Sport

Fornøyd tross millioner i underskudd

Viking ender 2018 med et minus på rundt 7,1 millioner kroner. Det tallet er Eirik Henningsen og Stig H. Christiansen godt fornøyd med ut i fra forutsetningene.

Følg RA Sporten på Facebook!

Viking hadde budsjettert med et underskudd på 12,5 millioner i 2018, men klubben klarer å komme i mål omtrent på det minustallet de mente de skulle greie da halvårstallene ble presentert i sommer. Resultatprognosen sier - 7,178 millioner kroner.

I realiteten er driften nå ganske sunn. Det var blant annet avskrivninger på stadiongresset på 1,8 millioner og eksternt finansierte spillerkjøp – som likevel måtte kostnadsføres hos Viking år år – som spilte inn på dette tallet. Det gjorde også det faktum at Viking stadion AS fakturerte en husleie på 6 millioner i stedet for 4 millioner kroner ettersom klubben ikke kom seg ut av Connected stadium i år slik de hadde håpet.

– Tar du de tre faktorene ut av bildet ville tallet i minus vært på 1,3 millioner mot budsjetterte 12,5 millioner. Vi er uansett godt fornøyde med disse tallene, sier daglig leder Eirik Henningsen.

Han skryter også uhemmet av markedsavdelingens jobb med å øke inntektene i 2018 og inn mot 2019. Det er en vesentlig nøkkel til at Viking nå har kontroll på økonomien igjen.

LES OGSÅ: Nå legger Vidar Nisja opp

Pluss i 2019

Han og styreleder Stig H. Christiansen presenterte tirsdag tallene på et aksjonærmøte på stadion. De la også fram budsjettet for 2019. Dette er lagt opp til et pluss på 46.000 kroner for Viking AS.

– Vi kunne nok siktet mot et større pluss, men vi ønsker å investere i sport. Dette gjør vi fordi vi får lov av eierne. Vi har nå vist handlingen de har etterspurt, sier Stig H. Christiansen.

Klubben regner med å økte inntektene fra 70,8 millioner til 78,6 millioner i 2019. Samtidig går også kostnadene litt opp.

Ett punkt de ikke vil øke mye på er kostnader til spillerkjøp. Dette skal i sin helhet finansieres eksternt, men ikke av Støttespilleren AS.

– Det er nå nedlagt og all finansiering vil skje av eierne individuelt sett. Vi har ikke vært ute på frierferd for å få inn penger til kjøp i 2019, men blitt kontaktet individuelt av de som er interesserte, sier Henningsen.

Han er veldig glad for denne tilliten og mener den kommer fordi eierne synes at mye fornuftig skjer i klubben.

Ikke like mye hastverk med sørsiden

Klubben jobber også videre med en utbygging av sørsiden av stadion gjennom Viking stadion AS. Her er det fortsatt planen å ta inn inntekter i 2019, men forutsetningene har endret seg.

– Derfor er det bestemt at vi ikke skal forhaste oss. Vi behøver ikke pengene inn for å overleve etter opprykket. Nå går vi i stedet inn for å være med på å utvikle denne delen av stadion selv og jeg har allerede vært i møter med flere potensielle samarbeidspartnere. Så kan vi hente inn leieinntekter her på lengre sikt, sier Henningsen.

Bjarne Berntsen informerte også eierne om status for laget og mente at dette alt så solid ut i forhold til å kunne prestere i Eliteserien i 2019.

– Samtidig er det klart at vi ikke vil være ledende på betingelser. Strategiene våre, som blant annet inkluderer akademi og utvikling av egne spillere, ligger i bunn, sier Henningsen.

I forhold til spillerlogistikk og speider ligger dette inne i budsjettet på samme nivå som i 2018. Johan Selvig har i år gjort jobben for Viking.

Diskuterte vetorett

Den siste vetoretten til FK, som går på vedtektsendringer i AS, var også oppe til debatt under tirsdagens møte med aksjonærene.

– Vi tok det opp i dag og jeg opplever dialogen som god. Samtidig er det noen av eierne som ser på det som et prinsipp at den må bort og at dette vil være et hinder for å gå inn med kapital for å utvikle dette videre. Samtidig skal vi også huske at den vetoretten ble lagt inn av en grunn i sin tid, sier Stig Christiansen.

Viking meldte seg i fjor interesserte i å være med på NFFs prøveprosjekt for å komme seg ut av dualmodellen.

– Men foreløpig har de ikke kommet opp med noe her. Vi regner med at det kommer noe i forbindelse med forbundstinget våren 2019, sier Eirik Henningsen.

Mer fra Dagsavisen