Stavanger

Fra bygd til by på Tasta

– På 30 år har befolkningen her tredoblet seg og fremdeles er vi en tilflytningsbydel, sier leder for Tasta bydelsutvalg, Guri Tysse (KrF).

RA tar i sommer turen ut til bydelen i Stavanger sammen med ledere fra bydelsutvalgene for å høre om fordeler og utfordringer som finnes i de forskjellige delene av Stavanger. Som nummer tre i rekken står bydelen Tasta for tur. 

Det var først og fremst på 90-tallet Tasta bydel opplevde størst vekst. På et tiår alene økte folketallet med 42 prosent.

– Jeg har bodd her i over 40 år nå og har sett Tasta gå fra bygd til by. I den utviklingen har likevel bydelens sjel blitt godt bevart, sier Tysse til RA.

Nå bor det over 15.000 innbyggere på Tasta.

Ungdom og støy

Vekst kommer ikke uten utfordringer. De siste årene har flere av Tastas innbyggere ytret bekymring for utviklingen i deler av ungdomsmiljøet på Tasta.

LES OGSÅ: Bekymret for ungdomsmiljøet på Tasta

– Det er ikke noe vi kan feie under teppet. Det er noe vi bør ha et årvåkent blikk på. Å forebygge er lettere enn å reparere, sier Tysse.

I mai kunne RA melde at nesten 50 personer nå har meldt seg som natteravner i bydelen.

LES OGSÅ: Ravner på Tasta

– Vi har mange aktive foreldre, idrettslag og menigheter, mange gode krefter, som gjør det mulig å skape det beste oppvekstmiljøet overhodet mulig, sier bydelsutvalgslederen.

I tillegg til ungdomsmiljøene, har bydelsutvalget lenge jobbet for støyskjerming rundt E 39 som går forbi Tasta skole. Mye tungtrafikk til Bergen kombinert med 80-sone gjør at lyden fra veien har vært en belastning for mange av bydelens innbyggere.

– I forbindelse med arbeidet med Rogfast håper vi nå at det kan bygges en kulvert over veien. Slik kan vi få mindre støy og et sammenhengende grøntareal, sier Tysse.

Levekår

På Levekårsundersøkelsen gjør bydelen det relativt godt. Kun én av Tastas levekårssoner skiller seg negativt ut, nemlig Tastaforen.

– Det må vi gjøre noe med. Samtidig er det viktig å påpeke at innbyggerne på Tasta utgjør en relativt homogen gruppe og mange føler en sterk tilknytning til bydelen sin, sier Tysse.

Det var en viktig seier for bydelen da det tidligere i år kom fram at Tastaveden skole ikke skulle legges ned likevel. Sommeren 2016 sto også hovedanlegget til Tasta skatepark klar – et prosjekt ildsjeler i skatemiljøet hadde jobbet for i over 10 år.

– Vi har jobbet for og vil fortsette å jobbe for at Tasta skal være et godt sted å vokse opp, sier Tysse.

LES OGSÅ: Tastaveden blir ikke lagt ned

En god plass å bo

– Tasta har et godt og sterkt idrettsmiljø som er gode arenaer for unge til å utvikle seg, sier medlem av bydelsutvalget, Morten Landråk Asbjørnsen (H).

– Selv har jeg bodd her hele livet og alt i alt er det en veldig god plass å bo.

At foreldre er urolige for miljøet barna deres vokser opp i har han forståelse for. Likevel velger han å fokusere på det kommunens Uteseksjon har å si om saken.

– Tasta er ikke noe nevneverdig verre enn andre steder, sier Asbjørnsen.

LES OGSÅ: Eiganes og Våland - en bydel med sjel

LES OGSÅ: Hillevåg - trenger et løft

Mer fra Dagsavisen