Familiesøt VM-debut for pappa Thoresen

Sønnen Patrick (33) bidro med to mål og assist da Petter Thoresen (55) ledet Norge til 3-2 over Frankrike i sin første VM-kamp som landslagstrener.

NTB-Egil Sæther

Roy Johansen hadde ledet Norges beste ishockeymenn i 15 år da Petter Thoresen overtok treneransvaret etter forrige VM.

Da Patrick Thoresen gjorde sitt andre for kvelden midtveis i siste periode virket det avgjort, men en lynkjapp fransk redusering av tomålsscorer Stephane da Costa gjorde at det ble spennende helt ut. Norge stakk likevel av med seieren.

– Det har alltid vært jevne kamper mot Frankrike. Det er sterkt å vinne på deres hjemmebane. Vi blir satt under press i perioder, men vi er det beste laget, oppsummerte Petter Thoresen overfor Eurosport.

Etter en tam 1. periode var det et langt mer spillende og aggressivt Norge som kom på isen i midtperioden. Det var da Norge avgjorde kampen. De tre poengene Norge fikk blir gode å ha med seg videre i mesterskapet. Med tanke på en eventuell kvartfinaleplass var norsk seier over Frankrike helt avgjørende.

– Betyr mye

– Det var deilig. Det er alltid mye bedre å starte turneringen med seier enn tap. Det er utrolig deilig. Det betyr mye. Nå kan man slippe ned skuldra litt, og ikke ha panikk. Hvert poeng er viktig. Det kommer til å bli tett til slutt, sa målscorer Ken André Olimb til NTB.

25.13 minutter var spilt da Norge tok ledelsen ved Ken André Olimb med Patrick Thoresen som tilrettelegger sammen med Mathis Olimb.

De samme tre sto også bak 2-0-målet drøye fire minutter senere. Denne gangen var det Zürich-proffen Thoresen selv som nettet mens Norge var én mann mer på isen.

– På det første målet mitt var det bare å sette køllebladet til. På det andre prøver jeg å skyte mellom beina på keeperen, og det gjorde jeg. Jeg pleier å treffe keeperen stort sett, men nå ble det mål, smilte Patrick Thoresen.

Tamt

Dessverre for Norge så glapp det helt på tampen av perioden, og Stephane da Costa reduserte relativt upresset i den franske storstuen i bydelen Bercy i Paris foran 7893 tilskuere.

1. periode ble en nokså jevn, målløs, nervøs og anspent sak med lite spill foran målene. Frankrike testet Norges målvakt ved et par anledninger, men Lars Haugen hadde små problemer med å plukke ned puckene som kom.

Norge forsvarte seg godt. Det gjaldt også da Norge spilte to minutter i undertall etter at Mattias Nørstebø var ute etter holding.

Frankrike mønstret et lag med to NHL-proffer. Både Antoine Roussel (Dallas Stars) og Pierre-Édouard Bellemare (Philadelphia Flyers) spilte i samme rekke, men de var ikke veldig skumle i denne kampen.

Sist gang

Norge slo Frankrike i den siste av tre kamper da OL-plassen ble sikret sist september. Den kampen gikk på norsk is og med Mats Zuccarello på laget.

Sist gang Norge møtte Frankrike i et mesterskap var for tre år siden i Minsk. Da tapte Norge 4-5 etter straffeslag.

Norge vant tre av åtte oppkjøringskamper til VM-dagene i Paris.

Mesterskapet i Paris blir for øvrig spilte i samme hall som Norge spilte VM-finale mot Frankrike i håndball i januar.

Målvakt Steffen Søberg og Daniel Søberg var de to norske som ikke fikk være med i lørdagens tropp.

Norges kamp mot Sveits søndag spilles klokka 20.15. Sveits vant 5-4 over Slovenia etter straffer i sin første kamp.

Elite-VM ishockey menn lørdag, gruppe B i Paris, Frankrike:
Norge – Frankrike 3-2 (0-0, 2-1, 1-1)
7893 tilskuere
Mål: 1. periode: Ingen.
2. periode: 1-0 (25.13) Ken André Olimb (Mathis Olimb, Patrick Thoresen), 2-0 (29.40) Thoresen (Mathis Olimb, Ken André Olimb), 2-1 (38.14) Stephane da Costa (Damien Fleury).
3. periode: 3-1 (49.49) Thoresen (Alexander Reichenberg), 3-2 (49.59) Da Costa (Yohann Auvitu, Nicolas Besch).
Utvisninger: Norge 5 x 2 min., Frankrike 5 x 2 min.