Stavanger

Eventyrlige opplevelser i museet

I vinterferien åpner Stavanger museum dørene for både eventyr og «Verdens viktigste rom» og mye mer.

Følg RA på Facebook og Twitter!

Museumspedagog Tove Galta vil gi barna en innføring om eventyrene.

– Folkeeventyrene har visse likhetstrekk. Blant annet er prinsessene i disse eventyrene snille, mens dronningene har vokst seg slemme. Den gangen eventyrene ble til var verden veldig stor. De hadde verken TV eller ting som kunne fortelle dem om hvordan blant annet kongen så ut, derfor trodde de at kongen var en svær mann med krone på hodet, sier Galta.

– Stor forskjell

Hun peker på at det er stor forskjell på folkeeventyrene som blant annet Asbjørnsen og Moe samlet inn og de mer kunstneriske eventyrene H.C. Andersen skrev.

– Jeg vil i tillegg til å snakke om eventyrene også kle seg meg ut både som slem heks og ulv for å «skremme» barna litt, men trygt innenfor pedagogisk sikkerhet, sier Galta.

– Verdens viktigste

Atle Fiskå, som er avdelingsdirektør for naturhistorie på Stavanger museum, er glad over at de som kommer til museet i vinterferien kan få oppleve utstillingen «Verdens viktigste rom».

– Her får publikum informasjon, kan se på plater og smake på frø. Her vil de få med seg hvor viktig det er at vi har genbanker rundt om i verden. Vi har en stor genbank på Svalbard, hvor frø fra hele verden ligger lagret i tørre og kalde haller, sier Fiskå.

Erstatter etter krig

Genbankene er viktige når krig og uår har ført til at avlinger har gått til grunne.

– Genbanken i Aleppo i Syria fikk i fjor nytte av frøhvelvet på Svalbard. Skader på grunn av krigen gjorde at de fikk tilsendt 116.000 frø som de tidligere hadde deponert i frøhvelvet, sier Fiskå.

Tusenvis av hvetefrø

Det er et rikt artsmangfold som skal ivaretas.

– Det er snakk om veldig mange typer frø. Det finnes blant annet tusenvis av forskjellige hvetefrø, sier Atle Fiskå.

Stavanger museum tilbyr også en rekke andre aktiviteter, som Ronja Røverdatters sporløype, et byhistorisk teater hvor du kan lære om hvordan det var å være barn i Stavanger før i tiden.

Mer fra Dagsavisen