Stavanger

Folkebad frister i utlandet

Også utenlandske selskaper grubler nå på om de kan tjene penger på å bygge et folkebad til flere hundre millioner kroner i Jåttåvågen - og så leie det ut i 40 år til Stavanger kommune.

Bilde 1 av 2

Kommunen nærmer seg nå en viktig milepæl når den for alvor debuterer med modellen offentlig-privat samarbeid (OPS).

Bystyret ga i juni i fjor klarsignal til prosjektet som i 2011 hadde en priskalkyle på 570 millioner kroner. Da hadde allerede kommunene Sandnes, Sola og Randaberg sagt nei til å være med på et spleiselag.

Hva sluttprisen blir, er det ingen som per i dag vet.

Nå som det er et offentlig-privat samarbeid (OPS), er ikke investeringsprislappen så sentral, sier Ørjan Berven i bymiljø og utbygging i kommunen:

- Kommunen skal ikke investere, men i stedet betale en årlig leie for kommunens andel for bruken av folkebadet. Det årlige leiebeløp vil selvsagt bli påvirket av størrelsen på hva anlegget totalt vil koste.

40 års leieavtale?

Berven er prosjektansvarlig for Jåttåvågen 2. Det 303 mål store området skal blant annet få om lag 1300 boliger og et folkebad. Et informasjonsmøte om svømmeanlegget ble gjennomført i april.

Oppmøtet var bra, ifølge Berven. Han deler ikke detaljer om de frammøtte, annet enn at både utenlandske og norske, små og store selskaper var til stede.

Planen er at private skal ta byggeregningen selv, mens kommunen inngår en langvarig leieavtale på 40 år eller mer med utbygger. OPS-leverandøren(e) kan sy inn eksempelvis hotell-, kontor- og konferansefasiliteter på deler av de totalt 30.000 kvadratmeterne som er satt av til prosjektet.

De 30 målene tilsvarer drøyt fire grasmatter som på Viking Stadion.

Fra tunnel til folkebad

Området på nordsiden av skråtårnet i Jåttåvågen legges nå til grunn for valg av tomt, planlagt opparbeidet delvis med masser fylt i dokken fra utgravingen av Eiganestunnelen.

Utfylling i dokkene er planlagt å starte ved årsskiftet 2013/2014 når arbeidet med Eiganestunnelen i Stavanger tar til.

- Kommunen har ikke vært inne i et prosjekt av denne typen og omfang tidligere, sier Berven om OPS-debuten.

Første svømmetak håper prosjektlederen kan bli tatt i 2018/2019.

Så lenge vet ikke svømmemor Sissel Knutsen Hegdal (H) om hun klarer å vente:

- Jeg er veldig utålmodig. Folkebadet har stått øverst på prioriteringsliten til idretten i lang tid. Jeg håper det går an å knipe inn litt tid.

- Er du nervøs for om OPS-modellen vil funke?

- Overhodet ikke. Jeg er betrygget av prosessen. Vi bruker dyktige eksperter med kunnskap om OPS-modellen, sier hun.

Presentasjon av prosjekter

11. juni behandler kommunalstyret for miljø og utbygging (KMU) forhåndskvalifiseringen av mulige deltakere i konkurransen om folkebadet.

I høst plukkes det ut opptil fem aktører som vurderes robuste nok økonomisk, organisatorisk og teknisk til å gjennomføre prosjektet.

Fra januar til august neste år skal disse regne ut kalkyler og presentere sine prosjekter. Dette skal så behandles administrativt og politisk, før planlagt byggestart i 2016.

Mer fra Dagsavisen