Nyheter

Fastleger i Sandnes og Stavanger vil nekte å attestere skolefravær

En stadig økende oppgavemengde gjør at fastlegene i Sandnes og Stavanger nå tar grep: De vil ikke utstede attester til skoleungdom før fjerde sykdomsdag. Det stiller fylkeskommunen seg kritisk til.

En stadig økende oppgavemengde gjør at fastlegene i Sandnes og Stavanger nå tar grep: De vil ikke utstede attester til skoleungdom før fjerde sykdomsdag. Det er fylkeskommunen kritisk til.

Fraværsordningen har ført til at skoleungdom oppsøker fastlegen selv om de bare har snue og feber. Nå har hovedtillitsvalgte for fastlegene i Sandnes og Stavanger fått nok.

– Å undersøke friske pasienter mener vi er dårlig bruk av legeressurser, sier Peter Christersson, hovedtillitsvalgt for fastlegene i Stavanger og leder i Allmennlegeforeningen i Rogaland, til RA.

Sammen med Line Ravndal, hovedtillitsvalgt for fastlegene i Sandnes, står de bak hver sine brev med identisk budskap til opplæringsavdelingen i Rogaland fylkeskommune: Fra og med skolestart høsten 2018 vil fastlegene i Sandnes og Stavanger ikke utstede attester for sykdomsfravær før fjerde sykdomsdag, heter det i brevene datert henholdsvis 5. og 13. september i år.

Foreløpig er ikke ordningen iverksatt, ifølge Christersson. Til nå har de avventet innspill fra fylkeskommunen.

LES OGSÅ: Alle kvinnelige fastleger i Sandnes og Stavanger har fulle lister

Går til lege på grunn av forkjølelse

Bakgrunnen for varselet fra de tillitsvalgte er at oppgavemengden for landets fastleger har steget svært raskt de siste årene.

– Tidsbruksundersøkelsen som ble gjort av Helsedirektoratet i vår viser at fastleger jobber 55,6 timer i gjennomsnitt hver eneste uke. Det er ikke holdbart i lengden, sier Christersson.

Med fraværsgrensen som ble innført ved landets videregående skoler høsten 2016, har fastlegene fått nok en oppgave i fanget: De har fått et rush av skoleungdom som kommer til dem med plager som normalt sett ikke krever legekonsultasjon, ifølge Christersson.

– For eksempel oppsøker de oss med forkjølelse av én dags varighet. Det ville de aldri gjort i en normaltilstand, men de gjør det nå fordi skolen krever legeattest dersom fraværet skal regnes som gyldig, sier han.

LES OGSÅ: Ap Stavanger vil opprette offentlige fastlegestillinger

Kan ikke kutte i kjerneoppgaver

– På grunn av den store oppgavemengden vår er vi nødt til å redusere på noen oppgaver. Vi kan ikke kutte det som er våre kjerneoppgaver, som er å undersøke og behandle syke pasienter. Men å bruke tid på å se på friske ungdommer som ikke trenger vår helsehjelp, mener vi er dårlig bruk av legeressurser, sier han, og legger til:

– Men er man skikkelig syk, skal man selvfølgelig gå til legen.

Christersson har følgende oppfordring til departementene: Åpne opp for at foreldre kan attestere fravær de tre første dagene.

– En vanlig arbeidstaker ringer inn fraværet til arbeidsgiver og tar egenmelding ved en lett virusinfeksjon. Det burde ikke være annerledes for ungdom, sier han.

LES OGSÅ: – Leger har fått uønsket innsyn i sensitive opplysninger om pasienter (RA+)

Har bedt departementene om råd

I Rogaland fylkeskommune er de kjent med henvendelsen fra fastlegenes hovedtillitsvalgte. De er ikke enig i at attester til skoleungdom før fjerde sykdomsdag er en god idé.

– Brevet fra dem sier at fastlegene fra 1. august 2018 ikke vil skrive ut dokumentasjon på fravær, og det er noe vi ikke kan godta. Det fratar våre elever en viktig forutsetning for det nye fraværsreglementet, sier Randi Hummervoll, seksjonssjef i seksjon for opplæring i skole, til RA.

De har derfor sendt en henvendelse til Kunnskapsdepartementet hvor de ber dem om råd. Hvordan skal fylkeskommunen som skoleeier forholde seg til dokumentasjonskravet som følger fraværsgrensen i en situasjon hvor elevene ikke får tilgang til fastlegene i Stavanger og Sandnes, lurer de på.

###

F.v.: Randi Hummervoll, seksjonssjef i seksjon for opplæring i skole i Rogaland fylkeskommune. T.h.: Peter Christersson, hovedtillitsvalgt for fastlegene i Stavanger

.

LES OGSÅ: Stor økning i legebesøk blant unge etter innføringen av fraværsgrensen

Usikker på om det er forsvarlig 

Brevet er også sendt til Helse- og omsorgsdepartementet, samt i kopi til Fylkeslegen i Rogaland.

Årsaken er at fylkesrådmannen også ser «at beslutningen med å nedprioritere elever ved videregående skoler kan medføre fare for at elever ikke kommer tidsnok til lege og får nødvendig helsehjelp».

«Fylkesrådmannen er i den forbindelse usikker på om det er forsvarlig, og forenlig med overordnede prinsipper for helsehjelp, å foreta en slik generell nedprioritering av en helt gruppe pasienter», heter det i brevet.

LES OGSÅ: Statens helsetilsyn vil følge opp postutfordring (RA+)

Uaktuelt å endre fraværsgrensen

RA har vært i kontakt med helseminister Bent Høie som ikke har noen kommentar til denne saken. I stedet henviser han til Kunnskapsdepartementet. Statssekretær Atle Simonsen (FrP) kommenterer saken slik i en e-post til RA:

«Vi har innført en fraværsgrense i videregående skole for å sende et viktig signal. Det er valgfritt å gå på videregående skole. Men når du først har valgt det, så kan det ikke være valgfritt å møte til undervisningen.

Fraværsgrensen har vist seg å være en kjempesuksess. Nå er fraværet redusert med 40 prosent etter at fraværsgrensen ble innført høsten 2016. I tillegg til at flere elever enn før deltar nok til at de kan få en karakter, så er det nå færre elever som stryker. Elevene er altså mer på skolen og de lærer mer. Dette i kontrast til advarslene som kom fra motstanderne.

Det er tillatt å være borte/ha udokumentert fravær i inntil ti prosent av timene i et fag, så det er altså ikke slik at alt mindre sykefravær krever legebesøk. Dersom man er mye borte på grunn av kroniske eller langvarige plager, kan man kombinere en legeerklæring om dette med egenmeldinger.

Det er satt i gang en evaluering av fraværsgrensen slik at vi får et godt grunnlag for å vurdere om det er detaljer som bør endres. Men det er uaktuelt å endre fraværsgrensen før den er endelig evaluert etter tre år.»

LES OGSÅ: Fraværsgrensen gir færre gutter karakterer

Mer fra Dagsavisen