Stavanger

Flere menn søker hjelp for spiseforstyrrelser

Særlig opplever Rådgivning om Spiseforstyrrelser i Rogaland økt pågang fra menn og folk med overspisingslidelser.

– Vi er et lavterskeltilbud. Det betyr at man verken trenger henvisning eller diagnose for å oppsøke oss. Det er nok å ha et vanskelig forhold med kropp og mat, sier Hilde Dorthea Nesvåg, rådgiver ved senteret Rådgivning om Spiseforstyrrelser (ROS) i Stavanger.

Senteret, som før var drevet av stiftelsen Senter for Spiseforstyrrelser, er nå blitt en del av den landsdekkende organisasjonen ROS. Det betyr først of fremst flere tjenster for brukerne.

– Nå har vi både medlemmer og frivillige. I tillegg til samtalene vi alltid har tilbydd, har vi nå også en landsdekkende telefon og chat, pårørendegrupper, temakvelder og seminar, sier Nesvåg.

Denne helgen arrangerer ROS seminaret «Innerst inne» om spiseforstyrrelser på Sola Strandhotell. Arrangementet er gratis og åpent for alle.

– Det er for frivillige, de som sliter med spiseforstyrrelser og de som bare er generelt interesserte. Vi prøver å favne bredt. Spiseforstyrrelser påvirker jo mange, sier Nesvåg.

Enorm pågang

Ifølge Folkehelseinstituttet viser befolkningsundersøkelser at omtrent 10 prosent av befolkningen sliter med såkalte «lettere spiseproblemer». Dette er en gruppe som øker, ifølge Nesvåg, men også en gruppe hvor det hjelper med hjelp.

– Anoreksi er det jo relativt få som utvikler, men det er likevel mange som sliter med trening, kropp og kosthold. Mange får dårlig samvittighet av hva de spiser og nesten alle har på et tidspunkt i livet prøvd å endre kroppen sin, sier hun.

Hun sier behovet for senterets tilbud er enormt.

– Det er vanskelig for oss å ikke ha venteliste. Vi har til sammen 45 pasienter som går til jevnlige samtaler hos oss. Det skal vi klare på 1,6 årsverk.

Senteret mottar kun økonomisk fra to kommuner i Rogaland - Sandnes og Stavanger.

Overspising

Vanligst av  alle spiseforstyrrelsene er overspisingslidelser, som hos kvinner er 10 ganger vanligere enn anoreksi. Nesvåg tror forståelsen av spiseforstyrrelser er i endring.

– Vi får flere henvendelser fra menn som sliter med anoreksi og bulimi. I tillegg har vi sett en stor økning i henvendelser for overspising. Det vil derfor bli et satsingsområde fremover.

Så sent som i 2013 ble overspising først definert som en egen type spiseforstyrrelse. Det betyr ifølge Insituttet for Spiseforstyrrelser at vi er «i ferd med å forklare visse former for overvekt som primære psykiske tilstander».

Det mener Nesvåg er nødvendig.

– Mange som i dag sliter med overspising har en historie med anoreksi eller bulimi. Vi ser ofte at det også her ligger en spiseforstyrrelse bak.

Mer fra Dagsavisen