Får millioner i tilskudd

Preikestolen og Kjerag får til sammen 4,3 millioner i tilskudd fra ordningen Nasjonale turstier.

Preikestolen er tildelt 1,7 millioner kroner og Kjerag 2,6 milloner av en total pott på 7,5 millioner satt av til nasjonale turstier.

Tildelingen blir mottatt med glede i Lysfjorden.

Daglig leder, Audun Rake, i Lysefjorden Utvikling AS og Stiftelsen Preikestolen, er godt fornøyd.

– Dette betyr at vi nå trygt kan gå i gang med utviding av parkeringsanlegget på Øygardstøl for Kjeragtrafikken og det påtenkte sherpaarbeidet på Preikestolstien i Neverdalsuras nedre del kan iverksettes.
For Preikestolens del kan ogs utviding ved Trebruene og forprosjektarbeid for servicesenter Tjødnane startes, skriver Rake i en pressemelding torsdag.

Fra regjeringen

Det er regjeringen, Venstre og KrF som har bevilget 7,5 millioner kroner til den nye ordningen Nasjonale turstier. Midlene fordeles av Miljødirektoratet som fikk inn 32 søknader.

Etter nøye vurdering har fire områder med sterk økning i antall besøkende og dermed problemer med slitasje og sikkerhet fått tilskudd i 2017.

– Mange av våre turistmål, som Preikestolen, opplever sterk økning i antall turister. Den økte bruken må skje på en måte som ivaretar naturen og opplevelsen ved turen. Det er et stort behov for å begrense slitasjen på stiene, fjerne søppel og øke sikkerheten, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

Verdiskaping

I tillegg til Preikestolen og Kjerag får Trolltunga (2,8 millioner) og Gaustatoppen (400.000) tilført midler.

– Alle stedene er blant Norges største turistmagneter. Det har ført til økt verdiskaping i lokalsamfunnene rundt områdene. Samtidig byr turiststrømmen på utfordringer, sier Helgesen.