Statsminister Erna Solberg skrøt av pannekakene til familien Randeberg Gundersen på Randaberg. Til venstre i bildet: Magnus (5), Lene Randeberg Gundersen, og Fredrik (1). Til høyre for Solberg sitter Kristian (8). Til høyre for statsministeren sitter Gunvald Gundersen, som fortalte statsministeren om den nye hverdagen som permittert. Foto: Arne Birkemo

Fikk statsministeren på pannekakebesøk

I løpet av januar ble det 1671 nye arbeidsledige i Rogaland. Gunvald Gundersen fikk permisjonsvarselet før jul. Fredag ettermiddag kom statsministeren på pannekaker for å høre hvordan det går med oljearbeideren.

Pannekaker er fredagsmiddagen hos familien Randeberg Gundersen. Fredag ettermiddag fikk de besøk en uvanlig gjest, statsminister Erna Solberg (H), som ville høre om situasjonen til Gunvald Gundersen, som ble permittert fra 1. januar til ut juni.

– Å være permittert er negativt økonomisk, men det aller tøffeste er å ikke gå på jobb. Den kjenner jeg på, forteller Gunvald Gundersen, som er permittert fra stillingen sin i SFF.

12.621 personer er helt arbeidsledige i Rogaland nå ved utgangen av januar. Det er 1671 flere enn i desember. Tallet øker mer enn fryktet.

Statsminister Erna Solberg lytter og nikker mens Gunvald forteller. Etter å ha møtt og diskutert den tøffe situasjonen Stavanger er i med næringslivstopper, tillitsvalgte og politikere, var hun til slutt hjemme rundt middagsbordet til en som kjenner oljenedgangen på kroppen.

– Vil ha bruk for Gunvald

– Jeg skjønner at det er kjempeutfordrende. Gunvald har to fagbrev. Slik kompetanse vil det alltid være bruk for i Industri-Norge. Situasjonen vil ta seg opp igjen, men ikke alle jobbene som har forsvunnet vil komme tilbake. Det er lurt å se seg om etter andre typer jobber, sier statsminister Solberg.

Gundersen flytter gjerne på seg. Det må ikke være oljerelatert.

– Det er mange om beinet. Jeg flytter gjerne til andre byer i Norge eller utlandet, dersom det dukker opp en spennende stilling og om familien vil flytte, sier Gundersen, som også hadde en oppfordring til statsministeren.

Oppfordret Erna

– Hold kompetansen i Norge. Dette kan vi, etter 40 år med olje. Statoil er hovedpulsåren inn i bransjen. Det er synd at de gir kontrakter til utlandet, spesielt Sør-Korea. Feltet Johan Sverdrup skulle være redningen, men igjen gikk kontrakten til Asia. Det er derfor jeg er permittert. Men det måtte bedriften. Jeg forstår deres situasjon også, sier Gundersen.

Til tross for at far er permittert klarer familien seg fint. Mor, Lene Randeberg Gundersen, er lærer på Mosterøy.

Stas med staselig besøk

Familien synes det var spesielt å få statsministeren på besøk.

– Kjempestas, sier Lene, som hadde laget hjemmelaget syltetøy til anledningen.

– Veldig hyggelig å få være med på fredagspannekaker. Vi fant til og med også ut at vi har felles kjente, forteller Solberg, som skrøt av både pannekakene og syltetøyet.

De tre guttene synes også det var stas å ha statsministeren rundt familiebordet.

– Jeg har sett henne før, på TV, spesielt på sportskanalen, sier Kristian (8).

– Åh, har jeg vært der? spør Solberg.

– Ja, du snakket foran 10.000 mennesker, svarte åtteåringen.

– Jo, jeg har delt ut noen pokaler, sier statsministeren og ler.

Tre om statsministerbesøket

Besøket hos familien i Visteveien på Randaberg var avslutningen på en travel dag i Stavanger for statsminister Solberg. Tidligere på dagen var hun på orientering på et supplyskip i Dusavika, samt gründerselskapet i Astralution ved Innovation Dock på Siriskjeret og et møte med næringslivstopper og politikere hos Simon Møkster Shipping på Tasta.

Harald Minge, direktør Nærings-foreningen i Stavanger-regionen:

– Stats-ministeren forstår absolutt alvoret i Stavanger, men hun må gjøre noe med permitteringsreglene. Det var alle var enige om. Vi krever 52 uker i stedet for et halvt år. Selskaper sier opp folk som de egentlig ikke klarer seg uten. Permitteringsperioden er så kort at folk forsvinner ut for godt. Vi var også klare på at Fornybarfondet bør forvaltes fra Stavanger. I tillegg tok vi opp behovet for å framskynde prosjekter for å stimulere byggebransjen. Få i gang renovering av offentlige bygg og veiprosjekter. Sandnes har klare prosjekter til 150 mill. kroner for offentlige bygg.

Svein Olav Simonsen, regiondirektør NHO: 

– Å utvide permitteringsreglene til 52 uker og Fornybarfondet til Stavanger er de to viktigste tingene. Fornybarfondet til Stavanger, fordi vi er industrielle, vi forstår fornybare prosjekter og vi har unik kompetanse til å gjennomføre dem på en god måte. Jeg forstår at statsministeren kan være lunken til nye permitteringsregler. Resten av landet har økende sysselsetting. De har behov for ledig kapasitet. Lengre permitteringsperiode kan gjøre det vanskeligere å få folk til å flytte fra Rogaland. I tillegg vil ikke lange permitteringsperioder sette fart på omstillingen. Statsministeren forstår alvoret i Stavanger, men jeg er usikker på om hun forstår langtidseffekten Stavanger-situasjonen kan ha på resten av Norge.

Christine Sagen Helgø, ordfører Stavanger:

– Stats-ministeren vet det er tøffe tider i Stavanger. Hun ble nok overrasket over de massive tilbakemeldingene på tvers av næringene. Solberg kom hit for å se på hvilke kortsiktige og langsiktige tiltak regjeringen kan gjøre. Mange var enige om å få Fornybarfondet til Stavanger. Veldig viktig fordi byen har fagkompetansen. Vi diskuterte også byggeprosjekter som kan framskyndes. Transportkorridor Vest står klar. Pengene er der. Det er bare å si ja.

Solberg: – Har fått et bredt bilde

Statsministeren synes møtet med næringslivet og politikerne var veldig interessant.

– Jeg Har fått et bredt bilde av utfordringene som er i Stavanger og Rogaland. Det er vanskelig med permitteringer og oppsigelser. Likevel er det ikke helmørkt. Det finnes positive krefter for å lage et bredere grunnlag i Rogaland, sier Solberg til RA.

– Det er gjort mange lokale grep for å etablere nye bedrifter, og lage arenaer for samhandling av Næringsforeningen, NHO og ikke minst Stavanger kommune, forteller Solberg.

Nærmest et samlet næringsliv i Stavanger krever at permitteringsreglene må utvides fra 26 til 52 uker. Statsministeren gir ikke et tydelig svar til det ønsket.

– Samtidig som vi har situasjonen i Stavanger, er det slik at resten av landet har en økende sysselsetting, sier Solberg, som tar med seg følgende til hovedstaden:

– Summen er at det er mye vekstkraft i Rogaland og Stavanger. Vi må sørge for å opprettholde aktiviteten. Vi skal se på ulike tiltak for å gjøre det, avsluttet statsministeren.