Nyheter

– For mange kameler å svelge

KrF-politiker Geir Jørgen Bekkevold vil ikke drive valgkamp for regjeringen. Nå gir han seg i politikken.

Denne uka ble det klart at stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold gir seg i politikken som følge av at KrF gikk i regjering med Frp.

Du sto ikke på Slottsplassen da den nye regjeringen med tre KrF-statsråder kom ut og mottok blomster. Kjente du på glede den dagen?

– Det er riktig at jeg ikke sto der med vimpler og flagg, men jeg gledet meg over at vi har fått viktige gjennomslag i plattformen og at vi har fått inn tre dyktige KrF-statsråder. Vi sitter ikke tomhendt tilbake.

Men for deg var ikke det nok?

– Nei, for meg handler det ikke bare om hva slags seire vi fikk, men også om hvilke kameler vi måtte svelge. Jeg er veldig kritisk til at man skal bruke bistandsmidler til å tvinge fram returavtaler for asylsøkere. KrF har aldri stått for det. Det bekymrer meg også at det står at det samlede avgifts- og skattenivået skal ned. Det vil gjøre handlingsrommet mindre. For meg er ikke det som står i plattformen nok til å forsvare et løftebrudd.

Denne uka kom det fram at du ikke vil drive valgkamp for regjeringen. Hvorfor?

– Det er en konsekvens av at jeg sto på den siden som tapte et viktig veivalg. Jeg synes KrF i Telemark fortjener en kandidat som har mer entusiasme for regjeringssamarbeidet enn det jeg har, og det må jeg være ærlig på.

Har du vurdert andre partier?

– Nei, det har jeg ikke. Jeg er valgt inn på et program, og det er min kontrakt med velgerne i Telemark. Jeg har to og et halvt år igjen av stortingsperioden.

Men du anser deg som ferdig i politikken etter denne perioden?

– Ja, jeg er ferdig i politikken. Det er en lettelse å ha avklart det. Jeg har vært aktiv politiker i 20 år, og det er en hjemme som synes det er fint at jeg snart kommer hjem. Det er en tid for alt, og jeg er ikke bitter. Det har vært et privilegium å være stortingspolitiker i disse årene.

Les også: Medlemsflukt etter Ropstads løftebrudd om Frp-samarbeid

Er du redd for at ditt utspill vil føre til mer splittelse i et allerede dypt splittet KrF?

– Jeg har ikke tenkt å spille en rolle hvor jeg dyrker splittelsen. Jeg kommer til å reise rundt og si at vi må gi regjeringen en sjanse. Knut Arild har gjort en fantastisk jobb som brubygger etter at han tapte. Jeg vil bidra til at vi samler laget igjen.

Kommer du til å si klart ifra når du er uenig med regjeringen?

– Jeg vil ikke være en løs kanon på dekk. Men det kan være at det kommer opp ting, for eksempel uttalelser fra kollegaer i andre partier, som det vil være grunn til å reagere på. Det må være lov å si ifra, men du kommer ikke til å se meg demonstrere mot regjeringen utenfor Stortinget.

Kommer du til å drive valgkamp for KrF foran høstens kommunevalg?

– Jeg stiller meg til disposisjon til alle lokallag som ønsker at jeg skal bidra. Det er en del gode saker i plattformen som jeg kan være med å løfte fram, som økt barnetrygd og at alle barn nå skal få delta i fritidsordninger.

Kjell Ingolf Ropstad har gjort det klart at han som barne- og familieminister ikke vil gå i homoparaden Pride. Synes du han burde gjort det?

– Hvis han ikke vil gå, så respekterer jeg det. Jeg vil ikke felle noen dom over ham. Det er ikke bra for Pride heller hvis folk skal tvinges til å delta.

Men du ville gjort det hvis du var minister?

– Ja, jeg hadde gått i Pride. Å gi homofile mennesker mulighet til å kjenne på stolthet er en viktig sak for meg.

Så du stiller opp i år?

– Ja, du skal ikke se bort ifra at jeg gjør det – sammen med mange andre i KrF.

Les også lørdagskommentaren: Med all respekt

Du fikk mye kjeft da du viet to kvinner i fjor, også fra dine egne. Mange meldte seg ut av partiet. Gjorde den saken noe med ditt forhold til KrF?

– Jeg fikk veldig mange tøffe tilbakemeldinger og ordbruken overrasket meg. Hadde det bare vært negative tilbakemeldinger fra folk i KrF, ville jeg nok tenkt at her blir det vel trangt. Men jeg fikk også mye støtte og jeg hadde en partileder som sto opp for meg.

Fikk du også støtte fra Ropstad?

– Vi har hatt en god tone hele veien.

Mange har stemplet Ropstad som mørkemann den siste tida. Hva sier du til den beskrivelsen?

– Jeg har kjent ham siden 2009. For meg er det helt umulig å anerkjenne det stempelet. Han har så mange gode sider.

Mener du han bør bli KrFs nye partileder?

– Jeg ser ingen andre alternativer etter at jeg mistet min partileder. Blir han leder, skal jeg være den første til å ønske ham lykke til.

Synes du det var en stor seier for KrF at regjeringen ble med på å fjerne retten til fosterreduksjon av flerlinger inntil uke 12 i svangerskapet?

– Jeg er enig i det som står i plattformen. Men i denne saken hadde vi også allierte på den andre siden. Senterpartiet har vært enige med oss hele veien.

Det er svært mange som er opprørt over at dere strammer inn abortloven. Forstår du reaksjonene?

– Det er ingen overraskelse at KrF ønsker at det ufødte liv skal ha et sterkere rettsvern. Jeg støtter det som står i plattformen. Samtidig er jeg en av dem som mener det er enda viktigere å jobbe for å få til politiske løsninger, som gode permisjonsordninger, for å få aborttallene ned. Man trenger ikke bare se på lovverket.

Les også: – Jeg har meldt meg ut av KrF og inn i MDG

Dere fikk ikke med regjeringen på å fjerne paragraf 2C i abortloven. Kommer dere til å fortsette den kampen?

– Nå skal vi konsentrere oss om det vi fikk gjennom i plattformen. Jeg ser ikke for meg at KrF vil fremme forslag om ytterligere innstramminger, og det tror jeg er klokt.

Du vrir deg litt i stolen når jeg spør deg om abort. Er du egentlig imot innstramminger i abortloven?

– Jeg ønsker ikke å bli oppfattet som patriarkalsk, og det er så lett å trå feil. Vi må evne å bruke innestemme når vi diskuterer disse etiske og vanskelige problemstillingene. Jeg er enig i det som står i plattformen, men for meg er det viktigste å gjøre politiske tiltak som gjør livet enklere for dem som vil sette barn til verden.

Er du sikker på at KrF ville fått større gjennomslag ved å samarbeide med Arbeiderpartiet?

– Det er ikke lett å si når vi aldri fikk muligheten til å prøve det. Men jeg tror vi ville fått til vel så mye eller mer på mange områder, som i fordelings- og sosialpolitikken.

Skal du bli prest igjen når du er ferdig som politiker?

– Nei, presteyrket er et tilbakelagt kapittel. Jeg håper det kan være andre interessante oppgaver å gå inn i framover. Vi får se hva som skjer.

Mer fra Dagsavisen