Nyheter

Feirer kvinnedagen med festival

Myrås og Vasshus Produksjoner vil løfte, hylle og vise fram kvinnelige artister. Dessuten ønsker de å vise at det er fullt mulig å lage en festival utelukkende av og med kvinner.

– I en perfekt verden ville jo denne festivalen vært overflødig. Men sånn er det ikke, så vi ønsket å gjøre noe gøy og noe ingen har gjort før. I alle fall ikke i Stavanger, sier Camilla Myrås til RA.

Sammen med Hanne Vasshus driver hun Myrås og Vasshus Produksjoner, som står bak 8. mars-arrangementet «Skambra Damer», som finner sted på Tou.

Myrås og Vasshus beskriver det som «en slags festival», som byr på samtidsmusikk og -dans, innlegg fra en kjønnsforsker, jazz, pop, americana og film. Det som skiller Skambra Damer fra andre festivaler er at festivalen er laget utelukkende av kvinner.

– Det er kvinner i produksjonen, på scenen og i drift og styring av lyd og lys. Og det var litt det som var poenget med å ha denne festivalen på den internasjonale kvinnedagen – å sette søkelyset på kvinnelige kunstnere, sier Myrås.

LES OGSÅ: Tou møter våren med ny identitet

Vil bevisstgjøre

Å bruke kvinner i alle ledd av produksjonen viste seg å være litt krevende, men ikke umulig.

– Jeg kjenner ikke mange kvinner som driver med lys, og kvinnelige lydteknikere kan jeg nok telle på én hånd. Så litt utfordrende var det, men vi ønsker jo å prøve å gjøre folk bevisst på nettopp dette, sier Vasshus til RA.

De tror en scene og et arrangement som dette er savnet, og at det fyller et tomrom i byen.

– Det har vært mye diskusjon rundt kjønnsfordelingen på festivaler. Vi tenkte at dette må noen ta tak i, noen må lage noe og vise at det går an. Så det vi ønsker her er å få kvinnelige musikere, artister og kunstnere opp og fram i lyset, sier Myrås.

– Vi gjør ikke dette fordi vi er sinte, men for å vise at det går an. Vi ønsker å fremme fellesskap og inkludering, og samtidig bevisstgjøre folk. Det er fortsatt en del strukturer, ord og holdninger som må jobbes med, blant annet når det gjelder måten man snakker om kvinner og kvinnelige artister på. En bevisstgjøring rundt det er derfor bare sunt, sier Vasshus.

LES OGSÅ: Frp ønsker å ta del i 8. mars-markeringen

Alle er velkomne

Skambra Damer har samarbeidet med 8. mars-komiteen, og nytt av året er at toget går fra Stavanger sentrum og videre til festival på Tou. Selve festivalen foregår i den nyoppussede Maskinhallen, og ungdom under 18 år kan komme inn på arrangementet i følge med en verge.

Selv skal Myrås og Vasshus være konferansierer under festivalen, og de understreker at alle – menn inkludert, er hjertelig velkomne til arrangementet på Tou.

– Så langt har vi ikke fått noen negative reaksjoner på at festivalen er laget av og med kvinner. Men det finnes jo alltid de som blir provosert, så det er helt sikkert noen som reagerer på dette. Men det kan vi ikke forholde oss til, sier Myrås.

I år har festivalen fått støtte fra Stavanger kommune, LO Rogaland og Creo. Videre håper de festivalen vil vokse og bli en stor begivenhet i byen.

– Vi satser jo på at dette blir en fast tradisjon i Stavanger, og at toget går hit hvert år framover, sier Vasshus.

Mer fra Dagsavisen