Nyheter

Fikk hyttedrømmen oppfylt i byen

Som ferske eiere av en parsell i Egenes Kolonihave får småbarnsfamilien nå oppfylt hyttedrømmen – midt i byen.

Trygve Årdal (32), samboeren Marte Gundersen (21) og deres sønn Fabian Leopold (7 mnd.) er godt fornøyde med sitt siste innkjøp.

Etter ett snaut år på venteliste fikk de tilslaget på en parsell i Egenes kolonihave.

Nå gleder de seg til å realisere hyttedrømmen, og det bare et drøyt spydkast unna boligen i Bjergsted.

– Det føles bra. Helt topp, faktisk. Det har alltid fascinert meg, denne følelsen som dukker opp i det en går inn portene i kolonihagen. Det er akkurat som å være på landet, som en reise til et helt annet sted, samtidig som vi nesten er hjemme. Det er supert, sier Trygve Årdal til RA.

Ventelister

Per i dag står totalt 159 personer på venteliste til kolonihageparsell i en av de fire kolonihagene i Stavanger.

Ventetiden på kolonihageparsell er rundt ett år i de to største, Egenes og Våland, mens en må regne med minimum 3-4 år dersom en ønsker parsell i Strømvik eller Rosendal.   

Familien bestemte seg for å melde sin interesse for rundt et år siden, etter å ha lagt søndagsturen til kolonihagen en del ganger.

– Det virker å være et flott miljø, som vi nå ser fram til å bli en del av. Mye sosialt, samtidig som en får en skikkelig hyttefølelse her. Dessuten er det et fint sted for han her å springe rundt, uten biler og trafikk å bekymre seg for. Det er trygt og det er viktig. Ønsket om hytte og en større boltreplass enn vi har hjemme veier tungt, sier Årdal, og nikker mot sønnen.

Samboer Marte Gundersen er enig.

Selv om ingen av dem har utpregede grønne fingre, så ser de fram til å prøve seg.

– Nå har vi muligheten til å dyrke både grønnsaker og frukt, og det skal vi prøve på, sier hun.

250 kvadrat

Tomten de nå har overtatt er på rundt 250 kvadratmeter. 17.000 kroner var summen de måtte ut med.

I dag står en liten spartansk hytte på tomten, men Årdal har planer om å bygge en som er noe større. Maksgrensen for hytter i kolonihagene i Stavanger er 28 kvadratmeter.

– Jeg har tegnet en hytte, og ser for meg å gjøre det meste selv, sier Årdal, og legger til at han først må få planen godkjent i styret.

– Deretter er det bare å gå i gang, sier han.

Den vesle familien gleder seg til tilværelsen i kolonihagen på Stokka, og har planer om å bruke parsellen mye.

– Når hytten er på plass blir dette vårt feriested, og vi kommer til å være her mye. Ellers er det ikke vits, sier han.

Må vente 10-12 år i Oslo

Mens det totalt sett står 159 på ventelister i Stavanger for tiden, er tilsvarende tall for Oslo over 3000. I tillegg er det vesentlig færre som selger parsellene sine i hovedstaden, selv om det altså er flere av dem.

– Det er rett og slett svært vanskelig og ikke minst tidkrevende å skaffe seg kolonihageparsell i Oslo. Det tar 10-12 år, minst, sier leder i Norsk Kolonihageforbund, Else McLean, til RA.

Hun bemerker at kolonihagene er populære som aldri før, og det er stadig flere unge som melder seg på listene.

– Mange av de unge trekker fram miljøaspektet som ligger i å ha kort vei til hytten. Det er også mye oppmerksomhet rundt kortreist og økologisk mat, ja i det hele tatt i det å dyrke mat og grønnsaker selv, sier hun.

Mer fra Dagsavisen