Nyheter

– Flere ville ha reagert dersom stripperne var kvinner

«Vi vet hva Chippendales er, det er en kynisk planlagt og mekanisk framstilling av seksualitet. En endeløs fokusering på underlivet, satt sammen av stadige samleiescener».

– Ja, det er klart det ville blitt mer bråk med kvinnelige strippere på scenen, for i en slik kontekst framstilles kvinnen som et offer, sier Dag Øistein Endsjø, professor i religionsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Stavanger artistformidling lover et «forrykende musikalsk show med sang, dans og mye kropp» når de verdensberømte, mannlige danserne i Chippendales kommer til Clarion Hotel Energy på Tjensvoll i Stavanger til helgen.

Da RA omtalte arrangementet i juni stilte SV seg kritisk til konseptet.

– Det er åpenbart at denne gruppen prøver å selge på kropp, men kropp er ingen underholdningsvare, uttalte gruppeleder i Stavanger SV, Eirik Faret Sakariassen, til RA, som den gang tok opp saken fordi arrangøren reklamerte med «alle rettigheter». Det er i strid med kommunenes skjenkeretningslinjer, mener han.

LES OGSÅ: Skjenkebråk rundt lettkledde menn i Stavanger (RA+)

Menn jakter, kvinnes skal beskyttes

Også kvinnegruppen Ottar har reagert, både på skjenketillatelsen og konseptet. Sistnevnte omtaler Chippendales-arrangementet som et strippeshow.

I en pressemelding tirsdag kveld varslet de demonstrasjoner mot showet utenfor hotellet på fredag. «Vi vet hva Chippendales er, det er en kynisk planlagt og mekanisk framstilling av seksualitet. En endeløs fokusering på underlivet, satt sammen av stadige samleiescener. Og de onanerer med hva som helst, sengestolper, bananer, geværer og agurker», skriver de i pressemeldingen hvor det opplyses at også SV er med som arrangør av demonstrasjonen.

Men ellers har det vært lite kritikk mot showet å spore i offentlige debatten. Årsaken er at menn har hovedrollen i det, tror professor Dag Øistein Endsjø.

– I den kulturelle modellen for heteroseksualitet er det menn som jakter, kvinner skal beskyttes. Når kvinner da opptrer offentlig i seksuelle sammenhenger, stiller de seg som et offer fordi publikum består i all hovedsak av menn, sier han, sier Endsjø.

LES OGSÅ: Strippeklubb i Sandnes konkurs

Fnising og hyling

Også kjønnsforsker og professor ved NTNU, Agnes Bolsø, tror at det ville kommet flere reaksjoner dersom kvinner sto på scenen i en slik kontekst.

– Kvinner i en slik setting blir først og fremst objektiverte for det mannlige blikket. Kvinnekroppen oppfattes som mer sårbar, utsatt og åpen enn mannskroppen, og dette iscenesettes gjerne i en ‘kom-ta-meg’-stil i kvinnelig stripping, sier hun.

– Kvinner er dessuten mer utsatt for seksualisert vold, noe som gjør at kvinnelig stripping ikke blir morsomt, slik Chippendales gjerne blir oppfattet, påpeker Bolsø.

Maktforholdet til publikum er annerledes når menn opptrer som strippere, mener hun.

– Chippendales har en seksuell, flørtende stil, som signaliserer maskulin kontroll over kvinnene. Det kan oppleves som farlig morsomt, og det er mye fnising og hyling blant kvinnene i publikum.

LES OGSÅ: Money Talks fikk nei av Høyesterett

Ufarliggjør rollen

Saken stiller seg også annerledes når kvinner opptrer som publikum i et lettkledd manneshow, mener professor Dag Øistein Endsjø.

– Da snur man på rollene. Plutselig har kvinnene den mannlige rollen. Rollen ufarliggjøres dessuten fordi det i dag er en underliggende tanke om at kvinner ikke kan være overgripere. Det ser vi blant annet når kvinnelige, vestlige turister drar til Kenya og Gambia hvor de betaler med gaver for å motta seksuelle tjenester fra menn. De får ikke sprayet «horekunde» på bilen når de kommer tilbake til flyplassen på Sola, sier han, som også trekker en parallell til TVNorge-programmet «Ex on the beach». Nylig viste kanalen en sekvens der to kvinnelige deltakere forsøkte å presse en mannlig deltaker til en trekant.

– Man tar for gitt at menn bare skal være glad for at kvinner vil ha dem, sier han.

Ta kontakt

At menn har hovedrollen i et seksualisert show er ikke mer eller mindre problematisk enn at kvinner gjør det samme, mener Endsjø. Han håper derfor at Clarion Hotel Energy i Stavanger stiller seg like åpne for lettkledde kvinner på scenen sin.

– I så måte vil jeg jo oppfordre kvinnelige strippere til å ta kontakt med hotellet for å få til en avtale med dem. Jeg er sikker på at det vil selge like mange billetter som Chippendales.

– Men er det ikke mer skambelagt for menn å dra på kvinnelig strippeshow?

– Jo, men når det skjer i Clarions kontekst, så hever men showet på et annet nivå og skaper aksept. Dette er ikke en mørklagt bule med svarte vinduer i en bakgate, sier han.

– Frekke så det holder

Arrangør Per Vervik i Stavanger Artistbyrå avviser at Chippendales er et strippeshow, og reagerer på beskrivelsene til kvinnegruppen Ottar.

– Hvis den beskrivelsen stemmer, så tar jeg første fly ut av byen…! skriver han i en e-post til RA. Selv har han ikke sett showet.

– Eneste jeg har forholdt meg til er at det spilles på Kulturhus over hele landet, inkludert ærverdige Grieghallen, skriver han, og fortsetter:

– Chippendales-showet er hyperproft show fra Las Vegas og holder seg innenfor rammene, men det er erotikk. Og de er frekke så det holder. Uten det ville det ikke være mulig å selge billetter.

Både fredag og lørdag arrangeres showet. Til sammen er det plass til 700 publikummere i Clarion Hotel Energy hall.

Mer fra Dagsavisen