Nyheter

Eyasu integreres gjennom arbeid

Fersk rapport viser at Rogalands vilje til å sette innvandrere i arbeid er stor. Det erfarer også etiopiske Eyasu Negash Alemie.

– Opplæringen jeg fikk av Utlendingsdirektoratet (UDI) var det beste som kunne skje meg som flyktning. Det har gitt meg muligheten til å virkelig integreres i det norske samfunnet, sier Eyasu Negash Alemie til RA.

For fem år siden flyktet Alemie fra Etiopia og kom til et asylmottak i Norge. I 2014 tok han del i UDI sitt introduksjonsprogram, som tilbys flyktninger som har fått opphold i Norge. Under den toårige introduksjonen lærte han norsk språk, og fikk en innføring i landets samfunns- og arbeidsliv. Etter fullført introduksjonsopplæring åpnet mulighetene seg for å ta videre utdanning eller å få praksisplass i en bedrift.

Alemie tok videre utdanning, men var også så heldig at han gikk rett ut i fast jobb. I dag er han engelsklærer på Hero Kompetanse på Storhaug og tar deltid praktisk-pedagogisk utdanning og mastergrad i litteratur ved Universitetet i Stavanger (UiS).

LES OGSÅ: Flyktninger står på venteliste

Må bli kjent med Norge

Selv ser den tidligere flyktningen, som kom til Norge uten familie, jobb eller sosialt nettverk, på introduksjonsopplæringen som vesentlig for å kunne ta del i det norske samfunnet.

– Det er ikke lett å gå rett ut i arbeid når du ikke kan språket eller har kunnskap om det norske arbeidslivet. Flyktninger trenger teorien før de praktisk inkluderes i næringslivet, forklarer han.

Med teorien på plass har Alemie både opparbeidet et sosialt nettverk, stiftet familie og fått fast jobb.

For flyktninger handler muligheten til å jobbe om mer enn en fast inntekt, mener han.

– Det gir oss et sted å gå til hver dag. Vi bidrar i samfunnet og får venner på arbeidsplassen, sier engelsklæreren.

LES OGSÅ: Vil ta imot sårbare flyktninger

Inkluderingsvilje i fylket

I dag arrangeres konferansen «Fra flukt til arbeid» på Clarion Hotel Stavanger, som handler om nettopp næringslivets vilje til å sette flyktninger i arbeid i Rogaland. Bak konferansen står Hero Norge, NHO Service, Fagforbundet og Stavanger kommune.

Sammen har de gjennomført en undersøkelse med spørsmål som går til 2000 bedrifter i fylket, hvor i overkant av 20 prosent har svart. Bedriftene ble blant annet spurt om ønske om å ansatte medarbeidere med flyktningbakgrunn og deres erfaringer rundt slike ansettelser.

I undersøkelsen kommer det blant annet fram at 67 prosent av de bedriftene har ansatt arbeidere av en annen kulturell bakgrunn. Samtidig mener 54 prosent at arbeidsgivere i enda større grad må involveres i arbeidet med å øke sysselsettingsgraden blant innvandrere.

Grunnen til det er todelt, ifølge seniorrådgiver i NHO Service, Lasse Tenden.

– Bedriftene føler et samfunnsansvar hva gjelder å inkludere innvandrere, men ansetter også fordi de trenger ekstra arbeidskraft, sier han.

Videre forklarer han at en stor andel av NHO Rogalands medlemmer faktisk ikke er blitt kontaktet av myndighetene med hensyn til å bli bedt om å legge til rette for blant annet praksisplasser.

– Med andre ord kunne sannsynligvis enda flere praksisplasser, og dermed muligheter for faste arbeidsplasser, vært tatt i bruk. Her ligger det en stor ressurs som ikke er tatt godt nok i bruk, forklarer han.

LES OGSÅ: Jeg har som mantra å dele, og har vært litt flau over Norge den siste tida

Åpen for flere innvandrere

I undersøkelsen kommer det også fram at 41 prosent av bedriftene ville ansatt flere med innvandrerbakgrunn, mens 37 prosent er usikre.

I Hero Kompetanse, hvor Alemie jobber som engelsklærer, kan avdelingsleder Laila Dawn Ljosdal fortelle at de gjerne tar imot flere.

– Vi er åpen for å ansette flere med flyktningbakgrunn, men det er essensielt at den ansatte er på et høyt norsknivå. Mange har verdifull og relevant utdannelse fra hjemlandet sitt. Vi ser virkelig verdien i den erfaringen og kompetansen de har, sier hun.

Alemie er blant dem som har både erfaring og utdanning fra sin tid før han flyktet.

– Jeg har studert engelsk og litteratur på bachelornivå i Etiopia. I tillegg har jeg masterutdanning i journalistikk og kommunikasjon, og har undervist i byen jeg ble født, forteller Alemie, som i dag er en viktig bidragsyter for samfunnet.

Nå håper at næringslivet fortsetter å åpne bedriftsdørene for innvandrere.

LES OGSÅ: Siv Jensen: – Veldig stolt av Sylvi Listhaug

Mer fra Dagsavisen