Anders Bang-Andersen i Stavanger havn forteller at årets cruisesesong blir tidenes nest beste. Foto: Erik Holsvik

Forventer 350.000 cruiseturister

Lørdag la årets første cruiseskip til kai, og årets sesong ser ut til å bli den nest beste noensinne, med nærmere 350.000 dagsturister.

Lørdag gikk startskuddet for cruisesesongen, da «Oriana» la til kai i Stavanger. 

– Vi har 185 gjenstående cruiseanløp, og regner med å komme tett oppunder 350.000 dagsturister, sier Anders Bang-Andersen, cruiseutvikler ved Stavanger havn, til RA.

I fjor kom 298.000 turister sjøveien, og Bang-Andersen er glad for at tallene stiger jevnt og trutt.

–  Jeg synes det er veldig fint at økningen har vært jevn og sprer seg, for det gjør at vi har grei kontroll når det gjelder å tilpasse trafikken til byens liv for øvrig, sier Bang-Andersen, og legger til at det er ytterst få helger hvor cruiseturistene kommer både lørdag og søndag.

Lille julaften

– Det som er fint med årets sesong er at siste anløp kommer lille julaften, noe som betyr at anløpene er godt spredt på de forskjellige månedene og ukedagene. Det er veldig få helger hvor det er skip inne både lørdag og søndag, og det er ingen dager med ekstremt mye gjester inne samtidig, sier han. 

– Vi synes vi har fått til en god balanse i dagsturismen, og vi er veldig opptatt av å følge nøye med så det glir så godt inn i dagliglivet som mulig, legger han til.

Bang-Andersen forteller at Stavanger har jobbet målrettet for å legge til rette for cruisetrafikk, og at de får utelukkende positive tilbakemeldinger fra rederiene. I tillegg forteller han om et godt samarbeid mellom kystverket og havnen når det gjelder det maritime, og mellom havnen, kommunen og transportselskapene på landsiden.

– Er rederiene tilfredse kommer de tilbake. Dessuten er det mange av cruiseturistene som velger å komme tilbake til Stavanger etter de har vært her med båt. Jeg føler vi leverer nærhet og kvalitet, og det er viktig, sier Bang-Andersen. 

Grønn flåte

En annen ting cruisedirektøren er fornøyd med, er at flåten fornyes og blir grønnere.

– De nye skipene er miljømessig renere enn de andre. Vi er glad i denne byen og vil følge med så godt vi kan for at det skaper minst mulig ulemper.

LES OGSÅ: Nå starter cruisesesongen