Stavanger

Flammende opptatt av det som skjer

Per Fronth synes det er helt greit at vi nå blir konfrontert med en flyktningstrøm til Storskog, for endelig får også vårt land møte den virkeligheten som vi lever i.

Fronth har åpnet sin utstilling i Kunstgalleriet. Han er en kunstner med både lang og omfattende suksess.

Fronth har hatt store utstillinger og monumentale bestillingsverk rundt om i verden. I 2009 var han Nobel-kunstner som laget diplomet til Nobels fredspris som president Barack Obama mottok.

Nevnes kan det at den tidligere visepresident Al Gore og Sting har arbeider av Fronth.

I 2015 var Per Fronth årets olsokkunstner for festivalen Olsokdagene på Stiklestad, hvor han fraktet med seg 15 tonn med skulpturer i betong.

Flyktninger

Men Fronth er mest opptatt av å snakke om det som skjer i tiden. Blant annet flyktningene som har kommet til Storskog.

– Det er viktig at vi i dag også får oppleve virkeligheten med mennesker som kommer fra krigsherjede land. Det kan bli snakk om en flodbølge og er en vanskelig tematikk. Samtidig som vi må sette visse grenser for hvor mange vi kan ta imot, så må vi heller ikke sette grenser for vår medmenneskelighet med å hjelpe disse menneskene, sier Fronth.

Han har også bodd i New York i 13 år og opplevde terroren 11. september 2001 i sitt nabolag.

Horisont

– Jeg vokste opp i Kristiansand på Sørlandet. Fra barnsbein av ble horisonten for meg noe forlokkende som skapte nysgjerrighet om hva som kunne befinne seg der ute i verden. Jeg startet som fotojournalist i New York hvor jeg fikk både snakke og fortelle med bilder mine opplevelser, sier Fronth.

Han sier at for både B.B King og Eggum har gitaren vært deres beste venn.

– For meg har kameraet vært min beste venn gjennom livet. Fra starten som fotojournalist gikk veien fra observatør til aktør, sier Fronth.

Han sier at for han er det viktig å lage arbeider som engasjerer.

– Jeg kan også se at bildet jeg har her med stigene og flammene, som jeg malte to år før flyktningstrømmen, nå har blitt innhentet av tiden vi lever i dag. Jeg håper også at mine emosjonelle arbeider kan skape noen refleksjoner og tanker hos dem som kommer til utstillingen, sier Fronth.

Mer fra Dagsavisen