Fordel FNB-Frode

KOMMENTAR: Sunnmøringen og pokerspilleren Frode Myrhol er den store vinneren i Stavanger-valget. FNB-grunnleggeren har fått nok makt til å bestemme hvem som blir ordfører i Stavanger, skriver Bjørn G. Sæbø.

Sunnmøringen og pokerspilleren Frode Myrhol er den store vinneren i Stavanger-valget. Mannen som for fem år siden ble så forbannet på fylkestingsvedtaket om ny bomring og rushtidsavgift på Nord-Jæren at han dannet sitt eget parti, er i løpet av høsten blitt ett av norsk politikks heteste navn. Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) løftet først bomprotesten inn i Stavanger bystyre og utfordret Frp på en av regjeringspartiets kjernesaker – før regjeringen så vidt unngikk å sprekke på bomsaken.


Ved midnatt var Stavanger-politikken delt i tre blokker. Den borgerlige siden med Høyre, KrF, Venstre, Senterpartiet og Pensjonistpartiet ligger an til å få 32 av 67 mandater i det nye kommunestyret. På den rødgrønne siden er Ap, SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne inne med 29 mandater – og over det hele svever Frode Myrhols FNB med seks mandater. Høyres og sentrumspartienes nedtur er så massiv at John Peter Hernes tok seg en tur innom FNBs valgvake på Irishman på en visitt som nok var mer preget av strategi enn høflighet eller behov for å ta seg en Guinness.


FNB er et flerhodet troll av et parti. I Oslo og Bergen er FNB preget av sjau og sirkus, mens Stavanger-partiet har en langt mer seriøs innpakning. Partiets tremannsgruppe med Frode Myrhol, Lars Peter Endresen og Leif Høybakk har opptrådt konstruktivt i årene de har sittet i bystyret, og behersker politikken. Den som studerer Stavanger FNBs partiprogram kan også huke av sak etter sak som gjør dem attraktive som en rødgrønn samarbeidspartner. – Jeg ser mange saker Rødt er enig med FNB om, sa Mímir Kristjánsson da han var innom valgstudioet til TV Vest og Rogalands Avis mandag kveld.


Myrhol vil selve seg dyrt. Som sunnmøring vil han ikke sløse med FNBs nyvunne politiske kapital, som pokerspiller vil han sitte lengst mulig med kortene han har fått tildelt. Ett av de mer delikate spørsmålene for den rødgrønne blokken er bymiljøpakken. FNB vil ha makt til å skrelle vekk flere deler av pakken som de oppfatter som unødvendige for bilistene å betale for, og det er lett å se for seg en konflikt med Miljøpartiet De Grønne i forhandlingsrommet. Daria Maria Johnsen er også en av valgets vinnere med framgang og muligheter for fem mandater i kommunestyret. Sammen med et styrket SV vil miljøkravene være tøffe å enes om på den rødgrønne siden.


Selve valget ble avholdt søndag og mandag, men valgene av hvem som skal gi hverandre makt begynner tirsdag morgen – selv om det altså er blitt tjuvstartet på puber og valgvaker. Et sterkt svekket sentrum – der Venstre og KrF taper henholdsvis tre og ett mandater – har avtalt å forhandle som én blokk med et sterkt svekket Høyre. Med en tilbakegang på tre ned til 16 mandater og 23,1 prosent har Hernes’ parti ramlet katastrofalt. Dagens posisjonspartier kan også oppleve at Sp gjør alvor av flørten listetopp Dagny Sunnanå Hausken har lagt opp til med venstresiden. I periode etter periode har Bjarne Kvadsheim greid å gjøre maksimalt ut av seg selv som enmannsgruppe, men med tre mandater inne kan Sp komme til å hoppe over gjerdet til den rødgrønne siden.

Oppslutning og mandatfordeling i denne artikkelen ble oppdatert 10. september klokken 11.25.