Nyheter

– Familien vil aldri være komplett

Anne Khoudokormoff har gått gjennom tre spontanaborter. Sorgen som fulgte kjente hun seg svært alene om. Nå vil hun hjelpe likesinnede – inspirert av japanske tradisjoner.

– Jeg håper at jeg kan bryte tabuet det er å markere og snakke om sorgen som kan oppstå etter aborter, sier Anne Khoudokormoff.

Fem hjerter henger i et sølvkjede om halsen til 45-åringen, som opprinnelig er fra Belgia. To av hjertene symboliserer jentene hennes på 9 og 7 år. De er denne torsdagsformiddagen på skolen som ligger bare noen hundre meter unna funkishuset til familien på Røyneberg i Sola kommune. De andre smykkestenene er til minne om tre bankende hjerter som sluttet å slå i mors liv.

Tre ganger i løpet av 10 år har Khoudokormoff spontanabortert. To av abortene skjedde i første trimester, det vil si før 12. svangerskapsuke. Den tredje gikk hun 4,5 måneder inn i graviditeten.

– Å få beskjed fra legen om at han ikke finner hjertelyd på ultralyden, har vært et like stort sjokk hver gang for mannen min og jeg, sier Khoudokormoff.

Men også tiden etterpå har vært en belastning. For i kjølvannet av hver spontanabort har hun gått gjennom sorgperioder på opp mot et halvt år.

– De to siste spontanabortene, i 2013 og 2014, var verst. Da hadde jeg allerede satt to barn til verden. Dermed så jeg tydelig hva jeg faktisk hadde mistet, sier Khoudokormoff, som etterlyser bedre informasjon fra helsevesenet om hvilke psykiske reaksjoner som kan oppstå etter en spontanabort, samt hvilke hjelpetilbud som finnes.

– Vi fikk ingen informasjon fra legen, men opplevde å bli overlatt til oss selv, hevder hun.

LES OGSÅ: Stadig færre tar abort

Buddhistisk tradisjon

Selv er hun i ferd med å starte opp hjelpetilbudet The Water Babies i Stavanger. Det er en tjeneste som skal drive både med rådgivning, workshops, men også samtalegrupper for dem som sliter med ettervirkninger av spontanabort. Navnet kommer fra den japanske tradisjonelle seremonien Mizuko kuyo, som er et buddhistisk ritual for dem som har gått gjennom aborter og dødfødsler.

– Vi har tatt vekk den religiøse biten, men beholdt det rituelle. Det innebærer blant annet bruk av en såkalt Jizo-figur, sier hun, og trekker fram tre små babyer i leire.

I Japan fungerer de som en påminnelse om det ufødte liv, og ofte kan de sees i hagen til folk eller på gravplasser. I norsk kontekst vil hun at pårørende skal få lage hver sin figur som de kan ha stående framme hjemme.

Å dele sorgen med likesinnede er viktig, tror Khoudokormoff. Få rundt henne visste at hun hadde vært gravid i første trimester da hun spontanaborterte. Dermed følte hun seg svært alene.

– Det som gjør denne sorgen spesiell, er at meningene om abort er så delte. Er det et barn eller ikke man har mistet? Spontanabort er også oppfattet som skambelagt, og vanligvis avsløres det bare etter vellykket fødsel av et barn, sier hun, som er utdannet geolog.

For et halvt år siden mistet hun jobben i oljebransjen. I stedet for å søke på andre jobber i et trangt arbeidsmarked, valgte hun å gå nye veier og endte opp med The Water Babies. Med seg på laget har hun også den britiske psykologen Nicola McCaffrey, som siden 2013 har drevet sin egen praksis i Stavanger.

LES OGSÅ: Kasper ble født på motorveien

God idé

Psykiater Anne Nordal Broen synes tilbud om gruppesamtaler til de som har gått gjennom spontanaborter er en god idé. Hun har tidligere tatt doktorgrad på ettervirkningene av aborter, og fant da at en stor andel av respondentene var sterkt preget av spontanaborten i et halvt år etter.

– Ettervirkningene av spontanabort er underkjente. I studien min kom det også fram at det hjalp å snakke med partner, familie og venner om det. Å lage en samtalegruppe for dem som føler at de trenger det, tror jeg kan være veldig lurt, sier hun, som mener det i helsevesenet er et stort forbedringspotensial i å forstå at aborter kan være en traumatisk opplevelse.

– Du har noen leger som gir sykemelding en dag eller to. Nå fosteret er ute forventes det nesten at du skal fungere som før.

«Jeg vil alltid lure på hvem du ville ha vært», heter det på nettsiden til The Water Babies. For Anne Khoudokormoff henger sorgen etter spontanabortene fortsatt i.

– Familien vil aldri være komplett, sier hun.

Ifølge helsenorge.no ender mellom 10 og 30 prosent av alle svangerskap med spontanabort.

Mer fra Dagsavisen