Nyheter

Folkehøgskolene opplever opptur

Siden i fjor har 13 prosent flere søkt plass på folkehøgskole.

Folkehøgskolene ble stengt ned i øyeblikket flere ungdommer var klare til å oppleve utlandet med vennene sine. På tross av kofferter fulle av forventninger og fryd, har usikkerhetsfaktorene som har spilt inn de siste månedene, bare ført til at søkertallene har skutt til værs. Ifølge NTB har søkertallene økt med 13 prosent, sammenlignet med samme tidspunkt i fjor.

Kjenner på et fravær

Internatleder og familieterapeut Guro Brakestad på Solborg Folkehøgskole i Stavanger, mener den siste tiden har gitt overskudd til å reflektere over hva som er viktig.

– Mange har kjent på et fravær fra det sosiale. Jeg tror flere unge ser verdien av å gjøre ting sammen i enda større grad nå, sier Brakestad.

Reiselinjer er populært, men det finnes ingen garanti for at reiseplanene som har blitt fulgt tidligere, vil være gjennomførbare i år.

– Selv om unge ikke har samme garanti for å få å reise, veier kanskje fellesskapet tyngst, sier internatlederen.

Folkehøgskolene er kjent for det sosiale som utspiller seg. Også ønsker om selvstendighet er grunn til at flere søker i år.

– Elevene ble sendt hjem i en livssituasjon hvor man har tatt et bevisst valg om å komme seg bort. For noen har koronakrisen gjort det tydeligere at man vil flytte ut og bli selvstendig, sier Brakestad.

LES OGSÅ: Venstre-Vabø fikk hjelp til å komme seg ut av voldelig forhold

Trukket til naturen

Sjurd Vefring Stordal (19) er nettopp ferdig med 13 års skolegang, har søkt seg inn på friluftslinjen ved Nordfjord folkehøgskule. Stordal gleder seg til å tilbringe året i norsk natur.

– Jeg søkte fordi det var på tide å prøve noe nytt, sier avgangseleven ved St. Olav videregående.

Stordal tror karantenetidene har påvirket linjens popularitet.

– Flere har fått sjansen til å teste ut norsk natur, noe som kan ha skapt en større interesse for friluft, sier 19-åringen.

###

Sjurd V. Stordal skal tilbringe det neste året ute i norsk natur. Foto: Privat

LES OGSÅ: Reiser hjem til pandemi og okkupasjon på Vestbredden

Usikker framtid

Usikkerheten rundt den kommende høsten, gjorde at et år i naturen ble et bedre alternativ for Sjurd.

– Det er mulig at flere velger folkehøgskole i frykt for en ny runde med hjemmeundervisning hvor man blir tvunget til å sitte mye inne, sier Stordal.

At flere ser viktigheten av venner og nære relasjoner tydeligere i etterkant av nedstengning av landet, kan stemme.

– Det blir ekstra gøy å treffe nye folk og bygge vennskap på en helt annen måte, sier en spent 19-åring til RA.

Mer fra Dagsavisen