Her fra en tidligere utgave av kåringen. Foto: Det norske måltid

Fire lokale vinnere i Det Norske Måltid

36 finalister skulle gjøre opp om seieren i 13 kategorier. I fire av kategoriene vant finalister fra Rogaland.

De fire fra Rogaland som vant i Dte Norske Måltid er Sterling White Halibut i kategorien årets sjømat naturell, Berentsens brygghus vant årets øl, Midsummer sauce vant årets godbit og Prima Jæren/UNIL vant juryens utvalgte 2018. Juryens begrunnelser kan du lese lenger nede i saken.

Blant de 36 finalistene var Rogaland representert av Klostergården, Nyyyt, Prima Jæren, Lervig, Berentsen, Sterling White Halibut, Midsummer Hot Sauce og Etc.

Det Norske Måltid er et utstillingsvindu for norsk mat-og drikkeproduksjon. Konkurransen har blitt arrangert i 10 år.

– Norske matvarer i verdensklasse og vi kan være stolte av mattradisjonene våre. Det Norske Måltid er en pådriver for norsk, mangfoldig og bærekraftig matproduksjon. Under finalekvelden samles matkjennere, produsenter og kokker for å hylle det beste innen norsk matproduksjon, sier leder i Det Norske Måltid, Kristin Austigard.

I årets konkurranse har seks uavhengige fagjuryer smakt seg frem til finalistene i Stavanger, Seljord, Oslo, Trondheim, Tromsø og Bergen. Små og store produsenter konkurrerer i samme kategori.

– Det å komme til finalen er en seier i seg selv, en annerkjennelse som sørger for økt etterspørsel. Suksesshistoriene fra tidligere deltakere er mange, sier Austigard.

Vinnerne blir kåret på finalen på Clarion Hotel Energy i Stavanger fredag kveld.

Årets sjømat naturell – Sterling kveitefilet med skinn fra Sterling White Halibut
Juryens begrunnelse:
Årets vinnerprodukt har et flott utseende og kjøttet er fast. Fisken lukter rent, finstemt og friskt, og smaken er delikat og elegant. Munnfølelsen er saftig. Dette er et premium produkt av høy kvalitet, som speiler arbeidet til en kvalitetsbevisst produsent. Dette er et vinnerprodukt å være stolt av!

Årets øl – Cloudberry Imperial Gose fra Berentsens Brygghus
Juryens begrunnelse:
Årets vinner har pent skum og en innbydende, gyllen farge. Lukten er frisk og fruktig, med innslag av malt. Ølet er ufiltrert. På smak har årets øl en tydelig friskhet som balanseres av en behagelig sødme, og ølet har ellers kompleksitet og spennende fruktighet å by på i smaksbildet. Dommerne mener at ølet på samme tid gir feminine og maskuline assosiasjoner.

Årets godbit – Midsummer Hot Sauce Flagship fra Midsummer Sauce
Juryens begrunnelse:
Årets vinner er et eksempel på flytende innovasjon, og produktet er en norsk materialisering av flere spennende trender innen gastronomiverdenen. Produktets flotte utseende kommer til sin rett i en stilren flaske, der også det lekre etikettdesignet bidrar til å vekke interessen hos nye forbrukere. Smaken er kompleks og rik. Årets vinner er et gjennomarbeidet produkt – fra råvare, via emballasje og helt til dets lange ettersmak.

Juryens utvalgte 2018 – Jacobs utvalgte lam mørbrad fra Prima Jæren/UNIL
Juryens begrunnelse:
Denne spesialprisen hentes fram de gangene dommerne i Det Norske Måltid ønsker å gi et produkt eller en produsent ekstra oppmerksomhet. I år tildeles prisen fordi vinneren ansees av dommerne å være et spennende og innovativt produkt, og dommerne håper at prisen kan være til inspirasjon for andre produsenter. Vinneren er et godt eksempel på hvordan man kan ta en tradisjonsrik, norsk råvare, og gjøre den om til et perfekt tilberedt produkt. Vinneren kombinerer nytenkning og teknologi, og dommerne begeistres særlig over at vinneren hjelper forbrukeren til å oppnå smakfulle resultater i eget kjøkken.

Hele listen over vinnere:

Årets det grønne naturell – Lærdal Grønt med Lærdals beste frosne bringebær

Årets det grønne foredlet – Årgang Askim Summerred

Årets sjømat naturell – Sterling kveitefilet med skinn fra Sterling White Halibut

Årets sjømat foredlet – Carpaccio Loins Extra fra Dybvik Klippfisk

Årets Ost – Råblå fra Grindal Ysteri

Årets kjøtt – Hel kylling fra Økodrift Homlagarden

Årets kjøtt foredlet – Holy Baloney fra Ask Gård

Årets sider – Alde sider fra Alde

Årets øl – Cloudberry Imperial Gose fra Berentsens Brygghus

Årets bakst – Mandelroser fra Grini Hjemmebakeri

Årets meieriprodukt foredlet – Is med Skjenning fra Gangstad Gårdsysteri

Årets godbit – Midsummer Hot Sauce Flagship fra Midsummer Sauce

Juryens utvalgte 2018 – Jacobs utvalgte lam mørbrad fra Prima Jæren/UNIL

Hedersprisen 2018 – Stiftelsen Bondens marked Norge