Nyheter

Fossilfrie bygge- og anleggsplasser innen 2021

Innen 2021 skal alle kommunale bygge- og anleggsplasser være fossilfrie. Hvem som må ta regningen er det uenigheter om.

Stavanger kommune har vedtatt at alle kommunale bygge- og anleggsplasser skal være fossilfrie innen 2021, og utslippsfrie innen 2030, som et av flere tiltak for å nå kommunens klimamål.

Anleggsmaskinene som Bjelland AS eier og benytter, kan gå på biodiesel i tillegg til diesel, og sånn sett har bedriften et fortrinn. Likevel mener daglig leder, Ole Bjelland, at Stavanger kommune må stå ansvarlig for regningen ettersom det er de som setter krav om endringene.

– Utfordringen er at det er dyrere å la maskinene gå på biodiesel. Vi må regne med syv-åtte millioner kroner mer hvert år i ekstrakostnader i dieselutgifter. Da mener jeg at de som vedtar lovverket også må være villige til å betale, sier han til RA.

– Vi driver ikke en frivillighetsinstitusjon, legger han til.

LES OGSÅ: 150 år gammelt Domkirke-tre kan bli felt

– Bli spennende

Bjelland AS ønsker å tilfredsstille de miljøkravene som stilles fra kommunen.

– Vi er positive til dette tiltaket hvis dette er veien å gå, men vi må ha dekning for kostnadene og tilgang på energien. Det er en logistikk som skal gå opp, og det er viktig, sier daglig leder.

Bjelland er ikke redd for at kommunenes tiltak skal svekke bedriftens konkurransedyktighet.

– Vi har de mest moderne anleggesmaskinene. Men, jeg er bekymret for en ting og det er om det er nok tilgang på biodiesel og strøm. Det er store utfordringer med å produsere el-gravemaskiner som holder en hel arbeidsdag uten å måtte lade, sier han.

– Det blir spennende å se hvordan det løses, legger han til.

LES OGSÅ: Slik skal næringslivet i Rogaland kutte utslipp: – Vi skal være best

MDG: – Markedet er klart

MDG-politiker i Stavanger kommune, Håkon Fossmark, sier til RA at det er leverandørene og entreprenørene selv som betaler for endringene kommunen krever.

– De som vil henge med i markedet må følge med på hvordan samfunnet utvikler seg. Man må gjøre de investeringene som kreves for å vinne anbud, og jeg mener markedet er klar for dette. Når konkurransen øker så går prisen ned, og med flere bedrifter vil det billigste anbudet vinne, sier han til RA.

– Stavanger kommune kjøper varer og tjenester for flere hundre millioner kroner hvert år, og har derfor en unik anledning til å stille krav til det som skal kjøpes av varer og tjenester. Da kan man påvirke hvordan byen skal lykkes i å nå klimamålene, legger politikeren til.

Direktør for bymiljø og utbygging i Stavanger kommune, Leidulf Skjørestad, sier til RA at leverandørene må legge utgiftene inn i anbudene.

– Erfaringene tilsier at prisene normaliserer seg, men det må skapes et marked, sier han.

Mer fra Dagsavisen