Nyheter

For tolvte gang kåres vinnerne av Det Norske Måltid

For tolvte gang skal det deles ut priser til det ypperste innen norsk mat og drikke. Mikal O. Viga fra Mikals Laks er en av 40 finalister i kveld. Sammen med laget sitt håper han å vinne en pris med røykelaks røykt på tradisjonelt vis.

– Å være i finalen er et steg nærmere å vinne, og det er jeg fornøyd med. Men, jeg er ikke helt fornøyd før jeg vinner, sier Mikal O. Viga fra Mikals Laks til RA fredag kveld.

Han er én av kveldens 40 finalister, og stiller i finalen for tredje gang. Han har ikke vunnet tidligere, så i år håper han at lykken snur, og at gullet blir med hjem til Hjelmeland i Ryfylke.

Viga konkurrerer i klassen «Årets sjømat foredlet», og stiller med «Absolut tradisjon». Det er røykelaks røykt på tradisjonelt vis, og oppskriftene er basert på gamle tradisjonsrike oppskrifter tilbake til 1870-tallet.

– Den er ikke vakumpakket, og forskjellen mellom den og røykelaks som er vakumpakket er at «Absolut tradisjon» er tørrere og har mer tyggemotstand, sier Viga om produktet som er gullvinner i NM i røykelaks 2019.

Viga mener at Det Norske Måltid er viktig for blant annet å kunne utvikle seg.

– Vi trenger å strekke oss, og å forsøke å bli bedre. I tillegg mener jeg at det er viktig å fremheve både håndverk og tradisjoner, sier han.

– Tradisjon og innovasjon henger litt sammen. Det er viktig at vi ikke glemmer røttene våre, samtidig som vi selvfølgelig ser verden slik den er, legger Viga til.

– Betyr enormt mye

Kristin Austigard er leder av Det Norske Måltid.

Det Norske Måltid leter etter det ypperste innen norsk mat og drikke, og har etablert seg som en av matbransjens viktigste og mest prestisjefylte prisutdelinger. Helt siden 2008 har de jobbet for å posisjonere norsk mat, og i kveld avholdes den tolvte prisutdelingen på rad.

Leder av Det Norske Måltid, Kristin Austigard, forteller RA at det å gå til topps under kveldens prisutdeling betyr enormt mye for de det gjelder, samt alle i finalene.

– Å bli topp tre i en kategori har stor betydning for synligheten av produktet nasjonalt. Så etterspørselen øker og man får lettere inngang i butikker, fordi det er noen som har anerkjent produktet, sier hun.

Hun påpeker at det er fagpriser som deles ut, og at det først og fremst er kvaliteten på prosuktet som er det viktigste.

Finalistene deltar i de tretten kategoriene årets kjøtt, årets kjøtt foredlet, årets øl, årets sider, årets sjømat, årets sjømat foredlet, årets grønne, årets grønne foredlet, årets godbit, årets bakst, årets ost, årets meieriprodukt, og årets drikk. Hele 300 produkter var påmeldt i konkurransen, og i kveld deles det ut 18 priser på Clarion Hotel Energy i Stavanger.

– Nivået i kveld er høyt, og store og små produsenterer konkurrere mot hverandre, og man ryker hvis produktet ikke er godt nok. Terskelen for å melde seg på er derfor høy, sier Austigard.

– Alle får skriftlige tilbakemeldinger fra juryen om produktet sitt, og vi ønsker å gi de konkrete tilbakemeldinger på godt og vondt slik at de kan utvikle seg. Dommere som har vært med i mange år sier at de ser en rivende utvikling, for produsentene tar til seg tilbakemeldingene og blir bedre. Da gjør vi noe skapende som er viktig for den norske maten, legger hun til.

Vinnerne av Det Norske Måltid kåres senere i kveld, og RA vil oppdatere nett med fullstendig liste over dem i løpet av helgen.     

Mer fra Dagsavisen