Nyheter

I dag får dette bygget gull

Blant dem som jobber i bygget til 2020park, går bilbruken markant ned og sykkelbruken opp – i tråd med byggherrens mål.

25 prosent av dem som jobber i bygget 2020park sykler eller går til jobben flere ganger i uken. Det har ført til at bygget torsdag får en gullplakett som sykkelvennlig bygg. Det er Syklistenes Landsforening som står bak utdelingen og sertifiseringsordningen er kommet i stand etter ønske fra flere eiendomsforvaltere.

Byggherrer kan nå få kartlagt fasilitetene i hele bygg, deriblant innen- og utendørs sykkelparkering, garderobe- og dusjområder og tilbud om utleiesykler blir kartlagt.

– Vi har et søkelys på helhetlig tilrettelegging og at det skal være enkelt å være syklist som ansatt eller leietaker i det enkelte bygg. Formålet med ordningen er å tilrettelegge, motivere og fjerne barrierer slik at flere ønsker å sykle til jobb, sier prosjektleder for tjenesten, Line Andreassen, i Syklistenes Landsforening.

Under Arendalsuka i august ble Stavanger kåret til Norges smarteste by for sitt offensive og nytenkende arbeid innen mobilitet. Bærekraft står sentralt, og sykkel er blant stikkordene.

Jarle Oftedal, eiendomsforvalter i 2020park, er fornøyd med at bygget nå   sertifiseres som sykkelvennlig bygg.

Bærekraftige og innovative løsninger er viktig for 2020park, som allerede har miljøsertifisert sitt bygg på nest høyeste nivå (Exellent) etter Breeam-standarden, som er verdens ledende og mest brukte miljøklassifiseringssystem. Og nå går 2020park i bresjen når det gjelder Syklistenes Landsforenings nye tjeneste, Sykkelvennlig bygg.

– Årsakene til utviklingen er flere. Først og fremst har vi valgt å tilrettelegge for gode garderobeforhold, sikker innendørs sykkelparkering og muligheter for at leietakerne kan vaske sykkelen sin like utenfor garasjedøren. Vi har også gode opplegg for dem som velger elsykkel, med ladestasjoner, og vi er med i bysykkelordningen hvor vi har elsykler parkert like utenfor hovedinngangen, sier Oftedal.

Mer fra Dagsavisen