Nyheter

– Forus er et interessant område fordi du treffer en helt annen målgruppe

Gründermiljøet Innovation Dock rommer 3000 kvadratmeter og huser 70 bedrifter. Nå skal de doble kapasiteten og utvide til Forus.

Det er fire år siden Innovation Dock, som er et miljø for oppstart- og vekstselskap, åpnet dørene i Siriskjær. De har allerede utvidet fire ganger, og nå er de klare for å utvide igjen. Denne gangen ser de mot Forus.

– Forus er et interessant område fordi du treffer en helt annen målgruppe og et annet marked enn du har her i Stavanger øst. Det er blant annet en del bedrifter som er tett tilknyttet olje- og gassbransjen som gjør at det er mer naturlig for dem å være på Forus, sier Nils-Henrik Stokke, som sammen med Magnus Øgård Meisal er en av gründerne bak Innovation Dock.

– Her i Stavanger øst har vi en blanding av tech-selskap , kreativ næring og konsulenter, og det vil det nok bli færre av på Forus. De bedriftene vi snakker med og som er aktuelle der er vekstbedrifter i en tidlig fase. Det vil si at de har kommet et stykke på vei, de har funding og investorer, men skal inn i en ny og spennende vekstfase. Det er den type bedrifter vi ønsker på Forus, legger Stokke til.

LES OGSÅ: Sa opp jobben – ble gründer

Vekstmiljø

Innovation Dock har sett på forskjellige lokasjoner på Forus, men vet foreløpig ikke nøyaktig hvor de kommer til å slå seg ned. Det eneste de er helt sikre på er at det blir på Forus.

– Vi skal lage et vekstmiljø, og da må vi være der bedriftene trenger å være. De som er her i dag trenger å være her, så er det noen vi ikke treffer ved å kun være her. Det kommer helt an på hva slags type bedrift det er snakk om, sier Stokke til RA.

Per i dag huser Innovation Dock 70 bedrifter og 170 mennesker fordelt på 3000 kvadratmeter. Ved å utvide til Forus er tanken å doble kapasiteten.

– Dere er ikke redde for å bli for store, for fort? 

– Nei. Det tar tid å bygge et miljø, men nå har vi allerede et å bygger videre på. Vi er i dialog med flere bedrifter som ønsker å slå seg ned på Forus. Når vi får samlet dem under samme tak vil de få god nytte av hverandre, og på den måten vil vi tiltrekke oss flere, sier Stokke.

LES OGSÅ: Rogalandsbedriftene tror på 2019

Stor pågang

Daglig leder Pia Warland sier noe av det viktigste for deres bedrifter er samspillet med de andre.

– Det skjer mye spennende når ulike selskap sitter sammen. Mange starter for seg selv alene på kjøkkenet, men innser at det blir tungt å spille ball og brainstorme med seg selv. Og da oppsøker folk oss, sier Warland, og forteller at de tilbyr kontorplass i tillegg til ulike kurs og arrangementer.

Da hun startet i jobben som daglig leder for to og et halvt år siden var det 50 stykker på Innovation Dock. Nå er det 170.

– Det har vært en bratt kurve, og det er kjekt å se. Det som også er gøy er at det fortsatt er stort trykk her, selv om det går bedre i oljebransjen, sier Warland.

– Så det er stor pågang? 

– Ja, det er jo en grunn til at vi må utvide. Vi har omvisninger hver uke, og det er venteliste på kontorplass. Noen har også måttet flytte ut fordi de har blitt for store, og det er kjempebra, for da skapes det virkelig arbeidsplasser, sier hun.

LES OGSÅ: Roboten minner Alf Tor (78) på å trene og spise

Må tenke stort

I løpet av fire år i drift har Innovation Dock blitt større og større, og de har samtidig gjort seg opp noen erfaringer. Blant annet at 50 mennesker er nok til å skape et miljø, mens 100 mennesker gjør at det miljøet fungerer veldig bra. Derfor tar de sikte på mellom 100 og 120 medlemmer på Forus fra start.

– Da vi bikka 100 mennesker i Stavanger øst begynte vi å se synergieffekter på tvers av bedrifter og medlemmer. Du må tenke litt stort, for smått fungerer ikke når du skal skape et godt miljø, sier Stokke til RA.

Har gjort en stor forskjell

Kirsti Steinnes har vært en del av Innovation Dock og Gründerhub siden januar, og er storfornøyd med hjelpen hun har fått.

Kirsti Steinnes

– Jeg kjente det allerede etter kort tid, at her er menneskene jeg trenger for å komme meg videre med produktet mitt. De skjønner hva som er viktig, og de hjelper meg med å løfte produktet mitt til et nytt nivå. Å være på Innovation Dock har gjort en stor forskjell, sier Kirsti Steinnes til RA.

Hun driver selskapet Kami Collection AS, og jobber med å designe arbeidsklær for kvinner. På sikt ønsker hun å lage klær for kvinner i ulike yrker, men først og fremst har hun spisset seg inn mot frisører.

– Det manglet en leverandør når det gjelder klær til frisører. Så det jeg lager er klær som ser fine ut, føles bra og samtidig tåler alt det en frisør er borti av kjemikalier i løpet av en arbeidsdag, sier Steinnes.

Hun har jobbet med produktet sitt i to år, men fant ut at hun ikke klarte å komme seg videre på egen hånd. Hun ble anbefalt Innovation Dock og Gründerhub, og etter en søknadsprosess og en intervjurunde  fikk hun plass i Sparebank1 SR-Banks Gründerhub-program.

– Disse fire månedene er veldig viktige for meg, og det er utrolig positivt å være her. Produktet ditt er jo babyen din, og du står litt i fare for å tenke litt smått. Her har jeg fått hjelp til å tenke større, løfte produktet mitt og se det i et større perspektiv. Det er utrolig spennende og utfordrende, sier Steinnes til RA.

– Det at noen ser muligheter i produktet ditt er jo litt som en drøm, legger hun til.

Mer fra Dagsavisen