Nyheter

Festivalsjefen fant en kniv utenfor døren sin før Pride-paraden

Ny rapport viser at LHBT-personer er mer utsatt for trusler enn den øvrige befolkningen. Festivalsjefen i Stavanger på Skeivå opplevde det han omtaler som hatkrim samme dag som Pride-paraden i Stavanger i fjor.

Både statsminister Erna Solberg og Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø smilte og  viftet med regnbueflagg fremst i Pridetoget i Stavanger i september i fjor. Ved siden av dem gikk en like feststemt festivalsjef i Stavanger på Skeivå, Daniel B. Rayner, som i dag kan fortelle at han bare timer tidligere hadde vært gjennom en urovekkende opplevelse.

Utenfor leiligheten hans hadde noen lagt en foldekniv på dørmatten.  Senere på dagen fikk han vite at regnbueflagget utenfor kontoret hans hadde blitt kuttet vekk. Det samme var også tilfellet med en rekke andre regnbueflagg i byen.

– Den dag i dag håper jeg det ikke var en kobling mellom disse hendelsene, men tilfeldighetene er litt for store til det når jeg at på til var en profilert person denne uken. Dagen etter valgte jeg derfor å anmelde forholdet, sier Rayner til RA, som er sentralstyremedlem i FRI–Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Denne kniven lå utenfor leiligheten til Daniel B. Rayner samme dag som Pride-paraden i Stavanger i fjor.

Denne kniven fant Rayner på dørmatten utenfor leiligheten sin i fjor. FOTO: PRIVAT

LES OGSÅ: Homofilt par banket opp i Stavanger – politiet har opprettet sak

Tre anmeldte saker

I fjor ble tre hatkrimsaker mot seksuelle minoriteter anmeldt i tjenesteområdene Stavanger og Ryfylke til Sør-Vest politidistrikt, viser tall som RA har innhentet fra politiet. To av hendelsene skjedde på Storhaug i Stavanger, én i Stavanger sentrum. I juni i fjor kunne RA melde at politiet har mottatt seks hatkrimsaker mot homofile de tre siste årene i Stavanger og Ryfylke.

Rayner mener mørketallene trolig er større, og viser til en fersk rapport fra Institutt for samfunnsforskning (ISF) som ble offentliggjort på mandag. Den viser at hver fjerde LHBT-person ble utsatt for hatefulle ytringer i fjor. 15 prosent svarer at de i perioden har blitt utsatt for konkrete trusler, mens 4 prosent av den øvrige befolkningen sier det samme, skrev NTB om rapporten som er utført på oppdrag fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

LHBT er en forkortelse for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner og et samlebegrep for disse minoritetsgruppene.

LES OGSÅ: – Hendelsen har satt en støkk i oss (RA+)

– Vanskelig

Rayner tror terskelen for anmeldelse av hatefulle ytringer og trusler kan være høy for mange i denne gruppen. Både skammen over å ha blitt utsatt for hatkriminalitet, manglende kunnskaper om ens rettigheter, men også frykten for ikke å bli trodd, tror han er faktorer som spiller inn når seksuelle minoriteter dropper anmeldelse.

– For noen er det også en tilleggsbelastning at de må være åpen om legningen sin, sier Rayner.

Ifølge Rayner ble hans egen sak registrert som hatkrim. Kort tid etter ble den henlagt, men så tatt opp igjen til etterforskning, hevder han.

– Jeg har hele tiden regnet med at saken blir henlagt, men for meg har det likevel vært viktig å anmelde den slik at hatkrim blir registrert, sier Rayner, som også oppfordrer andre til å gjøre det samme.

LES OGSÅ: KrF lar seg ikke skremme av homobråk i partiet (RA+)

Mer fra Dagsavisen