Nyheter

Fire lokale kunstnere skal lage kunst til nye SUS: – Vi håper det kan oppleves som en kunstvandring

Ferdselsåren gjennom nye Stavanger universitetssjukehus skal oppleves som en kunstvandring for de besøkende.

– Det er jo fantastisk å få et sånt utsmykningsoppdrag. Det er ikke hver dag en får det, så jeg takket ja med én gang jeg ble spurt, sier kunstner Inger Bruun til RA.

Hun er én av fire kunstnere som skal utsmykke den indre Ringen som binder de ulike delene av det nye sykehuset sammen. Ringen i 2. etasje på SUS2023 blir en sentral ferdselsåre gjennom det nye universitetssykehuset, der alle som skal på besøk vil bevege seg mellom byggene. I tillegg til Bruun skal også Per Dybvig, Torbjørn Rødland og Maiken Stene bidra i kunstprosjektet.

LES OGSÅ: Splitter nytt parkeringshus til 110 millioner klart ved nye SUS

Frisker opp

Ifølge SUS2023 skal kunstnerne ta utgangspunkt i hvert sitt hjørne av Ringen og utvikle et konsept for dette området som også kan spre seg litt ut i transittområdene mellom de fire hjørnene. Ønsket er å få inn en overordnet idé og formgivning fra hver enkelt i løpet av våren 2020, opplyser sykehuset i en pressemelding.

– Alle fire hjørnene blir jo vidt forskjellige, i og med at vi er fire vidt forskjellige kunstnere. Men det er det jeg synes er spennende! Jeg tror det blir veldig flott at kunstnernes uttrykk kommer tydelig fram, i stedet for at alt bare glir i ett, sier Bruun til RA.

Selv ser hun for seg å lage en slags kollasj direkte på veggen og med malte former, i tillegg til malerier.

– Jeg er ganske fritt fabulerende. Det er mye former og farger satt sammen i min kunst, sier Bruun. 
Bruun har vært kunstner på heltid siden 1992, og har blant annet laget en stor skulptur til Hinna videregående skole. Hun har også smykket ut Rogaland fylkeskommunes lokaler, og lørdag 22. februar åpner hun egen utstilling på Sølvberget.

Når det gjelder sykehuskunsten sier hun at det må fungere bra i rommet, men også at det må være litt praktisk.

– Jeg er glad i friske farger, gjerne på hvit bakgrunn. På sykehuset må det være kunst som frisker litt opp, sier Bruun.

LES OGSÅ: Pop-up søyleproduksjon ved det nye sykehuset: – Mange fordeler

Kunstvandring

For offentlige byggeprosjekter ligger det en forpliktelse i å få på plass kunst for å gjøre bygget til et godt sted for pasienter og medarbeidere, ifølge pressemeldingen fra SUS2023.

– Vi håper at dette publikumsområdet kan oppleves som en kunstvandring for dem som skal ferdes der. Vi diskuterer videre om noen veggflater i ringen blir stående ledige slik at det kan åpnes for midlertidige «utstillinger» med verker fra SUS’ samling, sier Marte Danielsen Jølbo, en av kuratorene i Kunst i offentlige rom (KORO) som jobber med kunstprosjektet på SUS2023.

LES OGSÅ: SUS tar grep før de skal i nytt bygg: – Endrer rutiner

Får vokse

Arbeidene med Ringen er det første av flere kunstoppdrag på nye SUS. Det kommer også en rekke andre kunstprosjekter, blant annet for barne- og ungdomsavdelingen, ansattområder, møterom, personalrom og venterom.

Også kunstner Maiken Stene er blitt spurt om å lage kunst. Hun takket ja fordi hun synes det er interessant å jobbe med stedsspesifikk kunst. Hun har tidligere laget to andre offentlige kunstverk i Stavanger, men dette er det største oppdraget i karrieren hennes.

– Et sykehus er et sted man forhåpentligvis ikke trenger å besøke så ofte. Dersom min kunst blir en av de tingene som kan gjøre det litt mer givende, eller lettere, å komme tilbake til sykehuset, så er det verdt det. Det er også kjekt å tenke på at de som jobber på sykehuset får noen kunstneriske distraksjoner i hverdagen. Så dette med langtidsperspektivet er en bra ting for kunsten, mener jeg. På den måten får den mulighet til å vokse, og kanskje man ser noe nytt hver gang man går forbi, sier Maiken Stene i en e-post til RA.

LES OGSÅ: Godt igang med det nye sykehuset

Holdbart og trygt

Hun synes det blir kjekt å se hvordan kuratorene setter sammen fire forskjellige uttrykk, og hun gleder seg til å selv kunne vandre fra kunstverk til kunstverk.

– Er det noe spesielt man må tenke på når man skal lage kunst til et sykehus, tror du? 

– Ja, et sykehus er jo et sted der mennesker befinner seg i livskrise, både gode og dårlige, i overgangsperioder der det er behov for ro, stabilitet, plass til å tenke og bare bli frisk igjen, og til å kanskje bli inspirert. Jeg syns selv at det kan være ganske kjedelig å være syk og lenket til sengen. Så kunstverket skal kunne passe til en slik situasjon, der alt i livet er satt litt på spissen, sier Stene.

– Det skal også være holdbart, trygt, være laget på en måte som gjør at det tåler om en seng skulle komme borti, og så skal det selvfølgelig passe inn i arkitektenes overordnede ide for tekniske løsninger i bygget og den praktiske ferdselen fra område til område. Det er altså mange ting å tenke på, legger hun til.

Ifølge Stene jobber hun mye med problematikken rundt hvordan mennesker forholder seg til naturen, hvordan vi ser på den rent visuelt og hvordan vi som samfunn bruker den og interagerer med den.

– Stilen min er noen ganger ekspressiv, noen ganger ganske nerdete, eller flink, andre ganger forsøker jeg å være helt fri. Men det er en av de vanskeligere tingene med å jobbe med kunst, å frigjøre uttrykket. Jeg jobber med sterke farger, men i en litt nedtonet mørk palett, ofte inspirert av fargene vi finner i et litt vått høstlandskap, sier Stene.

Mer fra Dagsavisen