FNB + MDG = hekkan

LEDER: Kompromisser og allianser blir tolket som politisk spill og dobbeltkommunikasjon – Myrhols velgere stemte ikke FNB for å få Daria Maria Johnsen i posisjon, skriver Bjørn G. Sæbø.

Som ventet har forhandlingene mellom Hekkan-kameratene (etter møtet på burgerrestauranten Hekkan valgkvelden) skapt bråk. Frp har dundret på med kritikk mot Bompengeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) lenge, og kritikken er skjerpet etter at Frode Myrhol ble med på forhandlinger med Miljøpartiet De Grønnes Daria Maria Johnsen (MDG) om makten i Stavanger. 

Leif Arne Moi Nilsen og Frp kunne sikkert ha valgt andre metoder enn konfrontasjon mot FNB, men eierskapet til bomsaken har vært for viktig for førstnevnte til å gå stille i dørene. Derfor fyrer Frp løs mot en rival som også er mot bompenger, men som forhandler med et parti hvis politikk er at de elsker bomringer. Taktikken er forståelig fordi anti-bom-saken var eid av Frp – helt til velgerne fikk nok av et parti som var mot bom samtidig som de rullet ut bompengefinansierte veier over hele landet. FNB har ikke vært tilgriset av makt og kompromisser, og har dermed plukket med seg velgere i tusentall fra Frp.

LES OGSÅ: Bompengeparti-velgere i Stavanger føler seg lurt.

Nå når FNB er i maktposisjon i Stavanger må også Myrhol snakke med politiske uvenner for å få til noe. Slik er politikken. I Sandnes har Stanley Wirak (Ap) og Pål Morten Borgli (Frp) fornyet sin allianse, i Sola overtar Tom Henning Slethei (Frp) ordførerkjedet med støtte fra Aps Siv-Len Strandskog og FNBs Ove Evertsen.

«Blokkuavhengig» har vært Myrhols svar før valget på spørsmål om hvilken side han vil støtte. FNB-toppen har sitt på det rene, men risikerer å bli offer for den samme velgervreden som rammer Frp. Kompromisser og allianser blir tolket som politisk spill og dobbeltkommunikasjon – Myrhols velgere stemte ikke FNB for å få Daria Maria Johnsen i posisjon. Det er tvilsomt om FNB lar seg skremme av Frp. Hekkan-kameratene er ikke avhengige av MDG for å få flertall, men for valgtaperen Frp kan det være indremedisinsk fornuftig fortsatt å male fiendebilder av FNB.