Nyheter

Foreldre ved barneskole bekymret for SFO-forhold – har varslet kommunen

Nye barn følges ikke opp. Svikt ved inn- og utsjekk. Bruk av belønningssystem. Foreldre ber kommuneledelsen ordne opp i påståtte forhold ved Nylund SFO.

Bilde 1 av 3

Årlig har foreldre ved Nylund skole i Stavanger varslet om kritikkverdige forhold ved skolefritidsordningen – men problemene gjentar seg, ifølge FAU, Foreldrenes arbeidsutvalg (FAU), som representerer foreldrene ved skolen.

* SFO mangler plan og oppfølging av nye barn som starter opp.

* De voksne er fysisk til stede, men ikke psykisk.

* Barna overlates i stor grad til å bli kjent med SFO og barna som går der, på egen hånd.

* Manglende oversikt over barn som er sjekket inn og ut av SFO.

* De voksne får ikke med seg uheldige hendelser.

Eksemplene er en oppstilling av bekymringsmeldinger som FAU har mottatt over en periode fra foreldre som har elever på Nylund SFO. Nylig ble de lagt fram i et brev som FAU har sendt til rådmann Per Kristian Vareide i Stavanger kommune. På kopi står leder for oppvekststyret, direktør for Oppvekst og utdanning, skolesjefen, leder for barnehageseksjonen og rektor ved Nylund skole.

Nå må noe gjøres, mener foreldrene. Siden 2015 har FAU meldt ifra til skoleledelsen om det de mener er kritikkverdig ved SFO-tilbudet på skolen, men opplever at lite er blitt gjort.

– Brevet er et uttrykk for at vi er frustrerte over at ting som er rapportert om til skoleledelsen over tid, ikke blir tatt tak i, sier FAU-leder ved skolen, Knut Arne Strømme, til RA.

LES OGSÅ: – Urimelig SFO-betaling (RA+)

Tør ikke gå på do

Han understreker at bekymringsmeldingene ikke er dekkende for alle foreldre, og ikke alle kjenner seg igjen i beskrivelsene. Dette gjenspeiles også i foreldreundersøkelsen fra 2019 der Nylund SFO av 209 respondenter fikk gjennomgående akseptable tilbakemeldinger, ifølge ham. FAU har imidlertid et ansvar for viderebringe bekymringene på en forsvarlig måte, påpeker Strømme.

I brevet til kommuneledelsen uttrykkes det videre en uro for toalettsituasjonen på SFO. Barn skal ha fortalt foreldrene sine at de ikke er informert om hvor toalettene er, at andre elever kan låse dem inne, eller låse opp døren når de er på do. «Dette har medført at en del barn ikke tør å gå på do.» Toalettene ute er låst. Og når barn har uhell og tisser på seg, er det lite hjelp å få fra de voksne, hevder de.

«Dette synes noe personavhengig, men FAU har blant annet blitt meddelt erfaring med at voksen i møte med hentende foreldre ikke så vitsen med å skifte tøy, fordi det var så pass varmt at barnet ikke ville bli kald av den våte buksen».

Foreldrene reagerer i tillegg på et belønningssystem som barna skal ha fortalt dem om. I spisesituasjoner får noen klistremerker om de oppfører seg bra, og noen får navnet sitt på tavlen om de ikke oppfører seg bra. Ansvaret for å administrere dette systemet skal ha blitt gitt barna ved «loddtrekning», fortelles det.

LES OGSÅ: Ap ber regjeringen om SFO-opprydding (RA+)

Trangt økonomisk

FAU-lederen mener at deler av utfordringene på SFO kan tilskrives ressurssituasjonen på skolen. I mars nektet driftsstyret på skolen å skrive under på årets skolebudsjett. De mener at skolen ikke kan innfri lovpålagte oppgaver med pengene de får utdelt, skrev Aftenbladet. Også SFO-budsjettet for samme år har de sendt i retur.

«Et kutt på cirka 1 millioner kroner i forhold til 2018 gir så lav voksentetthet at det er vurdert som uforsvarlig», heter det i et brev fra driftsstyret til Oppvekst og utdanning i mars.

Nylund skole er dessuten under rehabilitering på flere bygg på grunn av plassmangel. Dette krever at ekstra store sikkerhetskrav må på plass, men med det tildelte SFO-budsjettet vil de ikke klare å drive forsvarlig, påpeker de. Med den trange økonomiske situasjonen som bakteppe, synes Strømme det er vanskelig å kreve mye av skolen. Samtidig påpeker han:

– Men forhold som overføringsrutiner har ikke noe med budsjett å gjøre.

Nylund skole i Stavanger er under oppussing. 

grunnskole barneskole opplæring utdanning

Mai 2019

Nylund skole i Stavanger er under rehabilitering. FOTO: CAROLINE T. GILJE

LES OGSÅ DEBATT: Vi må snakke om SFO

Nedsatte arbeidsgruppe

Brevet til kommuneledelsen er et resultat av et FAU-møte i november i fjor hvor det ble lagt fram informasjon om kritikkverdige forhold ved SFO. På møtet kom det fram at bekymringene ved en rekke ganger tidligere hadde blitt tatt opp med skolens ledelse. FAU besluttet derfor at de ville nedsette en arbeidsgruppe som skulle kartlegge saken ytterligere. Gruppen har siden innhentet informasjon fra tidligere foreldreundersøkelser, innmeldte saker til FAU fra 2015 og til dags dato, erfaringer fra foreldre og tidligere FAU-referater.

I brevet til kommuneledelsen kommer foreldrene med en rekke forslag til forbedringer til SFO-tilbudet. De stiller dessuten krav om at de ønsker en orientering om belønningssystemet som benyttes.

LES OGSÅ: Skolene i Stavanger har ikke råd til å følge reglene (RA+)

Vil svare foreldrene skriftlig

RA har sendt kritikken fra FAU til stedfortredende avdelingsleder på SFO. Hun henviser til rektor for kommentar.

Rektor ved Nylund skole Frøydis Anthonsen skriver i en e-post til RA at hun er «litt overrasket» over at over at det kommer en skriftlig henvendelse fra FAU på dette tidspunktet, og viser til at det har vært en dialog med FAU-leder og driftsstyret hele skoleåret. Hun viser også til foreldreundersøkelsen i år, hvor SFO kommer godt ut i på spørsmål om trygghet, trivsel, aktivitetstilbud, informasjon og samarbeid.

– Vi har alltid fulgt opp henvendelsene vi har fått både fra enkeltforeldre og FAU, skriver rektor. Tilbakemeldingene har skolen jobbet målrettet og systematisk med, påpeker hun. Blant annet har de valgt å tilsette «mange kvalifiserte medarbeidere i SFO» etter meldinger fra foreldre som mener at de ansatte ikke har god nok opplæring.

Hun avviser at SFO mangler plan og oppfølging av nye barn som starter opp.

– Det er rutiner for å ta imot de nye barna på en god måte. Alle får tildelt sin oppstartsdag med dato og klokkeslett. Men ikke alle foreldrene fikk datoen til å passe. Så dersom de valgte oppstart før tildelt dato, er det mulig at det er dette FAU har fanget opp, skriver hun.

LES OGSÅ: Ap og MDG vil ha kriseforlik om Stavanger-skolen 

Kjenner ikke til belønningssystem

Anthonsen medgir at den pågående rehabiliteringen av skolen er utfordrende. Dette har medført at SFO har måttet flytte ut av skolen i hver ferie og i oppstarten og avslutningen av skoleåret.

– Dette gir ikke optimale forhold for oppstart. Enkelte foreldre fant de midlertidige lokalene på Midjord greie nok, mens andre savnet veldig at vi ikke hadde oppstart SFO i skolebygget, skriver hun.

At barn ikke har blitt vist hvor toalettene skal de undersøke nærmere.

Skolen og SFO-ledelsen kjenner ikke til det nevnte belønningssystemet som er beskrevet i brevet.

– Vi har heller aldri fått noen henvendelse om at vi har et slikt system tidligere. Dette skal vi undersøke da vi finner det like merkelig som foreldrene. Men det kan tenkes at noen vikarer har vært «kreative» på egen hånd. Det kan ha skjedd, skriver Anthonsen, som oppsummerer sitt budskap slik:

– Vi vil svare skriftlig på alt som FAU har sendt til oss, og håper at alle foreldre vil føle at de blir møtt med ydmykhet og respekt når de varsler om det de opplever som kritikkverdige forhold.

Tar kritikken på alvor

Skolesjef i Stavanger, Jørn Pedersen, kalte rektor inn til møte mandag 13. mai. Der gikk de gjennom innholdet i klagen fra FAU.

– Kommunen tar bekymringen fra FAU på alvor og vi vil gi dem et skikkelig svar. Under møtet ble vi enige om at skolen skal ta en gjennomgang av hvilke tiltak de har iverksatt, hvilke resultater dette har gitt og hvilke tiltak de eventuelt har tenkt å iverksette, sier skolesjefen til RA.

– Slik jeg oppfatter rektor har de allerede iverksatt tiltak som er basert på tilbakemeldinger de har fått tidligere, og det har vært en positiv utvikling, men noen ting tar lengre tid å forbedre, sier han, som opplyser at kommunen generelt mottar få klager på SFO-tilbudet i kommunen.

LES OGSÅ: Stavanger-politikerne slakter hverandres budsjetter

Mer fra Dagsavisen