Nyheter

FNB roper høyere i valgkampen

Frode Myrhol (FNB) er i gang med å etablere lokallag i 21 kommuner, og selv vil han på fylkestinget. Men statsviter Svein Erik Tuastad synes ikke partiet utnyttet potensialet i bomaksjonene godt nok.

Da Frode Myrhol stablet partiet FNB, (Folkeaksjonen nei til mer bompenger), på beina foran kommunevalget i 2015 hadde partiet 3000 kroner til å drive valgkamp.

FNB fikk 4,3 prosent oppslutning, og fikk tre representanter i bystyret i Stavanger.

Foran kommune- og fylkestingsvalget i 2019, har partiet økt valgkamppotten til nærmere 200.000 kroner.

– Et betraktelig høyere beløp enn i 2015, sier Myrhol til RA.

I tillegg jobbes det med å etablere lokallag i 21 kommuner.

Flere lokallag

– Vi stiller liste i Sola. I Sandnes skal vi ha et møte etter høstferien, for å stable sammen et lokallag. Vi har henvendelser fra Randaberg, Klepp og Time lokalt, samt Bergen, Oslo og en rekke andre byer nasjonalt, forteller Myrhol.

Røsten fra bommotstander-partiet ønsker å få en høyere og klarere røst. Men den røsten forsvant til tider mens mobiliseringen av aksjoner mot bomringen fikk vann på møllen på Nord-Jæren.

Statsviter og førsteamanuensis ved UiS, Svein Erik Tuastad, mener FNB ikke klarte å utnytte potensialet i bomraseriet til folk på Nord-Jæren.

– FNB ble ikke en så stor vinner som de kunne ha vært, sier Tuastad og utdyper:

– En skulle tro at FNB ville kunne fanget mer av opprørene, fordi bomsaken er den viktigste saken til FNB. Det er derfor de ble til. Foreløpig har partiet ikke fått en betydelig oppsving, mener Tuastad.

Statsviteren mener likevel at FNB vil få muligheten i valgkampen neste år.

– Det kommer an på om bompengesaken overskygger andre saker i debatten under valgkampen. Sjansen for at bomsaken lever videre er stor. Det har skapt en pågående diskusjon om å se på andre måter å finansiere vei på. Jeg vil tro mediene vil trekke fram bomsaken også, om politikerne vil det eller ei, mener Tuastad.

Myrhol tar kritikken fra statsviteren med ro.

– Vi har overhodet ikke oppfunnet drømmekruttet i forhold til aksjonene, men det er jeg overhodet ikke bekymret over. Valgkampen pågikk ikke i august 2018. Det er ett år til valget, sier Myrhol.

Han mener det ikke handler om å rope høyest under aksjoner i gatene.

– For å påvirke, og få resultater, er det viktigere å være på den politiske arena enn å aksjonere i gatene – selv om det også er viktig, sier Myrhol.

Myrhol vil på fylkestinget

Han vil også inn på fylkestinget. Og han ser seg selv som en naturlig partileder i et nasjonalt FNB.

– Ingenting er bestemt, men det er ambisjonen.

Mer fra Dagsavisen