Flere bør få kontrakt

KOMMENTAR: Sportsleder i RA, Espen Astor Iversen, har vært i La Manga for å følge Vikings treningsleir.

Følg RA Sporten på Facebook!

Viking har akkurat avsluttet en god uke i Spania. Spesielt to ting står klart igjen etter treningsleiren.

Det kanskje aller viktigste er at byggverket til Bjarne Berntsen lever videre på tross av at Kristian Thorstvedt og Zlatko Tripic er solgt. 

Selv om Viking har terpet lite taktisk så langt, er det stor gjenkjennelighet i måten Viking spiller på. Laget går rett i lengderetning når muligheten byr seg og forsvarsspillet kollektiv sett ser stadig solid ut.

LES OGSÅ: Viking rystet Linz

Laget har selvsagt mistet noe punch i de to spillerne. Sannsynligvis også noen scoringer. Håpet er selvsagt at Yann-Erik de Lanlay og Veton Berisha skal tilføre laget dette. De to har også spisskompetanse – selv om den er på andre felt enn duoen som forsvant. Her må man finne kombinasjonene og formasjonene som gjør at de utnyttes.

Ettersom ingen flere ble solgt ut i overgangsvinduet, som stengte natt til lørdag, er sjansene større for at Bjarne Berntsen får beholde troppen han har nå. Da handler det om å plusse på litt.

Den plussingen kan gjerne komme via egen stall. Denne turen har så til de grader bevist at etterveksten er god i Viking. Flere av de unge er ikke langt unna.

Stopperen Henrik Heggheim viste en ro, mot den internasjonalt kjente monsterspissen Stefan Maierhofer på 202, som bærer prov om at han ikke behøver være så langt unna å banke på døren.

LES OGSÅ: Scoret sitt første mål for Viking

Supertalentet Sondre Auklend fikk sin debut. Den var på mange måter etterlengtet, men han har nok fortsatt et stykke igjen fysisk.

Harald Nilsen Tangen, som har A-kontrakt, viste at han er i ferd med å ta stegene som har manglet – selv nivået fortsatt ble for høyt mot rågode LASK.

Den som har imponert meg aller mest av de unge i Spania, er likevel Herman Haugen. Han var kort og godt meget solid mot LASK Linz på høyrebacken. Når Bjarne Berntsen sier at han fort kan bli en ny Adrian Pereira, er det verdt å lytte. Det kan han definitivt.

Haugen har en fysikk som gjør at han nok lettere enn mange av de andre kan ta nivået når det skrus til enda et par hakk. Høyrebacken er bygget som en middels stridsvogn. Han er rask og han er offensiv. Her er det ikke mye å lure på. Gi gutten kontrakt!

En som ikke er fra Viking er Jefferson de Souza. Brodd-vingen har vært en attraksjon i lokalballen i flere år allerede. Han fikk ikke vist seg mot LASK grunnet trøbbel med en lyske og er nok i større grad et tvilstilfelle.

LES OGSÅ: I disse statistikkene likker mye av hemmeligheten bak Vikings suksess

Men har Viking egentlig råd til å la være å ta en sjanse på en type som ham nå som økonomien er langt bedre. «Jeffy» har et veldig høyt offensivt toppnivå. Han viste solid igjen i Obos-ligaen så seint som i fjor. I den halve sesongen i Nest spilte han 14 kamper. Han forsvant ikke derfra fordi han ikke var ønsket. Dette handlet om økonomi.

Slår ikke Viking til står fort Sandnes Ulf og eks-Nest-trener Landro klare. Dette vil også være et signal til spilleren i lavere divisjoner om at det er mulig. Gi ham gjerne et år til å se om han kan ta stegene han har så lyst til å ta.

Ut over det skulle jeg kanskje sett at Viking hentet nok en god indreløper til før stallen er satt.

Samtidig er den ikke det. Med flere vinduer fortsatt åpne kan det selvsagt spillere fortsatt forsvinne.

De neste ukene vil gi svarene.

LES OGSÅ: Slik var overgangsvinduet for Viking

Kampfakta:
LASK Linz-Viking 1–0 (0–0)
La Finca Resort, 70 tilskuere
Mål: 1–0 Philipp Wiesinger (82)
Viking (4-3-3): Iven Austbø – Sondre Bjørshol (Herman Haugen i 45 min.), Viljar Vevatne, Rolf Daniel Vikstøl, Adrian Pereira (Joe Bell i 45 min.) – Fredrik Torsteinbø, Kristoffer Løkberg, Sebastian Sebulonsen (Johnny Furdal i 43 min. og Lars Erik Sødal i 2 min.) – Harald Nilsen Tangen (Ylldren Ibrahimaj i 45 min.), Tommy Høiland (Heine Larsen i 25 min.), Zymer Bytyqi (Even Østensen i 45 min.)