– Forbilledlig fortetting

Boligprosjektet Holmegenes fikk Stavanger kommunes byggeskikkpris for 2018.

– Det var tre meget gode kandidater til årets pris, og juryen har diskutert veldig mye fram og tilbake. Holmeegenes ble vinneren, og det er et utrolig flott prosjekt, som blir rollemodell for framtidige utbyggingsprosjekter. Et helstøpt prosjekt som viser endring gjennom fortetting på en forbilledlig måte, sier juryformann Kari Raustein (H) til RA.

Stavanger kommunes byggeskikkpris for 2018 ble fredag tildelt Haga & Grov arkitekter, Klorofyll Landskapsarkitektur og oppdragsgiver Smedvig Eiendom for boligprosjektet Holmegenes på Eiganes.

Prisen ble delt ut under en seremoni på Ledaal.

Begeistret jury

Juryen er ellers meget begeistret for prosjektet Holmegenes, som inneholder dyre leiligheter i et av byens dyreste områder:

– Holmegenes viser forståelse og innlevelse i alle ledd, fra avlesing av nærområdet, gjennom bearbeiding av bygg og uterom, samt i valg av materialer. Arkitektene har speilet omgivelsene ved å fordele leilighetene i tvillinghus som harmonerer med bebyggelsen i nabolaget i form av fotavtrykk, høyder, takform og struktur. Nye boliggater og gangveier vever prosjektet inn i den eksisterende bystrukturen, og gjør det lett for alle å bevege seg gjennom området. Boligene har mye dagslys, ekstra takhøyde og beplantning i uterom som speiler årstidene. Dette er grep som hever bokvaliteten. Holmegenes viser endring gjennom fortetting på en forbilledlig måte. Det beriker omgivelsene sine ved å «tilhøre» stedet, samtidig som det tilfører et nåtidig lag i områdets og byens historie, heter det juryens begrunnelse.

Foto: Haga & Grov

Tre sterke finalister

I tillegg til Holmegenes var Hermetikklaboratoriet i Niels Juels gate og Håhammeren turvei og bru i Hafrsfjord nominert til årets byggeskikkpris.

I forkant utdelingen av prisen kunne folket si sin mening om kandidatene og stemme fram sin favoritt på nett.

Folkefavoritten ble Håhammeren turvei og bru. Dette prosjektet fikk dermed «folkets stemme» inn i juryen.

Holmegenes fikk likevel flest stemmer totalt.

– Juryen var ikke enstemmig i år, og det henger nok sammen med at det var veldig gode kandidater. Ordningen med folkets stemme har også vært en god erfaring som vi tar med oss til neste år, sier juryformann Raustein til RA.

Juryen har bestått av:

* Kari Raustein, leder for kommunalstyret for byutvikling (leder)
* Egil Olsen, nestleder for kommunalstyret for byutvikling  (nestleder)
* Landskapsarkitekt MNLA Terje Børsheim
* Sivilarkitekt MNAL Tonje Broch Moe
* Sivilarkitekt MNAL Lise Vabø
* Sivilarkitekt MNAL Jo Christian Fougli, seksjonsleder i avdeling for byutvikling, Stavanger kommune
* Sekretær: sivilarkitekt Ingrid Eileraas, avdeling for byutvikling, Stavanger kommune