Nyheter

Flere vil låne hverandres hus og hytte i ferien

Nordmenns mest populære reisemål blir i år Norge. Samtidig som vi oppfordres til å bruke mer penger i landet, velger stadig flere å spare på overnattingen.

Mens mange sørger over ferieplanene som gikk i vasken, har andre oppdaget nye måter å feriere på. På Facebook er det nå kommet flere innenlands boligbyttegrupper den siste måneden. «Husbytte sommeren 2020» og «Boligbytte i Norge» har kombinert over 2600 medlemmer, med økende interesse.

Ett av medlemmene er Camilla Songe-Møller. Sammen med familien ønsker hun å tilbringe sommerferien i en sentrumsnær bolig i Oslo.

– Jeg har veldig troen på å dele på ressurser, og synes at konseptet med å bytte hus er en fin ting, både økonomisk og samfunnsmessig, sier hun.

LES OGSÅ: Slik blir nye Hotel Victoria

Dugnad

Marita Skogen er enda et medlem, også hun ønsker å prøve boligbytting i ferien.

– Jeg tenker at det å feriere i Norge generelt er veldig dyrt, så jeg synes at dette var en fin måte å gjøre det på, sier Skogen.

Boligbytting vil si å byttelåne hus, leilighet eller hytte på et tidspunkt som passer for begge parter. Det har i mange år vært en svært populær måte å feriere på, på tvers av landegrenser. Førsteamanuensis i reiseliv på Norsk hotellhøyskole, Åsa Grahn, kjenner flere som driver med boligbytting med folk fra andre land. Hun synes det er stilig at nordmenn nå bruker det til å feriere i Norge.

– Jeg synes det er en flott måte å ta del i dugnaden på, samtidig som man får oppleve andre steder, sier Grahn.

Hun ser ingen negative sider ved husbytte, så lenge regler og tiltak blir fulgt.

###

Åsa Grahn

Slipper utgifter

Overnatting kan utgjøre en stor utgiftspost i Norge, noe man slipper ved å bytte hjem. Grahn mener at pengene man kan spare vil gi folk mulighet til å oppleve andre steder over lengre tid og bruke penger på aktiviteter på stedet.

– I år har vi all mulighet til å vise fram deler av Norge og vår kultur, også til oss selv, som vi kanskje ikke har hatt interesse for eller mulighet til før, sier Grahn.

I motsetning til internasjonale boligbyttesider slipper man også gebyrer, da man selv er ansvarlig. Ordningen baserer seg derfor i stor grad på tillit. For Skogen er det nettopp tillit det handler om.

– Det er noe med å stole på hverandre, vi gjør jo det begge to, sier hun. Songe-Møller er enig.

– Det er litt sånn kollektiv fellestanke at en tør å åpne opp og dele med andre. Dette delingssamfunnet som er på vei, tror jeg vi vil se mer av, sier Songe-Møller.

Ifølge Statistisk sentralbyrå er det over 430.000 hytter eller fritidsboliger i Norge. Det er naturlig å tro at flere velger å feriere på hytten. Det kan gå på bekostning av kulturutbyttet og kulturtilbudet, mener Grahn.

– Det er nok en del som reiser på hytten et par timer unna i ferien. Da får de kanskje ikke det samme utbyttet som de ville fått hvis de hadde opplevd nye steder, og de bruker gjerne ikke kulturtilbudet på samme måte, sier Grahn.

Hun mener utbyttet vil bli større hvis man reiser til nye steder og er åpen for å være turist i eget land.

– Jeg tror absolutt vi kommer til å få opp øynene for eget land! sier Grahn.

Mer fra Dagsavisen