Nyheter

Ferie på budsjett: – Ganske unikt det vi har utenfor

Nordmenn skal bruke mindre penger på årets sommerferie. Men det er ikke alt som trenger å koste mye.

– Vi har både betjente og ubetjente hytter som er rimelige måter å oppleve Rogaland på. Nå for tiden er det jo mye snakk om baseferie – altså at du bruker en hytte som base og gjør aktiviteter i området rundt. Det går an fra alle våre hytter, og på flere av hyttene har vi i tillegg laget egne inspirasjonsprogram med ideer til hva du kan finne på mens du er der, sier Helene Seglem, markeds- og kommunikasjonssjef i Stavanger turistforening (STF).

Hun forteller at STF har ubetjente hytter hvor medlemmer betaler 280 kroner per døgn, eller det er mulig å leie betjente hytter og gå flere sammen for en rimeligere løsning.

– Et tredje alternativ er å være hyttevakt. Da bor du på hytta, og samtidig har du oppsynsansvar og formidler informasjon til gjestene som har booket seg inn. Det er en ferie med mening hvor du gjør en liten jobb for å bo gratis, sier Seglem.

LES OGSÅ: Slik blir nye Hotel Victoria

Utforske egen bakgård

En undersøkelse gjennomført av Ipsos på vegne av DNB viser at nordmenn har tenkt å bruke langt mindre penger på årets sommerferie enn tidligere års. Nesten halvparten (45 prosent) av de spurte sier de skal bruke mindre penger på ferie i år, og i snitt planlegger de spurte å bruke 13.411 kroner.

Det er det laveste beløpet siden målingene startet i 2013, ifølge DNB.

På grunn av koronasituasjonen oppfordres det til å reise i eget land, og Seglem i STF sier turistforeningen har opplevd stor pågang fra folk som ønsker å booke plass på hyttene deres framover.

– Vi har jobbet med å få på plass et bookingsystem som sørger for at vi ivaretar smittevernreglene på hyttene, planen er at vi åpner opp for sommerbookinger neste uke. På grunn av smittevernhensyn må alle som skal overnatte på hyttene våre bestille plass på forhånd. I år går det altså ikke an å komme uanmeldt, sier Seglem.

– Hvorfor skal folk velge å feriere i eget fylke i stedet for å reise vekk? 

– Nå har vi en kjempemulighet til å utforske egen bakgård. En trenger ikke reise langt for å få de store naturopplevelsene, og det trenger heller ikke koste mye. I påsken ble vi nærmest tvunget til å se de nære eventyrene, og jeg tror mange fant glede i det. Det er ganske unikt det vi har rett utenfor døren, sier hun, og anbefaler blant annet Lysefjorden turisthytte hvor det er kort vei for å oppleve Kjerag, Lysebotn og Lysefjorden.

Daglig leder i Guidecompaniet, Wenche Hansen, sier de kommer til å markedsføre regionen fram mot sommeren, og at de vet det er viktig å ha tilbud både til barnefamilier, unge og voksne når nordmenn er på tur.

Derfor kommer Guidecompaniet til å legge ut forslag til de tre ovennevnte gruppene på sine hjemmesider, hvor forslagene strekker seg fra spesifikke turforslag, tips til hvor man kan leie kano og ting du kan utforske gratis og på egen hånd. I tillegg til gratisforslagene vil de også legge ut tjenester de tilbyr.

– Vi prøver å vri det litt to veier. Vi vil gi en del tips og informasjon som kan trekke turister hit uten at det skal koste all verden. Samtidig får du stort utbytte av å gjøre aktiviteter og turer med en av våre lokalkjente guider, sier Hansen til RA.

Blant opplevelsene Guidecompaniet tilbyr trekker Hansen fram en by-rebus hvor hele familien kan delta for et par hundre kroner, og som også inkluderer inngang på noen av byens museer. For dem som har litt mer penger å bruke anbefaler hun en dagstur på sjøen med fisking og guide eller en segwaytur.

– Veldig få i Stavanger har vært med på byvandring. Turen koster 200 kroner, og i år har vi inkludert inngang til Valbergtårnet i prisen. En guidet byvandring er en utrolig kjekk opplevelse, og det aller kjekkeste er når byens befolkning er med, sier Hansen til RA.

Hun sier Guidecompaniet og reiselivsnæringen for øvrig må tenke annerledes når de skal henvende seg til nordmenn.

– Norske turister etterspør ikke de samme tingene son de utenlandske. De norske vil komme litt «bak» og finne de unike tingene. Og da kan det være så enkelt som å dra på fisketur, bli med på rebusløpet eller ta en byvandring. Det er så mye med vår egen by som er spennende å oppleve, men som mange ikke vet om. Så før vi reiser ut og tenker at gresset alltid er grønnere på andre siden så kunne det vært en idé å bruke tid i egen by og bli kjent med eget sted. Da får man se at det er opplevelser her som rekker for en hel sommer og vel så det, sier Hansen til RA.

LES OGSÅ: Frykter feil i dommer og at saker må tas opp på ny

Kombinasjonsferien

Reiselivsdirektør i Region Stavanger, Elisabeth Saupstad, slår et slag for kombinasjonsferien i sommer.

– Det er mange aktiviteter man kan gjøre som ikke trenger å koste så mye. Du kan for eksempel ta én natt i hengekøye og én natt på hotell slik at du får en kombinasjon. På den måten kan du få glede av naturen, men samtidig også bo og spise godt, sier Saupstad til RA, som forteller at hun selv var på en kombinasjonsferie med hengekøye og hotell i Jøssingfjord og Sogndalstrand i fjor.

Saupstad mener at det ikke er så mye dyrere å bo på hotell i Norge enn i Italia eller Spania, og skal du feriere i eget fylke slipper du i tillegg flykostnad og transportetappen.

– Det finnes mange aktiviteter til gode priser og her i regionen kan du få mange gode sommertilbud både på overnatting og hos våre kulturaktører. Jeg vil også anbefale å sjekke priser hos dem som tilbyr pakkeløsninger, og da vil en fort finne ut at det er billigere her enn for eksempel i Lofoten, sier Saupstad, og foreslår blant annet Jærruta, en pakketur som innebærer sykkeltur fra Sola til Egersund med tre overnattinger.

– Jeg tror mange vil velge en kombinasjonsferie i år, og jeg tror korona har gjort at man har blitt mer klar over hva man har rett utenfor stuedøren. I hverdagen raser vi forbi de fineste stedene uten å løfte blikket, men jeg tror mange har fått øynene opp nå. Vanligvis tenker vi at vi skal vekk når vi skal på ferie, men i år, og i årene framover, tror jeg vi kommer til å tenke annerledes. Vi er privilegerte som bor her i dette vakre landet.

Mer fra Dagsavisen