Stavanger

Fra ruspsykoser til jobb i psykiatrien:– Glem legalisering av hasj

Geir Jensen var innlagt med alvorlige psykoser to ganger – begge utløst av hasj. Nå bruker han erfaringene fra rusmisbruket i jobben på psykiatrisk.

Jensen er født i Stavanger, men vokste opp i Bodø. På slutten av 90-tallet var han en del av partydopmiljøet i byen. I 1997 fikk han en alvorlig psykose.

– Jeg brukte både amfetamin og ecstasy på den tiden, i tillegg til hasj. Da jeg ble syk, var jeg sikker på at det var de kjemiske stoffene som utløste psykosen, forteller Jensen til RA.

To år senere ble han alvorlig syk igjen. Denne gang etter kun å ha røykt hasj.

– Da fikk jeg svaret. Jeg er et sannhetseksempel på at du kan få svært alvorlig psykoser av å bruke cannabis.

Overlege Melissa Weibell ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) forsker på rusindusert psykose. Hvert år er det 25 nye psykoser utløst av rus bare i Stavanger-regionen.

Geir Jensen var én av de 25 i 1999. Da slo psykosen inn for andre gang. Jensen var innlagt i fire måneder, deler av tiden på sikkerhetspost i Stavanger. Han var såpass utagerende at politibetjenter sto vakt utenfor rommet hans i flere døgn.

12 år i psykiatrien

Etter den siste psykosen bestemte Jensen seg for å komme seg ut av misbruket. Fra å ha brukt hasj daglig – fra morgen til kveld – i tre år, endte han til slutt opp med en jobb på psykiatrisk avdeling ved Nordlandssykehuset i Bodø. De siste 12 årene har han jobbet i psykiatrien, de siste tre årene ved psykiatrisk avdeling ved SUS. 20 prosent av stillingen er som erfaringskonsulent i TIPS (tidlig oppdagelse og behandling av psykose).

– Moren min sa at en dag kom jeg til å bruke rusmisbruket til noe fornuftig. Det hadde hun rett i. Jeg var nok litt heldig som traff på noen som så erfaringene mine som en ressurs.

– Hasj er ikke ufarlig

Jensen reiser rundt på skoler i distriktet for å fortelle barn og unge om sine erfaringer med rusmisbruk. Han er svært engasjert i legaliseringsdebatten.

– Glem legalisering av hasj! Vi må ikke være så naive og tro at hasj er ufarlig, sier den tidligere rusmisbrukeren.

Han har ofte diskutert temaet, og mener flere av argumentene for legalisering ikke holder mål.

– Legaliseringsforkjemperne sier at gatehasjen vil forsvinne hvis vi får salg over disk. Det er lite realistisk, sier Jensen.

I dag er det opp til 40 prosent THC (virkestoffet i cannabis) i hasjen som selges. Det er 20 ganger mer enn for 30–40 år siden.

– Akkurat som man på Vinmonopolet ikke kan selge sprit som er sterkere enn 60 prosent, vil man sette et tak på THC-styrken i cannabisen man selger på apotek. Dette vil ikke være i nærheten av styrken på den hasjen som er i omløp i dag. De som er avhengige vil fremdeles kjøpe stoffet på gata.

Unge blir lettere avhengig

Amerikansk forskning viser at rundt av én av ti som har prøvd cannabis blir avhengige av stoffet. Legger du inn en ekstra faktor, ung alder (under 20 år), vil én av seks som prøver stoffet bli avhengige.

Jensen var 21 år første gang han fikk psykose.

– Faren med cannabis er at man ikke har noen anelse om effekten. Noen tåler det, noen tåler det ikke. De som ikke tåler det, som meg, er ekstremt ressurskrevende for samfunnet, avslutter Jensen.

Mer fra Dagsavisen