Trine Langeland startet «Hjelp oss å hjelpe Rogaland» for fem år siden. På den tiden har organisasjonen vokst, og hun merker at antall som ber om og gir hjelp, øker for hvert år som går. Hun er glad for at terskelen har blitt lavere for å be om hjelp, og tror det skyldes mer åpenhet rundt temaet. Det første året var det cirka 50 barnefamilier som ba om hjelp i juletiden, mens tallet nesten var tredoblet i fjor. I år forventer Langeland at tallet stiger ytterligere. FOTO: TONE HELENE OSKARSEN

– Flere tør å be om hjelp i julen

I fem år har Trine Langeland drevet den frivillige organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe Rogaland». Pågangen øker for hvert år, og hun merker at det har blitt mindre tabu å be om hjelp.

I 2011 ble den frivillige organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe Rogaland» til. Den gangen var det rundt 50 forespørsler fra barnefamilier som trengte hjelp med mat og gaver i juletiden. I fjor var antallet nesten tredoblet, og i år venter avdelingsleder Trine Langeland at tallet skal stige enda høyere.

– Det er ikke like tabu å be om hjelp nå, som det var for noen år siden. Nå tør folk å si at de sliter, og det er nok ikke like flaut å si det høyt lenger, sier Langeland til RA.

Selv om mange velger å stå åpent fram med sin økonomiske situasjon, presiserer Langeland at det er viktig for organisasjonen å anonymisere de som ønsker det.

– Vi er veldig nøye på det. For mange er det et stort steg å ta kontakt med oss, og de er kanskje ikke klare for at barna eller deres klassekamerater skal få vite om situasjonen, sier hun. 

Ekstra stor julepågang

I lageret i Havnegata i Sandnes samler organisasjonen inn alt fra parkdresser til hermetisert mat og leker. I løpet av året gis det bort til dem som trenger det, men pågangen blir ekstra stor i julen. Spesielt julegaver til barn er høyt ønsket fra mange som kontakter organisasjonen. 

– Vi er veldig opptatt av gjenbruk året rundt – både når det gjelder klær og leker. Men akkurat til jul ønsker vi at de som donerer gaver til barn gir fra seg nye ting, sier Langeland, og forteller at de har fått reaksjoner på ønsket om nytt framfor brukt.

– Det er rett og slett fordi mange mottar brukte ting resten av året, og da er det ekstra kjekt å få en flunkende ny Barbiedokke til jul, sier hun. 

20.000 kroner

Organisasjonen kommuniserer kun over Facebook, og forrige helg la de ut en utfordring på sine sider. De ville se hvor mye penger de kunne samle inn på én helg. Resultatet ble over 20.000 kroner, og resulterte i at lokallagene i Oslo og Vest-Agder valgte å gjøre det samme.

– Det er veldig mye engasjement rundt jul, og fordi vi ikke får offentlig støtte er vi avhengig av all hjelp vi kan få; både mat og klær, og fra private og bedrifter, sier Langeland, og forteller at pengene som samles inn brukes på julemat, julegaver og andre ting som tilhører julen.

På denne tiden av året bruker Langeland ofte flere timer hver kveld på å svare på henvendelser fra folk som trenger hjelp, eller ønsker å bidra.

– Det er ganske travelt før jul, men det er til gjengjeld veldig deilig å lene seg tilbake i sofaen når julen er over, og vite at du har gjort noe godt for noen, sier hun.