærlighet og respekt til Profeten gjennom deres handlinger, som gode norske borgere, melder MFR.  

Ali mener at det nå må jobbes med å bringe alle i samfunnet sammen, i stedet for å konsentrere seg om saker som potenisielt kan splitte samfunnet. 

– Denne saken ønsker vi å legge bak oss. Den har skapt unødvendig med misforståelser og hat både for muslimer generelt og MFR. Vår talsperson er overlesset med trusler og hatmeldinger. Vi ønsker å konsentrere oss om dialog og samhold, sier han. 

LES OGSÅ: – Vi kan ikke ta hensyn til alle krenkelser hver gang noen føler seg støtt

Skaper mye følelser

Summer Ejaz er talsperson i MFR, og før helgen fortalte han RA at de har mottatt flere henvendelser fra muslimer som reagerer på installasjonen i Vågen.

– De opplever det problematisk at navnet til personen som er høyt elsket blant muslimer tråkkes på. For meg har dette vært en sak som har verket i flere år, sa han da til RA.

At hensikten med kunsten er å løfte fram Muhammad Yunus, ikke muslimenes profet, er underordnet i denne sammenheng, mener han. Ifølge islamsk tradisjon skal man unngå å fysisk tråkke på ethvert personnavn, uavhengig om vedkommende har religiøst tilknytning. Det anses som respektløst, forteller Ejaz.

 – At navnet til profet Muhammad, fred være med ham, som er den største av islams profeter, skal havne under føttene på mennesker, er derfor helt uakseptabelt og skaper mye følelser, sa Ejaz til RA før helgen.