Stavanger

– Flertallets vingling skader budsjettet

Tilrettelegging av flere arbeidsplasser, sentrumsplanen og ikke minst budsjettarbeidet er det Stavanger-politikerne særlig vil kjempe for denne høsten.

I dag går vi inn i august måned, og da er det ikke lenge til politikersesongen starter opp igjen. RA har snakket med utvalgte Stavanger-politikere om hva de ser for seg blir høstens viktigste politiske slag for deres partier.

– Vår viktigste sak til høsten blir å sikre og legge til rette for flere lokale arbeidsplasser. Både gjennom å legge press nasjonalt for å få flere statlige arbeidsplasser til Stavanger, men også å lytte til næringslivet og tilrettelegge for dem som både vil ekspandere og dem som kunne tenke seg å etablere seg her, forteller Arbeiderpartiets Kari Nessa Nordtun.

Budsjettarbeid viktigst

Ap-politikeren sier at hun og partiet også vil kjempe mot de økende sosiale forskjellene i byen, og for å styrke skoler og barnehager.

– Vi er bekymret for flertallspartienes kutt i skoler og barnehager de siste årene, og frykter at det kommer flere kutt der i løpet av høstens budsjettarbeid. Med det politiske flertallet som er nå, er det egentlig veldig uforutsigbart hva som kommer til å skje, sier hun.

Både Nessa Nordtun og SVs Eirik Faret Sakariassen mener at dagens politiske flertall kan føre til flere kutt, hvis de ikke snart blir enige om en politisk plattform for å styre videre på.

– Budsjettarbeidet blir høstens viktigste sak, men på grunn av den til tider sterke uenigheten blant flertallet, frykter jeg det blir som i fjor. Kompromisser som blir til kutt som rammer dem som har det vanskeligst, og som gjør at de svakeste i samfunnet får mindre, sier Faret Sakariassen.

– Et demokratisk problem

Nessa Nordtun går til og med så langt at hun mener det er et demokratisk problem at velgerne nå ikke vet hva de kan forvente seg av flertallet.

– Vi opplever situasjonen som rotete, og vinglingen gjør at Stavanger får en fragmentert politikk. Det er lite som binder flertallet sammen, foruten makten og fordelingen av posisjoner. Hva de bestemmer seg for virker nesten som et lotteri der de som roper høyest får viljen sin, og flertallets vingling kan skade budsjettet, sier hun.

Opposisjonskollega Faret Sakariassen er enig, og er selv usikker på hvilken retning flertallet egentlig ønsker å gå.

– Hvis de er opptatt av handlekraft, og ikke kranglekraft bør de lage en plan for hvordan de vil utøve politikken sin, framfor å krangle om hver eneste sak. Hadde jeg vært Venstre eller KrF-politiker ville jeg vurdert et sterkere samarbeid med Venstre-siden, for å stå sammen om miljøpolitikk, eldreomsorg, og motarbeide kuttene i skole, barnehager og hos dem som har minst, sier Faret Sakariassen.

Venstre fornøyd i midten

Venstres Rune Askeland minner om at partiet fra dag til dag ofte er med på å danne flertall med opposisjonen for gode miljøsaker, og at et samarbeid med SV heller ikke ville vært enkelt.

– Det å anklage posisjonen for å inngå kompromisser er tåpelig, da vi også måtte ha inngått kompromisser med SV. Det er enkelt for opposisjonen å flagge enkeltsaker, og glemme helheten. Jeg opplever at posisjonen har et godt samarbeid til det beste for byen, sier han.

Frps Christian Wedler skryter av flertallssamarbeidet, og mener at partiet hans har et enormt ansvar for budsjettet. Gruppelederen for Frp sier at høsten 2016 blir en avgjørende tid for Stavanger, og at det er på høy tid å ta viktige veivalg.

– Vi må ta grep innen oljeindustrien og næringslivet, for å få folk tilbake i arbeid. Det kan vi gjøre ved å sette av mer til vedlikehold for å stimulere bygg- og anleggsbransjen, og vi kan for eksempel redusere den eiendomsskatten for bedrifter som ansetter, sier han.

– Føler et enormt ansvar for budsjettet

Wedler mener at det aldri har vært større politisk kontroll over budsjettarbeidet, og at det heller aldri har vært viktigere.

– I år blir første budsjettrunde med kommunalstyret for finans, og det gir både ekstra fallhøyde og et enormt ansvar for å levere et godt budsjett. Tiden for å gjøre politiske prioriteringer er forbi, da vi ikke har skattevekst som kan brukes på hjertesaker. Skal noe prioriteres må noe annet nedprioriteres, og det blir knallhard jobbing, sier Wedler.

Høyres John Peter Hernes synes den nye måten å jobbe med budsjettet på er spennende.

– Nå jobber posisjonen, opposisjonen og administrasjonen mye tettere og åpnere sammen om budsjettet. Jeg tror det nå er viktig å sette oss noen langsiktige mål, og tenke på hvordan vi skal bli en by som tiltrekker oss de som er ferdig utdannet. Befolkningen blir eldre, og vi trenger de som skal betale for godene til barn, eldre og de som ikke er yrkesaktive, sier Hernes.

Mer fra Dagsavisen