Nyheter

Færre går i kirken

35.000 færre deltok på gudstjeneste i Stavanger bispedømme i fjor sammenlignet med året før. Samtidig når kirken bredere ut, mener biskopen.

Nylig ble årsrapporten for Stavanger bispedømme for 2017 klar.

Den ferske statistikken viser blant annet en nedgang i deltakere i gudstjenester i bispedømmet på søndager og helligdager.

Totalt er rundt 35.000 færre deltakere registrert på gudstjenester enn i 2016. Til sammen var det 521.137 deltakere på disse gudstjenestene i løpet av fjoråret.

Det betyr at kirkene Stavanger bispedømme har mistet litt over 1 av 20 gudstjenestedeltakere på ett år.

Stor utfordring

Rapporten som er utformet av Stavanger bispedømmeråd peker på gudstjenestestatistikken som en av de største utfordringene i bispedømmet.

Fungerende biskop Anne Lise Ådnøy mener likevel at nedgangen ikke er så stor reelt sett, og grunnen til det er blant annet at det i fjor var flere konfirmasjonsgudstjenester på lørdager, som ikke er med i statistikken.

– Lørdagskonfirmasjon har vært populært, så nedgangen er trolig ikke så stor som den framstår. Det var også færre gudstjenester totalt sett i fjor. Samtidig går antall deltakere på de vanlige søndagsgudstjenestene ned. Pilene peker nedover. Det er det ingen tvil om. Samtidig er det mitt inntrykk at vi også når flere, sier Ådnøy til RA og viser til søndagens gudstjeneste i St. Petri, som var en gospelgudstjeneste der det rett og slett ikke var plass til alle som ønsket å delta.

– Slikt ser vi stort sett bare på julaften, sier hun og utdyper:

– Vi merker en endring i at en svært trofast generasjon vanekirkegjengere om en kan kalle dem det, som går til gudstjeneste hver søndag, er i ferd med å forsvinne. For dagens generasjoner blir det et valg som tas hver søndag, slik at deltakertallene varierer mer. Mitt inntrykk er likevel at vi ser flere personer og opplever en større bredde, sier Ådnøy.

Nasjonal trend

Dette er, ifølge Stavanger bispedømmeråd, en del av en nasjonal trend der kirkegjengerne er mindre lojale og i mindre grad enn før ser på gudstjenesten som en plikt hver søndag.
Likevel er snittet i Stavanger bispedømme på 128 gudstjenestedeltakere fortsatt klart størst gjennomsnittlig oppslutning om gudstjenester i landet.

– Nedgangen går igjen over hele landet. Så våre tall ser derfor ut til å være del av en større trend, sier Ådnøy.

LES OGSÅ: Nå er Braut blitt biskop

Flere på familiegudstjenester

Samtidig viser årsstatistikken at flere går til nattverd. Tallet på gudstjenester for barn- og familier går opp, og den gjennomsnittlige deltakelsen på disse går også opp.

Den gjennomsnittlige deltakelsen på gudstjenester som er spesielt myntet på familier og barn er klart høyere enn for vanlige gudstjenester.

– Dette er noe vi jobber videre med,  å gjøre kirken til et interessant alternativ for barn, unge og familier. Deltakelsen i disse gudstjenestene er god, sier biskopen.

LES OGSÅ: Flere melder seg ut av kirken

Utmeldinger

Rundt 2000 mennesker meldte seg ut kirken i Stavanger bispedømme i fjor. Prestene melder at dette har virket inn på gudstjenestedeltakelse og frivillig engasjement, skriver bispedømmerådet, som konkluderer med at det ikke er en overraskende utvikling at noen har trukket seg ut av menighetene.

I flere av sognene som er sterkest påvirket finnes det bedehusforsamlinger, og noen av disse har nå opprettet tilbud i tradisjonell gudstjenestetid og utvidet tilbudet om kirkelige handlinger.

– Det er ikke mange på hvert sted som har gått over til disse, men det er nok til at det er synlig i statistikken, heter det.

Bispedømmerådet tror noe av dette kan forklares som en reaksjon på Kirkemøtets vedtak som tillater vigsel for par av samme kjønn.

– Det er sammenheng mellom utviklingen på menighetsnivå og hvilke områder mange har markert motstand mot vedtaket, heter det i årsrapporten.

LES OGSÅ: – Ære være alle som kan sørge for at folk blir gift

Mer fra Dagsavisen